ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλα, ασυνεννοησία και διαφοροποιήσεις, οι «πονοκέφαλοι» Μητσοτάκη

Βαβέλ και εσωστρέφεια πριν τον… βαρύ χειμώνα

Σε κατάσταση… Βαβέλ παραπέμπει η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, ενόψει του δύσκολου χειμώνα και της αγωνίας για τις επιπτώσεις της κοινωνικής και ενεργειακής κρίσης στις κάλπες της ερχόμενης Άνοιξης.

Μάλιστα, τα περιστατικά αποδιάρθρωσης της κυβερνητικής μηχανής είναι τόσο συχνά και πολλά, που αρκετοί «γαλάζιοι» θέτουν επί τάπητος την ανάγκη να βρεθεί ένας νέος τρόπος «συντονισμού» του κυβερνητικού έργου και ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Αλαλούμ

Η έλλειψη συντονισμού, άλλωστε, φάνηκε ξεκάθαρα χθες με το αλαλούμ που αφορούσε στην «ιδέα» για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επέμεναν ως χθες το μεσημέρι ότι «η συζήτηση έχει μόλις ανοίξει» και άφηναν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αυτό. Εξάλλου, κάποιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρούσαν και ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έτοιμη στα συρτάρια του κ. Γεωργιάδη η νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικά «ρολά» στα καταστήματα στις 8 το βράδυ τον χειμώνα. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας λάβει από παράγοντες της αγοράς εξαιρετικά οργισμένα μηνύματα, «άδειασε» το δίδυμο Γεωργιάδη-Παπαθανάση, με αποτέλεσμα ο υπουργός Ανάπτυξης να προχωρήσει σε αναδίπλωση κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, ακυρώνοντας τις… δικές του διαρροές.

Έλλειμμα επικοινωνίας

Όλα αυτά δεν άφησαν ανενόχλητο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε, μέσω των επικοινωνιακών ιμάντων της, να παρουσιάσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ως «ουρά» του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την αλλαγή στάσης της γερμανίδας κοινοτικής αξιωματούχου υπέρ ενός, προσωρινού έστω, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν αν θα κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα, αν αυτό θα πλήξει τους «μικρούς» και αν θα κοστίσει σε θέσεις εργασίες και στις αποδοχές των εμποροϋπαλλήλων.

Όλα τούτα, βεβαίως, έρχονται να προστεθούν στο «μούδιασμα» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση Μαραβέγια, αφού ο  βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, σε μία ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε, από βήματος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, «περισσότερη σεμνότητα» από βουλευτές και υπουργούς, παραδεχόταν ότι η συζυγός του, με εταιρεία που είχε αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, κατάφερε να πάρει έγκριση από τον αναπτυξιακό νόμο για επένδυση που… ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Η ενόχληση στο Μαξίμου ήταν τέτοια, ώστε ακούστηκαν σκέψεις ακόμη και για διαγραφή του βουλευτή, αν και προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εισάκουσε όσους τον συμβούλευσαν να μην συμβάλει κι εκείνος στο να πάρει η υπόθεση μεγαλύτερες διαστάσεις από εκείνες που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Εσωστρέφεια

Τα ως άνω περιστατικά, πάντως, έρχονται να προστεθούν σε ένα περιβάλλον εσωστρέφειας και αποσυσπείρωσης για το κυβερνών κόμμα: στο Μαξίμου και τη ΝΔ ακόμη συζητείται εντόνως η ηχηρή απουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά τόσο από την συνεδρίαση της Κ.Ο. όσο και από την «πανηγυρική» εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όπως και η πρόσφατη διαφοροποίηση του κ. Καραμανλή στο θέμα του απορρήτου αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τέλος, οι πληγές που μετρά το Μαξίμου από τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη, Κώστα Τζαβάρα και Νικήτα Κακλαμάνη δείχνουν πως γενικώς, αυτό τον χειμώνα, δε θα πλήξουμε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.