ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Η λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι η permcrisis (αεικρίση), που περιγράφει μια κατάσταση επάλληλων κρίσεων που συνδιαμορφώνουν την νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Για τους Έλληνες η permcrisis είναι κανονικότητα από το 2008. Πριν φύγει η πανδημία βρίσκονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, ενώ συσσωρεύονται τα σύννεφα μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης εν μέσω γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανακατάξεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι ο  πληθωρισμός είναι αποκλειστικά εισαγόμενος. Αποσιωπά το γεγονός ότι η διατήρησή του πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι -μεταξύ άλλων παραγόντων- το αποτέλεσμα ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών δομών σε κρίσιμους τομείς για τη δημιουργία ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Όπως και των αναποτελεσματικών ελέγχων που διενεργούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη ΡΑΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι πολίτες βρίσκονται ταυτόχρονα αντιμέτωποι με τις συνέπειες της επιθετικής αντιπληθωριστικής πολιτικής της ΕΚΤ με τη συνεχή και απότομη αύξηση των επιτοκίων. Μέλη της ΕΚΤ -που πρεσβεύουν το «δόγμα της Συναίνεσης» της Ουάσιγκτον- υποστηρίζουν ότι οι απότομες αυξήσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε ύφεση. Ζητούν από τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε περιορισμένες και στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Διαφορετικά θα υποχρεωθεί η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Δύο είναι τα κρίσιμα  ερωτήματα από τη σκοπιά της πολιτικής οικονομίας:  Ποια κοινωνικά στρώματα πλήττονται περισσότερο από την έξαρση του πληθωρισμού; Ποιοι θα πληρώσουν βαρύτερο τίμημα από την επιθετική πολιτική της ΕΚΤ στην προσπάθεια να οδηγήσει τον πληθωρισμό άμεσα στο στόχο του 2%.

Τα στρώματα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πλήττονται περισσότερο από τον «φόρο πληθωρισμού» που τους επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ με την μεροληπτική της αδράνεια. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ το 2022, οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ, στο 9-14% για νοικοκυριά με εισόδημα 751-1.100 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι καλούνται από τους νεοφιλελεύθερους της ΕΚΤ να μην διεκδικούν αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών στην αγοραστική τους δύναμη, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμία ευθύνη για την έξαρση του πληθωρισμού. Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις λόγω ολιγοπωλιακών συνθηκών έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος παραγωγής διασφαλίζουν ή και αυξάνουν τα κέρδη τους. Οι νεοφιλελεύθεροι δεν απευθύνουν έκκληση προς τις επιχειρήσεις να μην αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους. Αν λοιπόν δεν καλυφθούν οι εισοδηματικές απώλειες των εργαζομένων τότε το ποσοστό των κερδών θα αυξηθεί και θα μειωθεί το ποσοστό των μισθών στο ΑΕΠ και θα διευρυνθούν περαιτέρω οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας.

Οι κοινωνικές συνέπειες από την επιθετική πολιτική της ΕΚΤ επιβαρύνουν χαμηλά εισοδήματα, εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης και δανειολήπτες. Με συνεχή και απότομη αύξηση επιτοκίων –όταν όλες οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια- ο κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι να οδηγηθεί σε ύφεση, ενώ χώρες της προσπαθούν να καλύψουν τις απώλειες από την κρίση πανδημίας. Αυτό θα οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία, ιδιαίτερα αυτούς που απασχολούνται στους λιγότερο δυναμικούς κλάδους. Νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο επιβαρύνονται -εν μέσω ακρίβειας- από την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη και πρέπει να περάσει σε  μικρά πρωτογενή πλεονάσματα. Σε συνθήκες permcrisis είναι επιτακτική ανάγκη η κατανομή των βαρών της αντιπληθωριστικής πολιτικής να γίνει πιο δίκαια. Oι δημοσιονομικές παρεμβάσεις το 2023 και στη συνέχεια πρέπει να στοχεύουν στην στήριξη αυτών που πλήττονται περισσότερο.

Το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της  ακρίβειας: Εντατικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά ενισχύοντας την κερδοφορία τους. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επαναφορά της διαδικασίας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα κέρδη να περάσουν ένα σημαντικό μέρος στους εργαζόμενους. Πλαφόν στις τιμές λιανικής στην ενέργεια. Επαναφορά ενός αναθεωρημένου ΕΚΑΣ ώστε να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη. Μείωση έμμεσων φόρων. Καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα από εργασία και κεφάλαιο. Εισαγωγή της φορολογίας καθαρού πλούτου και μεγάλων κληρονομιών. Αναθεώρηση του Ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μακριά από τις πελατειακές λογικές της ΝΔ. Στόχος να γίνει η οικονομία πιο ανθεκτική σε μια νέα παγκόσμια ύφεση, πιο δυναμική για να επιταχυνθεί η πραγματική σύγκλιση και πιο συνεκτική ώστε να προστατεύονται όσοι χάνουν από τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής θέτει προς συζήτηση τις προοδευτικές προτάσεις του για μια δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας με αύξηση της απασχόλησης. Με αυτές θα διεκδικήσει να λάβει στις εκλογές εντολή να τις θέσει σε εφαρμογή αποδεικνύοντας ότι ακόμη και σε συνθήκες permcrisis υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές που δίνουν προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη. Να προχωρήσει η χώρα με μια οικονομική πολιτική με κοινωνική διάσταση και διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Χούντα ήταν και παραμένει το ΠΑΣΟΚ, παλιάτσε Δημοσθένη Μπόγδη. Μια αμιγώς ανθελληνική και εγκληματική οργάνωση, ήταν και παραμένει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Μινέικο Παπανδρέου. Γελοίο υποκείμενο Μπόγδη. Σου εύχομαι να πνιγείς μέσα στον εμετό σου λούγκρα.

