ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ» ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΤΑΜΕΙΟ» ΚΑΙ ΤΙΣ «ΜΥΡΩΔΙΕΣ» ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ…

Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανακυβερνήσει θα πρέπει να σταματήσει να μοιάζει με παιδί που μετράει τους ίσκιους των προγόνων του. Γιατί αυτό συμβαίνει με τα …παιδιά τ’ ατίθασα της Κουμουνδούρου. Καταγόμαστε από την αριστερά, λέει ο ένας. Κυβερνήσαμε με το πιστόλι της τρόϊκας στον κρόταφο λέει ο άλλος. Οι ρίζες μας είναι στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ιστορικό ΠΑΣΟΚ λένε οι πασοκογενείς, οι καλούμενοι και «μουσαφιραίοι» στο κόμμα του Κύρκου, του Μπανιά, του Αλαβάνου. Όλα αυτά για δικαιολογήσουν την άρνησή τους -σωστή ή λάθος, ανάλογα με τα πιστεύω του καθενός, δεν έχει σημασία- να γίνουν ένα συστημικό κυβερνητικό κόμμα διαχείρισης και εναλλαγής στην εξουσία.

Για να μπορέσει όμως ο Αλέξης Τσίπρας να επιστρέψει στου Μαξίμου, όπως είναι ο διακαής του πόθος, θα πρέπει να σταματήσει να συνομιλεί με το παρελθόν και να εντρυφήσει στην πραγματικότητα. Το μέλλον του θα κριθεί από τις σοβαρές απαντήσεις που θα δώσει και τις ρεαλιστικές λύσεις που θα προτείνει στα προβλήματα που «καίνε» την κοινωνία και όχι από τις αγωνίες και τις επιθυμίες που «πυρπολούν» τα μυαλά των συντρόφων του. Κι όταν λέμε κοινωνία δεν εννοούμε μόνο τους φτωχούς, τους αδύναμους, τις λαϊκές τάξεις, εννοούμε και τη μεσαία και ανώτερη τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, όλους. Σίγουρα θα υπάρχουν προτεραιότητες όμως το αφήγημα ενός κυβερνητικού κόμματος για να καταστεί ελκυστικό θα πρέπει να έχει εθνικό ακροατήριο. Και να αναφέρεται στο σύνολο των αναγκών του δημοσίου βίου. Από την οικονομία και τους θεσμούς έως και την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, από την υγεία και την παιδεία μέχρι την ασφάλεια και την ασφάλιση Η νίκη στις εκλογές και η κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή είναι αυτά που κρίνουν τα κυβερνητικά κόμματα και τις ηγεσίες τους.

Μέχρι τώρα και με βάση τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται ακόμη αυτού του στόχου. Η διαφορά μπορεί να μειώνεται, αλλά το προβάδισμα συνεχίζουν να το έχουν η ΝΔ και ο Μητσοτάκης. Και θα συνεχίσουν να το έχουν όσο κρατάνε το «ταμείο» του κράτους στα χέρια και μοιράζουν αφειδώς επιδοτήσεις, χορηγίες, αναθέσεις, ενώ η αντιπολίτευση ασχολείται με τις υποκλοπές. Στα τρισήμιση χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μοιράσει 56 δις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Και έχει να μοιράσει ακόμη 6,3 δις αφού το έλλειμμα έως το τέλος Οκτωβρίου αντί για 6,7 δις που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ήταν μόνο 349 εκατ, ενώ υπάρχουν και τα πολλά δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο εκτός από τα χρήματα που θα διαθέσει θα μπορούσε να οδηγήσει στην κινητοποίηση πόρων και την υλοποίηση επενδύσεων που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ της Ελλάδας έως το 2026.

