ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητηθεί ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι η Ουκρανία κατασκευάζει "βρόμικη βόμβα"

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει σήμερα Τρίτη, κεκλεισμένων των θυρών, τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία κατασκευάζει μια «βρόμικη βόμβα», κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Κίεβο και τη Δύση.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας, ο πρεσβευτής της οποίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί «προβοκάτσιας» της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κείμενο που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μόσχα διατύπωσε αυτήν την κατηγορία την Κυριακή, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «ενδεχόμενες προβοκάτσιες εκ μέρους της Ουκρανίας, με προσφυγή σε βρόμικη βόμβα».

Παρίσι, Λονδίνο και Ουάσινγκτον απέρριψαν τη Δευτέρα τους ισχυρισμούς της Μόσχας. «Κανείς δεν θα ξεγελιόταν από μια απόπειρα χρήσης αυτού του ισχυρισμού ως προσχήματος για μια κλιμάκωση» ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Υπενθύμιση: η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα» έγραψε λακωνικά στο Twitter η αποστολή της Βρετανίας στον ΟΗΕ.

Μια «βρόμικη βόμβα» αποτελείται από συμβατικές εκρηκτικές ύλες και ραδιενεργά υλικά τα οποία διασκορπίζονται με τη μορφή σκόνης όταν σημειώνεται η έκρηξη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.