ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Δυο Παλαιστίνιοι πέφτουν νεκροί από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στη Νάμπλους

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από πυρά μελών των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στον τομέα της Νάμπλους, πόλης υπό ασφυκτικό κλοιό στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο Ιμάντ Αμπού Ρασίντ, 47 ετών, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από σφαίρες «στην κοιλιακή χώρα, στο στήθος και στο κεφάλι», ενώ ο Ράμζι Σάμι Ζαμπάρα, 35 ετών, υπέκυψε επίσης στα τραύματά του από σφαίρες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας πως ενημερώθηκε «για επίθεση ενόπλων εναντίον μιας από τις βάσεις (του) κοντά στη Νάμπλους από αυτοκίνητο εν κινήσει». Οι δυνάμεις του «εντόπισαν δύο ύποπτα οχήματα και ανταπέδωσαν ανοίγοντας πυρ προς την κατεύθυνσή τους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως χτυπήθηκαν επιβαίνοντες από σφαίρες.

Σύμφωνα με πηγές στην περιοχή, οι δύο άνδρες ζούσαν στον καταυλισμό προσφύγων Ασκάρ, στη Νάμπλους, κι εργάζονταν στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Το κίνημα Φάταχ του προέδρου της Μαχμούντ Αμπάς διευκρίνισε πως επρόκειτο για μέλη του ένοπλου βραχίονά του, των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Αξά.

Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε έπειτα από μια ακόμη αιματηρή εβδομάδα στη Νάμπλους και μερικές ώρες πριν από τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για το μεσημέρι, προκειμένου να καταγγελθεί η ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης από το 1967.

Την Τρίτη χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους μασκοφόροι που πυροβολούσαν στον αέρα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Νάμπλους για τις κηδείες πέντε Παλαιστίνιων οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή με στόχο το «Άντρο του Λιονταριού», νεοσύστατη οργάνωση που εξαπολύει τις τελευταίες εβδομάδες αντιισραηλινές επιθέσεις με ορμητήριο τη Νάμπλους.

Η ομάδα αυτή υιοθέτησε το όνομα Αρίν αλ Ούσουντ («Άντρο του λιονταριού» στα αραβικά), προς τιμή του Ιμπραήμ αλ Ναμπλούσι, νεαρού μαχητή γνωστού με το προσωνύμιο «Το λιοντάρι της Νάμπλους», ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Αυγούστου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ανέλαβε ιδίως την ευθύνη για θανατηφόρα επίθεση εναντίον ισραηλινού στρατιώτη πριν από δύο εβδομάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αντιδρώντας, ο ισραηλινός στρατός έσφιξε κι άλλο τον κλοιό στη Νάμπλους, ελέγχοντας πλέον όλους όσοι βγαίνουν από την πόλη κι επιτηρώντας τη μόνιμα από αέρος με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.