Οι ασχολούμενοι με τα θέματα οικονομίας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν στις 17 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει, εν είδει μπόνους επειδή η οικονομία πάει καλά, τη διανομή επιπλέον επιδομάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας προκειμένου να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την κυβέρνησή του και να εξισορροπήσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις υποκλοπές, τους «Πάτσηδες» και τους πλειστηριασμούς. Την πιθανότητα αυτή άλλωστε άφησε ανοικτή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτων επιδοτήσεων, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Τα καλά οικονομικά μεγέθη αποτυπώνονται και στο ποσοστό της ανάπτυξης, το οποίο μπορεί από το 5,6% που πρόβλεπε ο Χρήστος Σταϊκούρας να φτάσει στο 6,3-6,5%, κάτι που θα δρομολογήσει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποίαν τόσα χρόνια προσπαθεί η χώρα προκειμένου να μπορεί να δανείζεται φτηνά. Και την οποίαν χρειάζονται επειγόντως και οι ελληνικές επιχειρήσεις αφού θα αποκλιμακώσει το κόστος χρηματοδότησης και θα μειώσει τις επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Κατά συνέπεια στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρουν τον τρόπο που θα πείθει τους πολίτες ότι αυτοί θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα. Γι’ αυτό ο Τσίπρας έχει δώσει εντολή να εξειδικευτούν άμεσα οι έξι προτάσεις πολιτικής που ανέπτυξε στη Θεσσαλονίκη. «Τα οικονομικά μεγέθη μπορεί να πηγαίνουν καλά όμως στον απλό κόσμο το μόνο που φτάνει είναι οι επιδοτήσεις κι αυτές όχι για όλους», μάς λέει συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, οι λογαριασμοί του ρεύματος, τα υψηλά ενοίκια, τρώνε και τις επιδοτήσεις και τους χαμηλούς μισθούς, φτάνουν μέχρι τη μέση του μήνα». Και η αλήθεια, όπως παραδέχονται και κυβερνητικοί παράγοντες, αυτή είναι για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Για να μπορέσει λοιπόν ο Τσίπρας να γυρίσει υπέρ του τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να στολίσει την εικόνα του κόμματός του με ρεαλιστικές κυβερνητικές προτάσεις και να παρουσιάσει νέα και φρέσκα πρόσωπα που αφενός έχουν τα προσόντα και αφετέρου θα είναι αποφασισμένα να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας και όχι για να πάρουν ρεβάνς και να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας. Και βέβαια να βελτιώσει και ο ίδιος την εικόνα του στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και σε όσους του γύρισαν την πλάτη επειδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την πρωθυπουργία του.

Το βασικό δίλημμα στις εκλογές θα είναι: «Τσίπρας ή Μητσοτάκης;» ο εστί μεθερμηνευόμενον, ποιός είναι πιο αξιόπιστος και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των ψηφοφόρων και του τόπου. Ούτε αυτοδυναμία ούτε προοδευτική διακυβέρνηση, ούτε εθνικούς εγγυητές και σοσιαλδημοκράτες. Τσίπρα ή Μητσοτάκη θα ψηφίσουν οι πολίτες. Πρωτίστως για την τσέπη τους και για να έχουν, ει δυνατόν, ήσυχο το κεφάλι τους, στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε. Αναμφίβολα, οι υποκλοπές προκαλούν πολιτική, αλλά όχι και δημοσκοπική, ζημιά στον Μητσοτάκη, όσο δεν τεκμηριώνεται στη δικαιοσύνη, με στοιχεία αδιάσειστα, η σχέση ανάμεσα στο predator και την κυβέρνηση. Ακόμη και για την παρουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κρατούν μικρό καλάθι, αφού ο τέως Γενικός Γραμματέας της κυβερνήσεως λογικά θα επιμείνει στο απόρρητο για την ΕΥΠ, ενώ για το predator και τη σχέση του με τους επιχειρηματίες Λαβράνο και Μπίτζιο αναμένεται να επαναλάβει τα όσα είχε πει και την προηγούμενη φορά στην Επιτροπή. Και να προσθέσει ότι προσήλθε στην Επιτροπή «από σεβασμό προς τους θεσμούς και μόνο» και όχι για να συμμετάσχει στο «σόου» της αντιπολίτευσης, όπως χαρακτηρίζει κυβερνητικός παράγων τη λειτουργία της Επιτροπής. Από Δημητριάδη λοιπόν ουδέν νεώτερο. Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να βγάλει τίποτε καινούργιο για τις υποκλοπές, εκτός κι αν προσκομιστούν στοιχεία, πράγμα δύσκολο, που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες.

Μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί ο Πάτσης επειδή συνδέεται με την αδιαφάνεια στις αναθέσεις του δημοσίου και κυρίως με τους πλειστηριασμούς και τα «κοράκια των τραπεζών και των funds, που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Ειδικά το θέμα των πλειστηριασμών η Κουμουνδούρου θα το έχει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού μαζί με την ακρίβεια είναι τα δυό πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Μόνο για τον Δεκέμβριο ετοιμάζονται 5.000 πλειστηριασμοί και σύμφωνα με τα λεγόμενα διακεκριμένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ μέσω αυτών «επιχειρείται βίαιη αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων, ανάλογη με την αρπαγή των χρημάτων την εποχή της κρίσης στο Χρηματιστήριο».

