ΚΟΣΜΟΣ

Η δήλωσή του

Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τον στρατό κατοχής

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να παρασυρθεί στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τον στρατό κατοχής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «με τη σημερινή επέτειο, είναι η 62η από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που πρώτα και πάνω από όλα θα ήθελα να εκφράσω είναι την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά στους αγωνιστές της ελευθερίας '55-'59, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και υπέστησαν θυσίες για να αντιμετωπιστεί η τουρκική βουλιμία του '63-'64, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974 υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όσους αγωνίστηκαν υπέρ δημοκρατίας, ελευθερίας και νομιμότητας, έτσι ώστε να επιτρέψουν τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θωρακισμένης πλέον και με την ένταξη στην ΕΕ και με τις στρατηγικές συμμαχίες που έχει επιτύχει, όχι μόνο με τα γειτονικά κράτη, όχι μόνο με την ΕΕ που αποτελούμε μέλος, είναι ο θώρακας μας, αλλά ταυτόχρονα και με δυνάμεις, οι οποίες δείχνουν να κατανοούν και να συμμερίζονται τις έγνοιες και τις ανησυχίες που εκφράζουμε σαν αποτέλεσμα μιας νέας ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης. Θα ήταν παράλειψη αν δεν εξέφραζα τα συγχαρητήρια μου στον υπουργό Άμυνας, στον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και σε όλους τους αξιωματικούς και επιτελείς, αλλά και θερμές ευχαριστίες για τη στενή συνεργασία που διατηρούμε με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την ελληνική Πολιτεία.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, πρόθεση και σκοπός μας είναι μόνο η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και να θωρακίσουμε από τις επιβουλές των άλλων, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ναι, είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά την ίδια ώρα είναι και καλά γνωστό ότι η Κύπρος συνεχώς, ιδιαίτερα η ελληνοκυπριακή πλευρά, ως επιθυμία έχει μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Έχουμε κατορθώσει να είμαστε πυλώνας σταθερότητας, πυλώνας ειρήνης, πυλώνας συνεργασιών σε ολόκληρη την περιοχή είτε της Ανατολικής Μεσογείου είτε του αραβικού κόσμου, είτε πλέον να αποτελούμε στρατηγικό εταίρο με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλούνται προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τον στρατό κατοχής από 40.000, σε πόσες άλλες.

Γνωρίζουν καλά ότι δεν ανησυχούν από την αποτρεπτική δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωρίζουν καλά ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, γνωρίζουν καλά ότι θέλουμε την εξεύρεση μιας λύσης που να είναι λειτουργική, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Μάλιστα, αυτό που θα ήθελα να πω προς την τουρκική ηγεσία είναι πως εμείς γνοιαζόμαστε πολύ περισσότερο για την ευημερία των συμπατριωτών μας από ό,τι κάποιοι άλλοι που τους χρησιμοποιούν, δυστυχώς, όπως (αναφέρει) και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (δηλαδή) ως μια υποτελή δύναμη της Τουρκίας, αυτό που αποκαλούν, τάχα την "τδβκ".

Με αυτά λέγοντας, θέλω για άλλη μια φορά να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τείνει χείρα φιλίας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου, όχι όπως το ερμηνεύει η τουρκική πλευρά, αλλά όπως το καταγράφει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις τουρκικές απειλές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «δεν θέλω να έχετε καμιά αμφιβολία ότι ήδη αρχίσαμε τις διαβουλεύσεις, αρχίσαμε τις κινητοποιήσεις και βεβαίως δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια και αναφέρομαι πάντα στις διπλωματικές προσπάθειες, τις επαφές με φίλες χώρες, με τα ΗΕ, με την ΕΕ, έτσι ώστε να αποτρέψουμε αυτό που κατορθώσαμε να αποτρέψουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν με ποικίλους τρόπους η Τουρκία φρόντιζε είτε για την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε για την επιβολή λύσεων που θα μας οδηγούσαν σε προτεκτοριοποίηση του κυπριακού κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέστη, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακών στο πάρκο του Προεδρικού και στεφάνι στον ανδριάντα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου. Εξάλλου, μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του Άντρη Αναστασιάδη, παρέθεσαν δεξίωση προς το ξένο Διπλωματικό Σώμα με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.