ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία

Αν.Μπέρμποκ: Έως το τέλος του έτους Τουρκία και Ουγγαρία να εγκρίνουν την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία «να ανοίξουν τον δρόμο» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συμπεριληφθούν η Σουηδία και η Φινλανδία, υπενθυμίζοντας το σχετικό μνημόνιο που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν στη Σουηδία και στη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία - «και ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον σουηδό ομόλογό της Τομπίας Μπίλστρεμ, στο Βερολίνο. Αναφερόμενη στις ενέργειες της κυβέρνησής της για το θέμα, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ «ενθαρρύναμε και άλλους συμμάχους να κάνουν το ίδιο». «Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή τη φιλική ενθάρρυνση. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλων μας αυτή η επικύρωση να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ.

Προηγουμένως ο σουηδός ομόλογός της είχε ανακοινώσει ότι, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Τουρκία και την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί και ο ίδιος «σύντομα, το φθινόπωρο», στην 'Αγκυρα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την τουρκική κυβέρνηση. «Πρέπει να διατηρούμε τον διάλογο ανοιχτό, σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο κ. Μπίλστρεμ και εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς «οι συζητήσεις εξελίσσονται με θετικό τρόπο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.