Η πιθανότητα να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο συνεχίζει να απασχολεί το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά τη ρήση Μητσοτάκη ότι «το κλίμα μυρίζει εκλογές» κάποιοι τις θεωρούν σχεδόν βέβαιες και πιέζουν να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων. Την ερχόμενη εβδομάδα η Κουμουνδούρου θα δώσει στη δημοσιότητα 30-40 ονόματα υποψηφίων, που κατά τα λεγόμενα αυτών που ασχολούνται με τις υποψηφιότητες «θα προκαλέσουν αίσθηση και θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ». Εκκρεμότητες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων συνεχίζουν να υπάρχουν, μικρό όμως μέρος οφείλεται στις διαφωνίες για πρόσωπα. Το μεγάλο αγκάθι είναι η αβεβαιότητα ως προς τα τελικά στοιχεία της απογραφής. Αν δεν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα είναι δύσκολο να καταρτιστούν και τα ψηφοδέλτια στην ολότητά τους. Επειδή είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές των εδρών σε περίπου 30 εκλογικές περιφέρειες «θα ήταν λάθος», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «να ανακοινώσουμε τα ονόματα των υποψηφίων και μετά να πρέπει να σβήνουμε και να γράφουμε εξ αρχής». Σε κάθε περίπτωση δηλώνουν έτοιμοι, σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές για τον Ιανουάριο, να δώσουν αμέσως στη δημοσιότητα το 85% των υποψηφίων.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβουν υπόψιν της στην Κουμουνδούρου πριν προβούν σε ανακοινώσεις είναι και οι συμμαχίες, αν θα υπάρξουν συλλογικότητες, όπως πχ οι Οικολόγοι, που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια. Και φυσικά για να εξυπηρετηθεί, με τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα, και το κριτήριο της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια. Τις επόμενες ημέρες, πιθανώς την Τρίτη, θα συνεδριάσει η πολιτική Γραμματεία για να εξετάσει τα θέματα, ενώ σύμφωνα με το Καταστατικό απαιτείται και έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής για να είναι υποψήφιος μη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολα πάντως θα ισχύσει αυτή η πρόβλεψη αφού τα ψηφοδέλτιο Επικρατείας και κάποιες άλλες υποψηφιότητες αυξημένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής είθισται να είναι προνομία του αρχηγού. Και ο Τσίπρας δεν πρόκειται να την εκχωρήσει. Ενδεχομένως, σε μελλοντικό χρόνο, θα τις ανακοινώσει στην Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια θα επικυρωθούν όλα τα ονόματα των υποψηφίων από την Κεντρική Επιτροπή.

Μέχρι όμως να συνέλθει, το νέον έτος, η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να έχουν στελεχωθεί οι τομείς της. Ορίστηκαν οι επικεφαλής, αλλά πρέπει να συγκροτηθούν στο σύνολό τους ώστε να «τρέξουν» τα οργανωτικά και πολιτικά θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές, αλλά και με τη μακροημέρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ως δομή και πολιτικός οργανισμός εξουσίας, ανεξαρτήτως του Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας. Και θα είναι και μετά, ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές. Τα κόμματα, και ιδιαίτερα τα μεγάλα κι κυβερνητικά, πρέπει όμως να υπάρχουν και μετά τον αρχηγό άρα χρειάζονται δομές και λειτουργία που να αντέχουν στο χρόνο, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά στοιχεία προγράμματος και ιδεολογίας που να καθιστούν διακριτή την ταυτότητά τους σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. Αν καταφέρει ο Τσίπρας το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει μια διαφορετική ατζέντα για την επίλυση των προβλημάτων από αυτή του Μητσοτάκη τότε έχει τύχη στις εκλογές. Και μπορεί το ποσοστό της να αυξηθεί αν παρουσιάσει και μια «ντριμ τιμ» που να δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει το κυβερνητικό παιχνίδι.

Η καθημερινότητα, οι υποκλοπές, οι «Πάτσηδες», ο υψηλός πληθωρισμός, η μεγάλη ακρίβεια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, οι χαμηλοί μισθοί, τα αδιέξοδα της νεολαίας που δεν μπορεί να ζήσει, να κάνει οικογένεια, να αποκτήσει σπίτι με 500 και 600 ευρώ φθείρουν την κυβέρνηση, όμως οι 6-7 μονάδες διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ της εξασφαλίζουν την πρώτη θέση στις εκλογές και δίνουν στον Μητσοτάκη τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές και κυβερνητικές εξελίξεις. Για να μπορέσει ο Τσίπρας να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Μητσοτάκη θα πρέπει η δημοσκοπική διαφορά να μειωθεί κάτω από τις πέντε (5) μονάδες. Σύμφωνα με τους περί τα εκλογικά ειδημονες του ΣΥΡΙΖΑ μια δημοσκοπική διαφορά 5% μεταφράζεται σε 1,8% στην κάλπη. Και οι λόγοι είναι «η συστηματική υποεκτίμηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ από τους δημοσκόπους, η μεγαλύτερη διείσδυση στους αναποφάσιστους της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, η δυναμική που αναπτύσσει, όπως έδειξε το 2019 αλλά και το 2015, ο Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο και η εκ δεξιών απειλή που αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, από τον Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη, ο οποίος πιθανότατα θα μπει στη Βουλή, αλλά και τους «άστεγους» του καραμανλισμού, όσων έχουν απομείνει από τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, τους «μακεδονομάχους», τους ανεμβολίαστους, τους «πουτινικούς» και τους θρησκόληπτους…

