ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Τουρκία: Η Επιτροπή της Βενετίας καλεί το κοινοβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο για την «παραπληροφόρηση»

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την “ παραπληροφόρηση” στην Τουρκία απειλεί την ελευθερία του λόγου και είναι ενδεχόμενο να πλήξει περαιτέρω τη δημοσιογραφία, πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας που είναι ένα συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ίδια επιτροπή, κάλεσε του τουρκικό κοινοβούλιο να απορρίψει το αναφερόμενο νομοσχέδιο, ανακοινώνοντας ότι ποινές φυλάκισης και άλλα επακόλουθα από το νομοσχέδιο θα είναι δυσανάλογα των στόχων του και μπορούν να οδηγήσουν σε “ αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης” .

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η νομοθεσία αυτή θα αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση στον Τύπο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οι σύμμαχοι του έχουν μία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αναμένεται ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ακόμη και μέσα στη νέα εβδομάδα.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των ενώσεων του Τύπου, ανησυχούν κυρίως για ένα άρθρο που λέει ότι αυτοί που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας, για να προκαλέσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια ασφάλεια θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης από ένα ως τρία έτη.

“ Η επιτροπή ανησυχεί ειδικότερα για τις πιθανές συνέπειες από μία τέτοια πρόβλεψη, κυρίως για τις σοβαρές συνέπειες της επιβολής προσωπικής λογοκρισίας και όχι μόνο υπό το πλαίσιο των επικείμενων εκλογών του Ιουνίου του 2023”, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ίδια επιτροπή, το νομοσχέδιο “ αποτελεί μία παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης,” η οποία προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Η επιτροπή ζήτησε από τα μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου να προσδιορίσουν τα σχετικά άρθρα στο νομοσχέδιο και να απορρίψουν το προσχέδιο της τροποποίησης τους, το οποίο συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπάρχουν εναλλακτικοί μη ποινικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της εσφαλμένης διάδοσης πληροφοριών σε μία δημοκρατική κοινωνία, ανέφερε η Επιτροπή της Βενετίας στην 23σέλιδη έκθεσή της.

Το κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξανασυζητήσει το νομοσχέδιο την Τρίτη, μετά την ψήφιση των 15 πρώτων άρθρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναστολή της συμμετοχής της στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από μία κρίση του ECHR σχετικά με τη μη εφαρμογή μιας προγενέστερης απόφασης το 2019 που την καλούσε να αποφυλακίσει τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.