ΚΟΣΜΟΣ

Δύο στρατιωτικοί νεκροί

Ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις σε βάσεις Ιρανών στην κεντρική Συρία

Σύμφωνα με αξιωματούχους οι Ισραηλινοί έπληξαν υποδομές ιρανικών πολιτοφυλακών και της Χεζμπολάχ στην αεροπορική βάση στο Σαϊράτ.

Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα μια μεγάλη αεροπορική βάση στην επαρχία Χομς της Συρίας, σκοτώνοντας δύο στρατιωτικούς και τραυματίζοντας άλλους τρεις, ανέφερε ο συριακός στρατός μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων SANA.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η αεροπορική βάση στο Σαϊράτ χρησιμοποιείτο πρόσφατα από την ιρανική αεροπορία.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας δημοσίευσαν ένα βίντεο της «επιθετικότητας» και ανέφεραν ότι υπήρξαν υλικές ζημιές, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια στρατιωτική πηγή, η οποία δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια, τόνισε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο έναν διάδρομο προσγείωσης στην εκτεταμένη αεροπορική βάση που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης Χομς.

Ερωτηθείς για την επίθεση, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι δεν σχολιάζει ξένες αναφορές.

Ο διάδρομος προσγείωσης και οι υπόγειες εγκαταστάσεις στο Σαϊράτ, συμπεριλαμβανομένων των υπόστεγων αεροσκαφών, έχουν υποστεί σημαντική επέκταση από τον ρωσικό στρατό τα τελευταία τρία χρόνια, είπε η στρατιωτική πηγή.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, έχει δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην αεροπορική βάση Σαϊράτ και χρησιμοποιεί τη βάση, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Περιφερειακές πηγές και πηγές πληροφοριών υπογραμμίζουν ότι το Ισραήλ έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τα πλήγματα σε αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις της Συρίας για να διακόψει την αυξανόμενη χρήση εναέριων γραμμών εφοδιασμού από το Ιράν για παράδοση όπλων σε συμμάχους στη Συρία και τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ένοπλου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι μια αποθήκη ιρανικών πολιτοφυλακών και της Χεζμπολάχ που βρίσκεται εντός της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ καταστράφηκε στο σημερινό πλήγμα.

Στρατιωτικές πηγές της αντιπολίτευσης λένε ότι ιρανικές πολιτοφυλακές κυριαρχούν σε μεγάλες περιοχές της δυτικής επαρχίας Χομς κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στα ανατολικά, όπου διαθέτουν βάσεις.

Το Ιράν, το οποίο έστειλε χιλιάδες σιιτικές πολιτοφυλακές του για να βοηθήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, υποστηρίζει ότι η στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία περιορίζεται σε έναν περιορισμένο αριθμό συμβούλων.

Το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις στη Συρία εδώ και χρόνια εναντίον δυνάμεων που περιγράφει ως υποστηριζόμενες από την Ισλαμική Δημοκρατία, που αναπτύχθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.