43 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μπόγδη είσαι τελειωμένος. Επιπλέεις για λίγο ακόμα μέσα στην σήψη και την λάσπη του ΠΑΣΟΚ. Ένας πολιτικός εγκληματίας είσαι. Κάντε το όπως ο Αλέξανδρος Βέλιος να τελειώνουμε επιτέλους από εσένα, αλήτη.

 2. Όλα τα σχόλια που απευθύνεις σε μένα απέχουν Παρασάγγες από από οποιαδήποτε αλήθεια και πραγματικότητα .
  Το μόνο που πιστοποιούν είναι τον δικό σου χαρακτήρα, λογική και ηθική υπόσταση .
  Πιστοποιούν δηλ . ότι η γλώσσα , το λεξιλόγιο σου και το μυαλό σου παραμένουν κολλημένα σε αυτήν την αδικία που σου έπαιξε η φύσης και έτσι να παραμένεις ανικανοποίητη ξεξουαλικά , αδικημένη για πάντα !
  Γιαυτό συνέχεια τέτοια Σικλετια σε οδηγούν στο να εξευτελίζεσαι συνέχεια.
  Όχι μόνον τώρα που τα χρόνια σε μετέτρεψαν σε βακέτα , αλλά , όπως φαίνεται , ποτέ στην ζωή σου δεν ένιωσες αγάπη για το αντίθετο ανδρικό φύλο …
  αποζητάς συνεχώς περιπέτειες με την βοήθεια των δονητών που Χρησιμοποιείς.
  Εγώ αντίθετα υπήρξα και παραμένω παντρεμένος και πάντα ερωτευμένος με την γυναίκα μου .
  Τώρα θα μιλήσεις επιτέλους πολιτικά χωρίς να βρίζεις;
  Θα μας καταδικάσεις την χούντα των συνταγμ’αταρχών , και την πτωχευσή μας από τα χρέη , τα ελλείμματα και τα οικονομικο-σεξουαλικά σκάνδαλα των καραμανληδων ;
  Για μένα τελικά , το ότι ο Τσοχατζόπουλος μπήκε στην φυλακή ήταν Μια Δικαίωση των αγώνων μου !
  Ήρθε από το νομοθέτημα της διακυβέρνησης της περιόδου της επιβράβευσης του ελληνικού Λαού και μάλιστα με το 44% της ψήφου του το 2009 !
  Ναι , ήταν η περίοδος 2009-2011 που έφερε τις μεγαλύτερες αλλαγές για την καλυτέρευση της κοινωνίας μας.
  Με την Διαύγεια , την πράσινη Ανάπτυξη και τα λεφτά που υπήρξαν , φανερώθηκαν και επιστρέφτηκαν στο κράτος μας με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση !
  Το κράτος μας που θωρακίστηκε από τις παράνομες διεισδύσεις με Το φράγμα στον Έβρο !

 3. Μπόγδη είσαι τελικά για τα σίδερα. Ένα ραμολιμέντο του ΠΑΣΟΚ σε αποσύνθεση και σε πλήρη αποδρομή. Άντε λοιπόν στα τσακίδια κάθαρμα. Σε λίγο θα κάνεις παρέα στον Ανδρέα, στην Μελίνα και στον Γεννηματά που τόσο πολύ σου έχουν λείψει, βρομιάρη.

