ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Το Κίεβο παρέλαβε το πρώτο σύστημα ανετιαεροπορικής άμυνας από το Βερολίνο

Η Ουκρανία παρέλαβε από τη Γερμανία το πρώτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ με μήνυμά του στο Twitter που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, το βράδυ.

«Μια νέα εποχή της αντιαεροπορικής άμυνας άρχισε» στην Ουκρανία, τόνισε ο υπουργός. «Τα Iris-T της Γερμανίας είναι ήδη εδώ. Τα αμερικανικά NASAMS φθάνουν».

«Δεν είναι παρά η αρχή», συνεχίζει ο Ρέζνικοφ, «και έχουμε ανάγκη περισσότερα. Καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι ένα τρομοκρατικό κράτος. Εθνική επιταγή να προστατεύσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας ώστε να σώσουμε το λαό μας».

Τον Ιούνιο, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε υποσχεθεί στο Κίεβο ότι θα του παρέδιδε συστήματα Iris-T που είναι ικανά, σύμφωνα με τον ίδιο, να προστατεύσουν μια μεγάλη πόλη από αεροπορικές επιδρομές.

Τη Δευτέρα, ενώ βροχή ρωσικών πυραύλων έπεφτε στην Ουκρανία, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ είχε διαβεβαιώσει πως το πρώτο από τα συστήματα αυτά θα έφθανε στο Κίεβο «μέσα στις επόμενες ημέρες» και τρία άλλα την ερχόμενη χρονιά.

Το σύστημα Iris-T προσφέρει μια ασπίδα ύψους 20 χιλιομέτρων και πλάτους 40 χιλιομέτρων.

Ο γερμανικός στρατός διαθέτει ο ίδιος πυραύλους τύπου Iris-T, αλλά όχι το πλήρες σύστημα εδάφους-αέρος. Εκτοξεύει τους πυραύλους από αεροπλάνα Tornado ή Eurofighter.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί από την πλευρά τους συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS: δύο που θα παραδοθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και έξι άλλα στο πλαίσιο μιας πιο μακροπρόθεσμης βοήθειας.

Αυτό το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέριος NASAMS κατασκευάζεται από την αμερικανική Raytheon και το νορβηγικό όμιλο Kongsberg.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.