ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όργιο σεναριολογίας για ανατροπή Μητσοτάκη

Η… «κατάρα των Τόρις» τρομάζει το Μαξίμου

Ήταν σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου του 2011, όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στον απόηχο της ανατροπής ενός πανίσχυρου εκλεγμένου πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου. Στο Μαξίμου, λοιπόν, αλλά και σε διάφορα άλλα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία, προβληματίζονται κατά πόσον η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί χωρίς να είναι… φάρσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εμφανώς αποδυναμωμένος, ενώ η ΝΔ θυμίζει πλέον «κόμμα ανάδελφον». Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί «γαλάζιοι», βουλευτές και υπουργοί, αστειεύονται μεταξύ τους ρωτώντας ο ένας τον άλλο αν τούς… παρακολουθεί το Μαξίμου, δείχνοντας το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς και τους κορυφαίους του κόμματός του. Συν τοις άλλοις, είναι αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός είναι έρμαιο των τυχόν νέων αποκαλύψεων, αλλά και νέων εξελίξεων που μπορεί να προκύψουν αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Άδηλο μέλλον

Με δεδομένη την διαβεβαίωση Βαξεβάνη ότι διαθέτει πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ όσα έβγαλε στο φως της δημοσιότητας, αλλά και με φόντο το ρήγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ουδείς στο Μαξίμου μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι δε θα δουν το φως της δημοσιότητας και νέες αποκαλύψεις. Αν γίνει αυτό, όμως, τότε ο πρωθυπουργός θα εγκλωβιστεί σε ένα σκηνικό όπου κάθε σαββατοκύριακο θα κινδυνεύει να… πέσει, στο βαθμό που οι αποκαλύψεις που θα δημοσιεύονται θα συνιστούν μείζον πολιτικό θέμα. Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται να υφίσταται η ΝΔ από τώρα και ως τον ερχόμενο Απρίλιο-Μάιο, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να στήσει τις κάλπες, ένα βασανιστικό μαρτύριο της σταγόνας, που θα απομειώνει τις προοπτικές και τις πιθανότητες ολόκληρου του κόμματος να διεκδικήσει την ανανέωση της παραμονής του στην εξουσία.

«Σκάνδαλο Μητσοτάκη»

Στο σκηνικό αυτό, λοιπόν, υπάρχουν «γαλάζιοι» που ήδη κοιτούν την «επόμενη μέρα» και επιμένουν ότι αν η ΝΔ μπορεί να διασωθεί «αποσυνδεόμενη» από τον νυν πρωθυπουργού, τότε η προτεραιότητα του ίδιου για τη πολιτική του επιβίωση δεν πρέπει να ναρκοθετήσει την γενικότερη παραμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία. Συν τοις άλλοις, διάφορα επιχειρηματικά κέντρα μετέχουν στα σχετικά σενάρια -που προς ώρας κινούνται σε επίπεδο φημολογίας- προσθέτοντας ένα ακόμη επιχείρημα: ότι, δηλαδή, αν η παραμονή Μητσοτάκη στην εξουσία έχει ως αποτέλεσμα την… επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας, τότε γεννάται άλλος ένας λόγος προκειμένου το κυβερνών κόμμα να γυρίσει σελίδα εν κινήσει, πριν ανατραπούν οι κατεστημένοι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πολλοί υπουργοί -οι περισσότεροι, βασικά- λάμπουν δια της σιωπής τους, εντείνοντας την αίσθηση ότι στη ΝΔ οι υποκλοπές αντιμετωπίζονται σαν «σκάνδαλο Μητσοτάκη» και όχι υπόθεση που ταλαιπωρεί το σύνολο της κυβέρνησης και του κόμματος. Ταυτοχρόνως, είναι προφανώς ενδεικτικό των προθέσεών τους το γεγονός ότι οι μόνοι δύο εκ των «33» που έχουν αντιδράσει και έχουν σπάσει τη σιωπή, είναι δύο στελέχη που δεν έχουν κρύψει τις αρχηγικές τους φιλοδοξίες: ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας και η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη. Για πολλούς, λοιπόν, το παιχνίδι τώρα ξεκινά και η χώρα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, που μπορεί να φέρουν τους… Τόρηδες πιο κοντά στη ΝΔ και το Μαξίμου πλησιέστερα στον αριθμό 10 της οδού Ντάουνινγκ…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.