 4. Μπόγδη το μυαλό σου είναι κουλουβάχατα σαν το κόμμα που υποστηρίζεις, το άθλιο και δολοφονικό ΠΑΣΟΚ. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Θα είχε πολλές δουλειές στον κήπο της Βίλας σου ο Χασάν και δεν σε πέρασε ένα καλό χέρι όπως μόνο εσένα σου αρέσει. Αν πάει ο Μουσουλμάνος στην πατρίδα του για διακοπές τώρα τα Χριστούγεννα γιατί εδώ με τους Ορθόδοξους θα νοιώθει άβολα, πες του να βάλει τριπλή δόση για να σε κρατήσει. Μην κρατάς σπίτια από βρόμικα λεφτά. Είδες τα χάλια του σπιτιού του Τσοχατζόπουλου απέναντι από την Ακρόπολη. Το είχε αγοράσει με λεφτά από τις μίζες των εξοπλισμών, ρήμαξε και παραμένει λεηλατημένο και παρατημένο στην τύχη του. Να τα φας όλα και μην αφήνεις τίποτα. Λάδωνε το Χασάν και το εργαλείο θα δουλεύει μια χαρά. Τέτοιο γιατρό χρειάζεσαι εσύ Μπόγδη. Ειδικό στην κωλονοσκόπηση. Άρρωστη λινάτσα, ειζτοφόρε.

 5. Βερύκιου,Μαργαρίτα
  Τ´ αντιφατικά ( ομοφοβικός και πούστης μαζί ) όσο και οι ψεύτικες κατηγορίες για μένα και για άλλους χωρίς καν ενδείξεις , πόσο μάλλον αποδείξεις …,
  μαρτυρούν την απαίσια ψυχολογική σου Ένδεια και την άρρωστη φύση σου .
  Δεν θα με ενδιέφερε αυτό , βρες ´ τα μόνη σου με φάρμακα και θεραπεία όταν θελήσεις ν ´αλλάξεις σε ένα ανθρώπινο και πιο αξιοπρεπή τρόπο σχολιασμού.
  Οι αισχρολογίες και η επιμονή σου με έκδηλο τον γεριο-λεσβιακό σου τρόπο καθώς το λεξιλόγιο σου ξεσκεπάζουν τον χαρακτήρα σου και σε ξεβρακώνουν ….
  Είσαι εντελώς άσχετη , ψεύτρα Γιαυτό και τώρα σου εσωκλείω κάτι επιστημονικό που ίσως σε βάλει σε σκέψεις να αρχίσεις την βελτίωση σου αν υπαρχει ελπίδα να την εφαρμωσεις :

  « Τα άτομα με ψυχωσική διαταραχή χαρακτηρίζονται από μια στρεβλή εικόνα του κόσμου και της πραγματικότητας. Εμφανίζουν ακραίες αντιδράσεις και πολύπλοκη σκέψη.
  Συνήθως μάλιστα ο πολύπλοκος αυτός τρόπος σκέψης και αντίληψης της πραγματικότητας εμπλουτίζεται από ψευδαισθήσεις και φαντασιώσεις.
  Ανύπαρκτες και ανυπόστατες εικόνες και ήχοι κατατρέχουν αυτά τα άτομα, τα οποία πιστεύουν πως είναι αληθινές και υπαρκτές καταστάσεις.
  Βασικά αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι το τι πραγματικά είναι η ψύχωση.
  Μια πολύ γνωστή ψυχωτική διαταραχή είναι η σχιζοφρένεια. Σίγουρα όλοι έχουμε δει ταινίες σχετικές και έχουμε στο μυαλό μας μια εικόνα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον κόσμο ένα ψυχωτικό άτομο.
  Ωστόσο τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει ένα άτομο είναι πάρα πολλά και ποικίλουν.
  Η διαφοροποίηση των συμπτωμάτων είναι που αρχικά κάνει δύσκολη και τη διάγνωση της διαταραχής.
  Άλλοτε το άτομο φαίνεται να κατανοεί το παράλογο των πεποιθήσεών του, ενώ άλλες φορές αποδέχεται αυτόν τον φανταστικό κόσμο που αντιλαμβάνεται ως απόλυτα πραγματικό και υπαρκτό.
  Η αυτοδιάγνωση είναι εξαιρετικά δύσκολη σε ένα άτομο με τέτοιου είδους διαταραχή.
  Για τον λόγο αυτό η παρακολούθηση από έναν ειδικό είναι άκρως επιβεβλημένη.
  Ο γιατρός θα μπορέσει να καθοδηγήσει τον ασθενή με σωστό τρόπο ώστε να ελέγξει τους ψυχαναγκασμούς του και τις εκδηλούμενες παραισθήσεις του, και φυσικά να περιορίσει τα συμπτώματα που εκδηλώνει και δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.
  Μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν ειδικό ψυχίατρο είναι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  Αυτό θα ωθήσει τελικά τον ασθενή να αποζητά ο ίδιος (με δική του πρωτοβουλία) τα ραντεβού με τον έμπιστό του γιατρό !…»

