ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή

Λ. Μενδώνη για τις 161 αρχαιότητες: Ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός αρχαιοτήτων μέχρι σήμερα

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό αρχαιοτήτων μέχρι σήμερα, και αυτό τον επαναπατρισμό τον πέτυχε η συγκεκριμένη κυβέρνηση, τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της υπόθεσης της συλλογής Στερν, με αφορμή και τη χθεσινή έκθεση των 15 πρώτων αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μιλώντας στο πλαίσιο κύρωσης πολιτιστικής συμφωνίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας, η κ. Μενδώνη είπε ότι «η Ελλάδα, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, με τη συμφωνία αυτή απέκτησε την ανέκαθεν κυριότητα, την ανέκαθεν ιδιοκτησία 161 αρχαιοτήτων, που συγκροτούσαν μια συγκεκριμένη συλλογή. Αυτή η συλλογή, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2022, ανήκει στην ανέκαθεν ιδιοκτησία και κυριότητα και νομή του ελληνικού κράτους», είπε η υπουργός Πολιτισμού και συνέχισε: «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό αρχαιοτήτων μέχρι σήμερα, και αυτό τον επαναπατρισμό τον πέτυχε η συγκεκριμένη κυβέρνηση».

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι οι επαναπατρισμοί αυτοί γίνονται μέσα στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι κάθε επαναπατρισμός οφείλει να αντιμετωπίζεται ad hoc, διότι έχει ιδιαιτερότητες, που δεν εξαρτώνται από το εθνικό δίκαιο αλλά εξαρτώνται από το δίκαιο των χωρών από το οποίο διεκδικούμε το αντικείμενο του επαναπατρισμού.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα είπε ότι έξω από τη χθεσινή εκδήλωση στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα ΜΑΤ «προσπάθησαν να απωθήσουν βουλευτές μας, την πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και να αποκρύψουν το πανό, που περιείχε την επιστημονική αλήθεια, ότι δηλαδή, οι αρχαιότητες της συλλογής Στερν, που "εκχωρήθηκαν" σε ιδιωτικό ινστιτούτο του Ντελαγουέρ, είναι ελληνικές, και ότι μέρος αυτών είναι ευρήματα λαθρανασκαφής».

Για σύμβαση που μας εκθέτει παγκοσμίως, μίλησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης: Σας είχαμε προειδοποιήσει να μη μιλάτε με κλέφτες, να παίρνετε την αστυνομία και να κάνετε αγωγές, και να μη συνεταιρίζεστε μαζί τους, και μάλιστα στο όνομα όλων μας, είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι η υπόθεση της επιστροφής αρχαιοτήτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους «ευρηματικότητας και αποτελεσματικότητας» που - όπως είπε - χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός. Οι αρχαιότητες της χώρας, «δεν είναι για καμιά δόξα, κανενός κ. Μητσοτάκη, καμίας κ. Μενδώνη. Ξεχάστε οποιαδήποτε προσπάθεια δανεισμού - ανταλλαγών κάτω από το τραπέζι για άλλες αρχαιότητες, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα του πολιτισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτισμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» έγινε δεκτό «κατά πλειοψηφία» από την Ολομέλεια της Βουλής: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν «ναι», ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «όχι».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.