ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι ανέφερε στην ομιλία της

Λ. Μενδώνη: Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας

Tα εγκαίνια της έκθεσης εικόνων που είχαν κλαπεί και επαναπατρίστηκαν, με τίτλο «Από την αρπαγή στην επιστροφή», στο Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, εγκαινίασε σήμερα στις 11 το πρωί, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην έκθεση, που συνδιοργανώνουν η Μητρόπολη και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, παρουσιάζονται, μαζί με πλούσιο εποπτικό υλικό, 24 εικόνες-κειμήλια και 2 ζεύγη βημοθύρων, που είχαν κλαπεί παλαιότερα από κυκλώματα ιερόσυλων και αρχαιοκαπήλων, από ναούς και μοναστήρια της Μητρόπολης Ιωαννίνων και ανευρέθηκαν σε γκαλερί του εξωτερικού.

Η υπουργός, κατά την ομιλία της, ανέφερε πως είναι μέρος εγκληματικού δικτύου με διεθνή δράση η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών μνημείων, τόνισε δε, πως «δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας, στον αγώνα του επαναπατρισμού».

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ μετά τον χαιρετισμό του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, ακολούθησαν οι ομιλίες της Βασιλικής Παπαγεωργίου, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και της Βαρβάρας Παπαδοπούλου, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννης και Μ. Κεφάλα, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Μετά το τέλος των χαιρετισμών και των ομιλιών, που ανέδειξαν το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και τους τρόπους αντιμετώπισής του, έγινε περιήγηση στους χώρους της έκθεσης, αλλά και στους χώρους της μόνιμης συλλογής.

Η έκθεση και το Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων θα παραμένουν ανοιχτά Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο από τις 11:00 πμ έως 14:00.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Κυρία Μενδώνη, αγαπητή Υπουργέ. Στην Ρόδο στους Αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν διάσπαρτα νομίσματα από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Τα νομίσματα αυτά τα κλέβουν οι Αλβανοί και στην συνέχεια τα πουλάνε οι ίδιοι με δικό τους αποκλειστικά οικονομικό όφελος. Μήπως θα έπρεπε κάποια αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει να μαζέψει αυτά τα νομίσματα για να μην τα κλέβουν και θησαυρίζουν οι κλέφτες Αλβανοί;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.