 6. ΤΑΣΟΣ 13:25 03/12/2022

  ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ.
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΕΝΌΠΛΩΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΎΣΕ Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ .ΤΟΝ ΦΛΩΡΟ

 7. Κώστας 0:29 03/12/2022

  Από πέρσι τον ΑΠΡΙΛΙΟ του 2021 γνώριζαν οι Επιτελικοί από καταγγελίες το τι γινόταν στην ΚΙΒΩΤΟ…
  Οι Εισαγγελείς έστελναν παιδιά στην Κιβωτό…
  Οι ευθύνες είναι μεγάλες…και της επιτελικής κυβέρνησης και της ανύπαρκτης Δικαιοσύνης…
  Χώρα που δεν έχει ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ πεθαίνει…
  Οι Επιτελικοί έβγαλαν τώρα το θέμα για να καλύψουν τις υποκλοπές…που σε όποια χώρα γινόταν η κυβέρνηση θα ήταν στα Ειδικά ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ…μας το είπαν και τα φιλοκυβερνητικά ΝΕΑ…ΒΗΜΑ!!!

 8. Ρε Μπόγδη σκούπισε το πρόσωπο σου από τις ροχάλες γελοίε. Θέλεις και πολιτικές αναλύσεις εσύ ο τιποτένιος που μετείχες ενεργά στο τρελλό φαγοπότι του ΠΑΣΟΚ. Εσύ που ξεπλένεις καθημερινά χωρίς επιτυχία πολιτικούς εγκληματίες. Χουντικός, ρατσιστής, ομοφοβικός και ταυτόχρονα πούστης, είσαι εσύ λινάτσα Δημοσθένη Μπόγδη. Μιλάς εσύ ενώ είχες φυλακισμένους, Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Σμπώκο και Αθανασόπουλο. Δυστυχώς ο Μένιος Κουτσόγιωργας δεν πρόλαβε να περάσει την πόρτα της φυλακής γιατί τον πρόλαβε ο θάνατος. Βούλωσε το καμιά φορά ρουφιάνε, καραγκιόζη της ιστοσελίδας. Όλοι το ξέρουν πια ότι τα παίρνεις από το κλεφτοπασόκ για να το ξεπλένεις. Ρουφιάνε της Χαριλάου Τρικούπη, σκατάνθρωπε.

 9. Συνέχεια μας λες αηδίες και κάνεις πισωγυρίσματα
  ΒΕΡΥΚΙΟΥ , ρατσίστρια και χουντικό -αντιπρόσωπε
  της Χρυσής Αυγής σου ,
  την ώρα που οι ηγέτες σου είναι στην φυλακή !
  Οι αηδίες σου φτάνουν στο να δηλώνεις τώρα ,
  ότι ναι, «δεν είναι όλοι οι εβραίοι ίδιοι »,
  ήσαν όμως αυτοί που έστελναν οι ναζιστές σου στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων και την δολοφονία τους με τα αέρια του ΝΤΑΧΑΟΥ και του ΑΟΥΣΒΙΤΣ ;
  Όσο για τον Σύριζα βεβαίως και δεν ήθελε να φύγει ο ομοϊδεάτης τους στα ρουσφέτια και τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ (κοντα στους 950000 Δ/Υ και έτσι να επέλθουν ελλείμματα και η πτώχευσή μας από τους Καραμανλή-Aλόγοσκουφη – Παυλόπουλου ) .
  Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει και σήμερα να καταγγέλει την αντεθνική και αντιοικονομική στάση του Παυλόπουλου που κατέστρεψε την χώρα μας !
  Ναι , εγώ προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με την θέση του Μητσοτάκη να ξεκουμπιστεί τον Παυλόπουλο με το αμαρτωλό πολιτικό και ανθρώπινο παρελθόν του.

  ΣΗΜ. Δεν περνάς κυρα Μαρία ! …. Μπνομρεζιλευεσαι !

 10. Ρεζίλης και γελοίος είσαι εσύ Μπόγδη που άδραξες την ευκαιρία για να πεις τις γνωστές παρλαπίπες σου. Με τους Εβραίους πολιτικούς εγκληματίες τα έχω βάλει όπως είναι ο Ααρών Αβουρής και ο Τζέδρι Παπανδρέου. Δεν είναι όλοι οι Εβραίοι σαν αυτούς. Όσο για την νεοταξίτισα ΠτΔ, είναι κακή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία δεν είχε αντίρρηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Τράβα εσύ τώρα στον αυθεντικό Χασάν από το Μαγκρέμπ και άσε τον Χασάν από το New York. Δεν το σώζεις Μπόγδη. Το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που πλούτισε εσένα και λήστεψε τους Έλληνες, μόνο σαν τσόντα μπορεί να παίξει ρόλο πια. Κατάλαβε το και εσύ καμιά φορά μπουζουκοκέφαλε.

