ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Παστίτσιο με φύλλο

Μια εναλλακτική εκδοχή για το κλασικό μαμαδίστικο παστίτσιο: Πέρα από την μπεσαμέλ, χρησιμοποιούμε και φύλλο κρούστας.
Υλικά
Για το παστίτσιο:
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (½ χοιρινό + ½ μοσχαρίσιο)
2 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ
400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
60 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το φύλλο
9 λεπτά φύλλα κρούστας
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσειε
2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο
2 αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
350 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τον κιμά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα σε ένα μπλεντεράκι. Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κονιάκ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου μισή ώρα.
Βήμα 2
Για την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το ηλιέλαιο μέχρι να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα μας πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα (πρέπει το γάλα μας να είναι ζεστό) μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα (ανακατεύουμε διαρκώς). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από 1΄ προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και 200 γρ. από το τυρί, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Για το παστίτσιο: Αφού έχουμε ετοιμάσει τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι και λίγο λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό. Βράζουμε για περίπου 10΄ (κοιτάμε τις οδηγίες χρήσεως, τα θέλουμε λίγο αλ ντέντε). Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. από τη γραβιέρα. Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο στρώνουμε 7 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα πριν τα στρώσουμε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Βήμα 4
Τέλος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και με το υπόλοιπο τυρί. Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-60΄. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα.
Φωτογραφία: Studio M – Styling: Elena Jeffrey – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Πηγή: olivemagazine.gr

e-πιλογές

Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με το πρόγραμμα go4more της Εθνικής Τράπεζας!
Σεπτέμβριος. Nέο ξεκίνημα στο σχολείο, στη δουλειά, στη φοιτητική ζωή. Μετά την ...
Έχουν τροποποιηθεί οι ώρες αναχώρησης / άφιξης στη Θεσσαλονίκη
Επανέρχονται από σήμερα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθήνα-Λειανοκλάδι και η λεωφορειακή σύνδεση Λειανοκλάδι-Λάρισα-Θεσσαλονίκη
Επανέρχονται από σήμερα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα ...
Ψήφιζε Μητσοτάκη από το 2012 έως το 2015 και ήταν συνεργάτης του
Φίλης για Κασσελάκη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος ένα μήνα μέλος και να γίνεται πρόεδρος
Σφοδρότατη επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός και μέλος της ...
Μετά από την επίσκεψη της στον Παλαμά, συνοδεία του Ν. Παπανδρέου και του Ν. Ανδρουλάκη
Η Ιράτσε Γκαρσία ζητά άμεσα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των περιοχών που επλήγησαν στη Θεσσαλία
Μετά την επιστροφή της από επίσκεψη Θεσσαλία που πραγματοποίησε την περασμένη ...
1 αναγνώστες σχολίασαν
Συμμετοχή στην συζήτησηΕυχαριστώ σαν γυναίκα το ΜΑΤΡΙΧ24 για τις ωραίες και πεντανόστιμες συνταγές που μας προτείνει. Για τον Δημοσθένη Μπόγδη θα φτιάξω γλαρόσουπα και θα του την φέρω καπέλο του γελοίου.