ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οκτώβριος 2022

Μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς

Οι ανησυχίες των αγορών για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη περιοριστική νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών για την τιθάσευση του πληθωρισμού, περιόρισαν το ρίσκο στις μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο, με τις αποδόσεις της αμερικανικής 2ετίας και 10ετίας να διαμορφώνονται σε 4,43% και 4,01%, αντίστοιχα.

Η πορεία του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενισχύουν τις πιθανότητες για αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed και την ΕΚΤ. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη, στις εξελίξεις στη Μ. Βρετανία -με το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης που ακυρώθηκε, καθώς και στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ που υπερβαίνουν, μέχρι στιγμής, τις εκτιμήσεις της αγοράς. Το ισχυρό δολάριο, με την καλύτερη μακροοικονομική εικόνα των ΗΠΑ και των δηλώσεων αξιωματούχων της Fed που διατήρησαν την επιθετική ρητορική τους, έθεσε υπό πτωτική πίεση τις τιμές των εμπορευμάτων, χρυσού, πετρελαίου, βιομηχανικών μετάλλων και αγροτικών προϊόντων.

Στα αγροτικά προϊόντα, απώλειες σημείωσαν η τιμή του βαμβακιού, του ρυζιού και της σόγιας, κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, της ζάχαρης, των βοοειδών και του καλαμποκιού, ενώ οριακά ενισχύθηκε η τιμή του σιταριού. Οι ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς αναμένεται επανεξέταση της συμφωνίας εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών στα μέσα Νοεμβρίου σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές στα σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι), παρά τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα και τον περιορισμό των αμερικανικών εξαγωγών, λόγω του ακριβού δολαρίου. Για τη ζάχαρη, τα στοιχεία για τη μειωμένη βραζιλιάνικη παραγωγή πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της. Η επικείμενη οικονομική επιβράδυνση δύναται να περιορίσει τη ζήτηση βαμβακιού, θέτοντας σε περαιτέρω πτωτική πορεία την τιμή του. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η μειωμένη παραγωγή στις ΗΠΑ και οι εξαγωγές από τη Βραζιλία προβλέπεται να ενισχύσουν την τιμή του. Αν και οι τιμές των βοοειδών, βρίσκονται σε υψηλό πολλών ετών, ο περιορισμός των θέσεων αγοράς, πιθανά να προμηνύει εμφάνιση πτωτικών πιέσεων βραχυπρόθεσμα. Για το ρύζι, οι περιορισμένες προμήθειες, καθώς και οι σχετικά υπερβολικές βροχοπτώσεις την περίοδο των μουσώνων τον Οκτώβριο, πλήττοντας την υφιστάμενη περίοδο συγκομιδής ρυζιού, δύναται να ενισχύσουν περαιτέρω την τιμή του.

Πτώση κατέγραψαν σε μηνιαίο επίπεδο, τόσο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-1,15%) όσο και ο δείκτης των εμπορευμάτων (-2,11%). Λόγοι της πτώσης, πέρα από την ενδυνάμωση του δολαρίου, πιθανά να αποτέλεσαν τα στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας, σηματοδοτώντας περιβάλλον συρρίκνωσης, καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας επανήλθαν στο προσκήνιο, όπως και οι πτωτικές αναθεωρήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας για αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης. Παράλληλα, παρατηρείται επιδείνωση της τεχνικής εικόνας σε σχετικά αρνητική, ωστόσο παράγοντες, όπως η χειροτέρευση των καιρικών συνθηκών, η ενίσχυση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και η κλιμάκωση στο εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας δύναται να στηρίξουν τις τιμές τους.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.