 11. Μαργαρίτα Βερύκιου ,
  Συ , που όλα τα σφάζεις ….και κυρίως σε όλα μπλέκεις τα μπούτια σου , εκφραζοντας μισαλλοδοξία , ξερνώντας ρατσισμό …,
  εξήγησε μας τώρα σε παρακαλώ ,
  αν είναι η όχι και ο Δήμαρχος της Αθήνας
  κ. Κώστας Μπακογιαννης ένας ακόμη « Ααρων Αβουρής » της φαρέτρας σου .
  Ναι ! ο γιός της Αδελφής και ανιψιός του πρωθυπουργού σου Κυριάκου Μητσοτάκη ,
  που όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάρει την σκυτάλη να προεδρεύσει στην ΝΔ όταν σε λίγο θα πέσει και ο Κυριάκος γιατί δεν αποβάλει τους κωσστακαραμανλικους που θα τον πνίξουν σύντομα.
  Συμπεριλαμβανόμενος στους Κωστακαραμανλικους, φυσικα και ο Αλέξης Τσίπρας !
  Τέτοιο χάλι έχει το δίπολο κυβέρνησης -αντιπολίτευσης σήμερα .
  Τώρα , γιατί δεν μας εξηγείς πως έγινε στην Αθήνα με την υποστήριξη του Δημάρχου. μας αλλά και αυτήν της μητσοτακικής Προέδρου της Δημοκρατίας μας
  ( ένα από τα λίγα πράγματι , καλά που έκανε ο Κυριάκος ,
  να ξαποστείλει δηλ. τον Φαύλο Παυλοπουλο ).
  Ναι , γιατί η ΠτΔ και ο Δήμαρχος μας έκαναν στην Αθήνα μας το Β! Παγκόσμιο συνέδριο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στον κόσμο ….
  Και αυτή η προεδρός μας πάλι ,
  να έχει νταραβέρια με τον μαύρο Δήμαρχο ( τον ΧΑΣΑΝ της άραγε ; ) της NEW YORK ?
  Όλα , μα ολα όσα γράφεις σου βγαίνουν μπούμερανγκ και σε ρεζιλεύουν Ζακυνθινιά γριούλα μου ! .
  Ετσι χρυσαυγητισσα μας της στήλης , καθόρισε ποιός γίνεται η γελοίος με τις θέσεις και τις εκφράσεις σου που επαναλαμβάνεις χαζούλα !

 12. FEMA για να μην σου θυμίσω την Γαβριήλ Σακελλαρίδου με τα καρότα της. Όπως και το μίνι όργιο σε σκάφος που κάλυψε ο Δρίτσας το 2016 στην Αίγινα. Τζέισον Αντιγόνη και Τζεφ Μοντάνα δικές σας δεν είναι εξάλλου; Μόνο άντρες δεν είναι. Λούγκρες είναι στα σίγουρα. Το κόμμα των πρεζάκηδων, των γκέι, των τρανς, των φυλακόβιων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την μητέρα Αντωνία η έρευνα θα δείξει ότι η παπαδιά που διεύθυνε την ΜΚΟ Κιβωτό του Κόσμου την κούναγε γερά την αχλαδιά με νεαρά αγόρια Ισλαμιστές, από τις χώρες του Μαγκρέμπ. Για τον λόγο αυτό και επειδή είχε το νταραβέρι της με Μουσουλμάνους δεν φόραγε και τον σταυρό για να μην τους εξοργίζει. Όσο για Τουλουπάκη και Ρασπούτιν Παπαγγελόπουλο το αντίθετο από ότι λες, η έρευνα που έγινε και η δίκη θα δείξουν ότι ήταν μέχρι τον λαιμό χωμένοι μέσα στα σκατά του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι στήνει τις δουλειές η Κουμουνδούρου. Με επίορκους δικαστικούς λειτουργούς Ελένη Τουλουπάκη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, λαμόγια δικηγόρους βλέπε Μαντζουράνη και ρουφιάνους έμμισθους δημοσιογράφους βλέπε Βαξεβάνη, στήνει τις δουλειές του ο γελοίος και τεμπέλης Αλέξης Τσίπρας. Δικιά μου προσωπική άποψη και όχι του κόμματος. Δεν άγομαι και φέρομαι από κανέναν, παρά μονάχα από τον εαυτό μου. Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις. Τελικά ξέρεις μάλλον δεν θα έρθει ο Αλέξης σου.

