ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Ν. Μηταράκης: Καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

''Παρότι η ενεργή φύλαξη των συνόρων την τελευταία τριετία έχει οδηγήσει σε μια κατακόρυφη πτώση του αριθμού των θυμάτων στο Αιγαίο, καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες'', ανέφερε από την Κύπρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης συμμετείχε με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, στην υπουργική Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών πρώτης γραμμής (MED5) που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, με κύριο θέμα τη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων και αμοιβαίας στρατηγικής στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, οι αρμόδιοι υπουργοί, πλην της Ιταλίας, παραχώρησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα σε Λέσβο και Κύθηρα, ο κος Μηταράκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν οι τουρκικές Αρχές να μην εντοπίζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία φορτώνονται από τουρκικά λιμάνια με 100 ή 200 άτομα και ξεκινούν με κατεύθυνση την Ιταλία.

''Η Τουρκία έχει αναλάβει τη δέσμευση από το 2016 να αποτρέπει κάθε παράνομη αναχώρηση. Μάθαμε από το τραγικό περιστατικό στη Λέσβο ότι η βάρκα των μεταναστών που συνήθως οδηγούν άνθρωποι με καμία εμπειρία στη θάλασσα, προστατευόταν ως προς το κύμα για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία όταν η βάρκα μπήκε καλά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα αποσύρθηκαν και άφησαν αυτή τη βάρκα εκτεθειμένη στον έντονο κυματισμό από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που υπήρχαν'', σημείωσε, εκφράζοντας τη λύπη του και τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Και επεσήμανε: ''Η ΕΕ πρέπει να δράσει. Να επιβάλει στην Τουρκία αυτό που έχει συμφωνήσει: την εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016. Το λιμενικό σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή καθημερινά δίνει μάχες, κάνει αγώνα στη θάλασσα για να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και συστηματικά διασώζουμε ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να βρούμε στην Ευρώπη τους νόμιμους δρόμους ώστε αυτοί που πρέπει για ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους να έρθουν στην Ευρώπη να έρθουν παρακάμπτοντας τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Δεν γίνεται ανεκτό σε καμία περίπτωση οι λαθροδιακινητές να επιλέγουν ποιος θα έρθει και θα ζήσει στην ΕΕ'', κατέληξε.

«Εχει έρθει η ώρα η ΕΕ να απαιτήσει από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της»

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα και η άρνησή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 μας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, όπως άλλωστε μας προκαλεί η εμπρηστική και αναθεωρητική ρητορική της, ανέφερε από την Κύπρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότης Μηταράκης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου MED5 στην Κύπρο, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συλλογικά και συντονισμένα να απαιτήσει από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφός της και να λάβει μέτρα κατά των παράνομων διακινητών, ως οφείλει. ''Παράλληλα, πρέπει να επανεκκινήσει η διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία βάσει της Κοινής Δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, ως αυτό επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο'', τόνισε.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι μετά την θεμελίωση το 2020 της συστηματικής συνεργασίας των MED5, των χωρών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις έντονες επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, πλέον αναδεικνύεται η σημασία που αποδίδεται στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για τη διαχείρισή του ακανθώδους αυτού ζητήματος. ''Η Διάσκεψη ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συντονίσουμε τις εθνικές μας θέσεις ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο''.

Κεντρικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων επί του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κι όπως είπε ο κος Μηταράκης, ''η κοινή θέση των Μεσογειακών χωρών είναι σαφής: η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης εξαρτάται από την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ευθύνης διαχείρισης που έχουν επωμιστεί τα κράτη πρώτης υποδοχής και της αναγκαίας αλληλεγγύης που οφείλουν να επιδείξουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ένα σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης είναι λειτουργικό μόνο εφόσον διασφαλίζει τη δίκαιη και άμεση κατανομή του βάρους διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Επικοινωνήσαμε στην Τσεχική Προεδρία, τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός υποχρεωτικού και νομικά δεσμευτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας, κ. Rakusan, για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη και το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τις θέσεις των Μεσογειακών κρατών. Ωστόσο, παράλληλα με την αλληλεγγύη, πρέπει να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Νίκο Νουρή για την επιτυχημένη διοργάνωση και την φιλοξενία στην Πάφο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.