ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί σκέφτεται, τί σχεδιάζει, τί φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι 4 συν 1 μεταβλητές στην εξίσωση των εκλογών

Παρότι η τετραετία της κυβέρνησης οδεύει προς το τέλος της και, άρα, μικρή σημασία έχει αν τελικώς αυτή θα ολοκληρωθεί στους 48 ή στους 47 ή στους… 46 μήνες, σε όλα τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία εξετάζουν όλες τις πιθανές ημερομηνίες αλλά και τις μεταβλητές που τίθενται στην εξίσωση των εκλογών.

Βεβαίως, όλα αυτά δε θα είχαν τεθεί με τόση ένταση στην δημόσια σφαίρα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δημόσια διαπίστωση του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο ότι… «μύρισε εκλογές». Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την συζήτηση και δεν την κλείνει έκτοτε, δείχνει ότι ο εκλογικός σχεδιασμός έχει πλέον ενεργοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, που «ζυγίζει» όλα τα δεδομένα, «μετράει» τις αντιδράσεις και, κυρίως, θέλει να δει πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο προεκλογικό σκηνικό.

Άλλη εικόνα

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να δημιουργήσει μία «εκλογική» ατμόσφαιρα ούτως ώστε να δει, με τις κυλιόμενες μετρήσεις που ήδη «τρέχουν», πως διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί. Αν δηλαδή οι συσπειρώσεις των κομμάτων ανεβαίνουν -και σε ποιο βαθμό του καθενός- αλλά και τί γίνεται με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων: αν εμπεδωθεί, λοιπόν, μία «εκλογική» ατμόσφαιρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μία πρώτη γεύση κατά πόσον το κόμμα του συσπειρώνεται, κατά πόσον συσπειρώνεται ο αντίπαλος, πώς αντιδρούν οι «αναποφάσιστοι», αν «πιάνουν» τα εκλογικά διλήμματα που θα θέσει, αλλά και τί συμβαίνει με τις διαρροές της ΝΔ προς άλλα κόμματα και τους λεγόμενους «μετακινούμενους ψηφοφόρους».

Άδηλο μέλλον

Αν, λοιπόν, η εικόνα των δημοσκοπήσεων εφεξής αποτελεί την πρώτη μεταβλητή που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, τότε οι υποκλοπές είναι η δεύτερη. Ο πρωθυπουργός, όσο κι αν προφανώς δε θα το παραδεχθεί ποτέ, έχει κάθε λόγο να φοβάται ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να υπάρξει κάποια νέα αποκάλυψη ή να πάρει άλλη τροπή η υπόθεση, εξαιτίας κάποιας κατάθεσης που μπορεί να έχουν πάρει οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή εξαιτίας κάποιου «άσσου» που μπορεί να έχει στο μανίκι του κάποιος εκ των ερευνητών δημοσιογράφων που «ανασκάπτουν» την υπόθεση.
Η τρίτη μεταβλητή αφορά στην απογραφή: η κυβέρνηση από προχθές έχει με πάσα επισημότητα ανακοινώσει ότι οι κάλπες θα διεξαχθούν με τα νέα δεδομένα και την πρόσφατη απογραφή. Τούτου δοθέντος, επειδή τεχνικά η νέα απογραφή δεν μπορεί να «κουμπώσει» με τους εκλογικούς καταλόγους πριν την 1η Μαρτίου, όλα δείχνουν ότι η απογραφή «σπρώχνει» τις εκλογές για μετά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η «καυτή» καθημερινότητα…

Φυσικά, αστάθμητη πολιτική μεταβλητή είναι και η «καυτή» καθημερινότητα: η ενεργειακή κρίση καλά κρατεί, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κατατρώει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η αίσθηση στην κοινωνία για την ακρίβεια είναι κατά τι διαφορετική από τους διαδικτυακούς πανηγυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη. Τούτου δοθέντος, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάρει την όποια απόφαση, θα πρέπει να ζυγίσει πολύ καλά τις δυσκολίες των πολιτών, αλλά και αν θα προσθέσει κι άλλο ρίσκο στην εξίσωση, ανακοινώνοντας τις εκλογές ενόσω τα καλοριφέρ θα είναι ακόμη… αναμμένα.

… και οι αξιολογήσεις

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα πήγαινε σε εκλογές κραδαίνοντας την «επιτυχία» της επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Με άλλα λόγια, βάσει και των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο, στο Μαξίμου τελούν με το βλέμμα στραμμένο στους οίκους αξιολόγησης και περιμένουν πότε θα αποφανθούν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κατά πόσον θα δώσουν ένα ακόμη «σήμα» προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, το Μαξίμου αποκτά την αίσθηση ότι αξιολόγηση πριν τις εκλογές δεν θα υπάρξει, αφού οι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης: ότι η κάλπη είναι «γκαστρωμένη»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.