 13. FEMA 12:53 02/12/2022

  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

  ΕΓΩ-ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΔΩΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΟΥΔΕΝ!
  ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΤΑΛΗΓΩ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΠΛΩΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο «ΤΡΑΧΑΝΑΣ» ΚΑΙ ΔΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΤΗΡΩ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ- ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΠΩΣ ΠΧ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ-ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ «ΣΤΟΙΧΕΙΑ» ΒΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΛΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ(!) ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ !
  ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ-ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ-ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ! ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ Bella Ciao ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ!!!
  ΤΟ ΑΛΛΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η «ΕΜΜΟΝΗ» ΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ «ΛΟΥΓΚΡΕΣ».
  ΕΣΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ!
  ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ?
  ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΓΝΩΜΗΣ-ΑΓΕΣΑΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΣΑΙ!!!

 14. Ο πατέρας Αντώνιος FEMA ήταν και είναι ένα τεράστιο λαμόγιο που θα έπρεπε να του βγάλουν τα ράσα και
  να του ξυρίσουν το μούσι. Αυτή η λούγκρα γιατί η δήθεν πρεσβυτέρα είναι απλώς για ξεκάρφωμα, θα πρέπει να πάει φυλακή για τα οικονομικά και σεξουαλικά του εγκλήματα. Καλώς η κακώς αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο, κάτι που δεν έκαναν ο ΣΎΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μίλαγαν για το σημαντικό έργο του πατέρα Αντώνιου και έβγαζαν φωτογραφίες μαζί του. Πέρυσι μάλιστα η παιδική χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου, έψαλαν τα Χριστούγεννα το κομουνιστικό παρτιζάνικο Ιταλικό τραγούδι Bella Ciao στα γραφεία του ΣΎΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Φέτος δεν θα έχει ούτε Bella Ciao ούτε selfie μαζί με την μητέρα Αντωνία όπως αποδείχτηκε.

 15. Κυρία Μπόγδη θερμά συλλυπητήρια για το κόμμα βόθρο του ΠΑΣΟΚ. Όσα ρουσφέτια και να σου τάξουν για να το ξεπλύνεις, τελικά δεν θα το σώσεις φασίστα. Άθλια γριά μαιμού.

 16. Κύριε , ή , κυρία Ερύκιου ,
  ( ότι επιλέγεις να καλείς τον εαυτόν σου )
  Συνεχίζοντας έτσι σε αυτό το στυλ , επιβεβαιώνεις απλά αυτά που σου ξεφεύγουν και τα μαρτυράς από μόνη σου περί του εαυτού σου !
  Δεν φταίει κανείς άλλος για το δικό σου Χάλι !

 17. FEMA 14:20 01/12/2022

  ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ «ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ»-ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΩΣ «ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΑ»-ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ!!
  Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ(?) ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ (ΜΗ)ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ-ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ!
  ΥΠΟΜΟΝΗ…..

 18. OK 12:52 01/12/2022

  Η ΝΔ αν ήταν έξυπνη,και το ΠΑΣΟΚ αν δεν τηρούσε ίσες αποστάσεις, θα έπρεπε κάθε μέρα να αναδημοσιεύει τις καταθέσεις από τη δίκη για το έγκλημα στο Μάτι.

  για να θυμηθούν, όσοι ξέχασαν, ποιοι άχρηστοι, κυνικοί κι εγκληματίες μας κυβερνούσαν επί 5 χρόνια.

 19. OK 9:34 01/12/2022

  διαβάζω λοιπόν ότι ο Παπαδημούλης είχε προτείνει στο ευρωπαικό κοινοβούλιο ο πάτερ Αντώνιος να τιμηθεί με το βραβείο του κορυφαίου ευρωπαίου πολίτη…

  αν η ΝΔ κι το ΠΑΣΟΚ είχαν την ίδια πολιτική αλητείας κι χυδαιότητας που χαρακτηρίζει τον σύριζα,θα το είχαν κάνει πρώτο θέμα…

  ευτυχώς, δεν κυλιούνται στη λάσπη της Κουμουνδούρου…

 20. οκ 9:08 01/12/2022

  όλες οι δημοσκοπήσεις λένε περίπου τα ίδια εδώ κι 4 χρόνια – δεν χρειάζεσαι κριτική ικανότητα για να δεις ότι τα ποσοστά θα είναι περίπου 35,25,15.

  το 15% του ΠΑΣΟΚ με επιφύλαξη προς τα κάτω, γιατί δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόταση δεν έχει αναδειχθεί κανένα νέο στέλεχος κι ο πρόεδρος ακόμα δεν έχει παραιτηθεί από ευρωβουλευτής…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.