ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο, Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιώτες ποζάρουν μαζί για φωτογραφίες

Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιώτες χαιρετήθηκαν φιλικά και έβγαλαν φωτογραφίες μαζί σε έναν δρόμο στη Συρία το Σαββατοκύριακο, σε μια ασυνήθιστη επίδειξη φιλικότητας μεταξύ δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αναπτύξει χερσαία στρατεύματα στη Συρία - σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο που μαίνεται από το 2011 - όπου καθεμία από τις δύο πλευρές υποστηρίζει αντίπαλο στρατόπεδο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εντείνει περαιτέρω τις εντάσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

Όμως το πρωί του Σαββάτου, μια αμερικανική περίπολος και μια ρωσική διασταυρώθηκαν μεταξύ τους σε μια περιοχή με κοιτάσματα πετρελαίου κοντά στην πόλη αλ Κατανίγια στην επαρχία Χάσακε, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικές και ρωσικές φάλαγγες αρμάτων μάχης διασταυρώνονται σε αυτήν την περιοχή που κατέχουν Κούρδοι. Αλλά αυτήν τη φορά, οι φάλαγγες χαιρετήθηκαν φιλικά αντί να προσπεράσουν η μια την άλλη χωρίς να σταματήσουν.

Οι στρατιώτες, που στέκονταν δίπλα-δίπλα, πόζαραν για φωτογραφίες, χαμογελαστοί, με τα όπλα στραμμένα στο έδαφος.

Ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός ξέσπασαν σε γέλια κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Αρκετοί στρατιώτες αντάλλαξαν ακόμη και εμβλήματα από τις στολές τους.

«Είναι μια πολύ σπάνια στιγμή», τόνισε ο Σάμουελ Ραμάνι, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είναι ένα σημάδι ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν "αποφυγή σύγκρουσης" στη Συρία».

Η αποφυγή σύγκρουσης αναφέρεται σε διαύλους επικοινωνίας που δημιουργήθηκαν το 2015 για να αποτραπούν αντιπαραθέσεις μεταξύ ξένων δυνάμεων στη Συρία.

Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην επικράτεια της Συρίας από το 2014, ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού για την υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων στον πόλεμό τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο ρωσικός στρατός εμπλέκεται στρατιωτικά από το 2015 στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ. Αναπτύχθηκε στα τέλη του 2019 στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Δαμασκός έστειλε στρατεύματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση σε βάρος κουρδικών δυνάμεων.

Η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων βοήθησε επίσης να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και εκείνων του συριακού καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.