ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός για τις συνεχείς αποκαλύψεις περί τις υποκλοπές

Μαξίμου: Πόσο θα αντέξει το... μαρτύριο της σταγόνας;

Μπορεί χθες η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, να εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και να «είδε» πίσω από τα δημοσιεύματα «μυθιστορήματα» και «ιστορίες κατασκόπων», ωστόσο στο Μαξίμου ο προβληματισμός για τα συνεχή αποκαλυπτικά δημοσιεύματα περισσεύει.

Κι αυτό διότι, όπως παραδέχονται προβληματισμένοι ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες –όχι, όμως, με «έδρα» το Μαξίμου- τα συνεχόμενα μπαράζ των δημοσιευμάτων για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι απλώς μία επανάληψη της ίδιας υπόθεσης. Αντιθέτως, κάθε δημοσίευμα που βλέπει το φως της δημοσιότητας, από τον μισό ελληνικό Τύπο πλέον, προσθέτει και μία ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό του σκανδάλου –και η συνολική εικόνα, που έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται, δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον «αγγίζουν» οι αποκαλύψεις

Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο οι ευρείες λίστες που δείχνουν ότι σχεδόν η μισή κυβέρνηση αλλά και φαινομενικά «άσχετοι» παράγοντες έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης. Ταυτοχρόνως, σε «Βήμα», inside story, Documento και «Εφημερίδα των Συντακτών» έχουν αρχίσει να συμπληρώνονται οι ψηφίδες του μωσαϊκού που αφορούν και την «συνεργασία» της ΕΥΠ με την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό Predator. Την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι «υποκλοπές όπως Novartis», το θέμα ξεφεύγει από τους φερόμενους ως τρεις μάρτυρες που ενδιαφέρονται να γίνουν προστατευόμενοι και φτάνει ως το σημείο «σύμπραξης» της ΕΥΠ με Ισραηλινούς του Predator, στο περίφημο «safe house» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε έναν κατάφυτο χώρο στην Αγία Παρασκευή. Συν τοις άλλοις, όσο η Intellexa εμφανίζεται πίσω από τις αποκαλύψεις και δεδομένης της στενής σχέσης Δημητριάδη-Λαβράνου, τόσο σφίγγει ο κλοιός για τον πρωθυπουργό, με δύο τρόπους: είτε επειδή δεν κατάφερε να ελέγξει τον διευθυντή και ανιψιό του, στον οποίο ο ίδιος είχε δώσει υπερεξουσίες στο «οικοσύστημα» του Μεγάρου Μαξίμου, είτε γιατί ήξερε και αποκαλύπτεται αργά, αλλά σταθερά, ότι ψευδόταν όταν εμφανιζόταν να πέφτει από τα σύννεφα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το γεγονός ότι μέσω του «Βήματος» αποκαλύπτεται ότι αποσπασμένοι αστυνομικοί της ΕΥΠ λειτουργούσαν το παράνομο λογισμικό προφανώς και ενισχύει το αφήγημα της αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για «ενιαίο κέντρο υποκλοπών». Με άλλα λόγια, αν αποδειχθεί ότι αυτό το «κέντρο» υπάρχει, τότε στο μέτρο που η Δικαιοσύνη θα ενδιαφερθεί να διαλευκάνει την υπόθεση, το πιθανότερο είναι ότι θα βρει άκρη, για έναν βασικό λόγο: διότι όταν σε μία υπόθεση εμπλέκονται πολλά πρόσωπα, δεν μπορεί: ένα θα μιλήσει...

Κυβερνητικές αντοχές

Ώσπου να γίνει αυτό και έως ότου χυθεί εν τέλει αυτό το περίφημο άπλετο φως στην υπόθεση, πολλοί στο πολιτικό σκηνικό –συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος- διερωτώνται πόσο μπορεί να αντέξει το Μαξίμο και ο πρωθυπουργός να έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με νέες αποκαλύψεις. «Τώρα, έτσι θα πάμε ως τις εκλογές; Θα ψάχνουμε το μεσημέρι του Σαββάτου τί γράφουν οι κυριακάτικες που πηγαίνουν στο Σύνταγμα και την Ομόνοια;», διερωτάται κυβερνητικό στέλεχος, αποφαινόμενο ότι «δεν γίνεται να υφιστάμεθα αυτό το μαρτύριο της σταγόνας για 6 ή 7 μήνες». Κι αυτό όχι μόνο γιατί οι αποκαλύψεις μπορεί να «αγγίξουν» προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και διότι όσο θα εντείνεται αυτό το σκηνικό φθοράς και δυσωδίας, τόσο πλησιέστερα θα έρχεται η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Λίλιθ 15:47 21/11/2022

    Έχει Πασόκους που τους στηρίζουν ,δεν ανησυχεί

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.