  2. Είσαι ήδη σκοτωμένη εδώ στην συνομιλία μας με αυτά που γράφεις και όπως τα διατυπώνεις ακριβώς μοναχή σου.
    Εσύ που υμνείς τα κατορθώματα της Χούντας των Συνταγματαρχών σου του 1967 ,
    του Κώστα Καραμανλή το 2004 και παράλληλα ,
    τις Ταυτότητες του Χριστοδούλου ή το Βατοπέδι των
    “ αδελφών μας ομοθρήσκων Πουτινικών “
    με την περιβόητη Βοήθειας τους από την μαφία τους .

  3. Πάτησα στα σάλια του γελοίου Δημοσθένη Μπόγδη και κόντεψα να σκοτωθώ. Τέτοια δουλοπρέπεια και τέτοιος ραγιαδισμός δεν έχουν υπάρξει ξανά. Δεν ντρέπεσαι ρε γελοίε ρουφιάνε Μπόγδη να στρώνεις κόκκινο χαλί σε εκείνους που μετείχαν εγκληματικών και δοσίλογων ανθελληνικών κυβερνήσεων;
    Άντε λοιπόν στα τσακίδια και στον αγύριστο φασίστα.

  4. Αξιότιμε αρθρογράφε,
    κ. Φίλιππε Σαχινίδη,
    εντιμότατε πρώην υπουργέ, με καταγεγραμμένη και επιτυχημένη θητεία στο υπουργείο των Οικονομικών όπου αφήσατε προοδευτικό εργο με δικαιοσύνη και ισότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες,
    όχι μονάχα τους πολιτικούς σας φίλους ή, ομοϊδεάτες σας !
    Οι ιδέες σας πάντα Προωθούν οφέλη στην μεσαία και κατώτερη οικονομική τάξη του πληθυσμού μας και στους λεγόμενους “ μη έχοντες ή κατέχοντες “
    παρ´όλον ότι και σαν ιδέες μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν Υιοθετημένες από όλες τις πολιτικές παρατάξεις της πατρίδας μας για το καλό όλων μας !

    Γράφετε εδώ και πολύ σωστά , “ Οι νεοφιλελεύθεροι δεν απευθύνουν έκκληση προς τις επιχειρήσεις να μην αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους “, και συνέχεια το ίδιο σωστά ότι
    “ Νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο επιβαρύνονται -εν μέσω ακρίβειας- από την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων τους.“
    H δε Αξιωματική αντιπολίτευση μάταια και απαξιωτικά ασχολείται μονάχα με το πως θα κλέψει τους ψήφους της μικρομεσαίας τάξης των συμπολιτών μας στις επόμενες εκλογές, με τα δικά της ψέματα και αντιπολίτευση που αποβλέπει μονάχα σε κέρδη στις προσεχείς κάλπες.
    Τούτο δοθέντος, θα ήθελα κ. Σαχινίδη μου .
    να καταγράψετε ή , να λάβετε υπόψην σας την εξής ιδεα/πρόταση μου, όσον αφορά την φορολόγηση στην μετάβιβαση ακινήτων στην χώρα μας .
    Η φορολογία τους να γίνεται από τον πωλητή και όχι από τον αγοραστή όπως γίνεται τώρα .
    Αντί να πετσοκόβεται η προσπάθεια των νέων νοικοκυριών στην απόκτηση , ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους !
    Ο πωλητής έτσι , θα φορολογείται στο κέρδος και την υπεραξία που κέρδισε , μείον φυσικά το τι ξόδεψε για να τις τυχόν ανακαινίσεις που έκανε ….
    Αυτό το τελευταίο θα σημαίνει ότι θα παρέχει και όλες τις αποδείξεις , με το ΦΠΑ που πλήρωσε αντί τα πάντα να γίνονται στην … ζούλα και στο σκότος !
    Σας παρακαλώ κ. Σαχινίδη ,
    αν το βρίσκεται αυτό Δίκαιο για την οικονομία , την ισότητα , την Διαύγεια ή, την πρόοδο μας , προτείνατε το και στ ´αλλα τα κόμματα .
    Τέλος ενώ η ΝΔ του Κυργιάκου Μητσοατακη εξασφάλισε την απαλλαγή φόρου στις γονικές παροχές για Δυσθεόρατα ποσά δεν μειώνει τον ΦΠΑ στους απλούς φτωχούς πολίτες , ούτε και τον εισπράττει από τους «κλεφτάραδες»που τον παρακρατούν με τις τεχνικές τους
    Το ίδιο έγινε και ίσως χειρότερα από την μαφιόζικη διακυβέρνηση του Τσίπρα, πριν .
    Έτσι συντηρείται η οικονομική αδικία στην πατρίδα μας !

  5. Αξιότιμε αρθρογράφε,
    κ. Φίλιππε Σαχινίδη,
    εντιμότατε πρώην υπουργέ, με καταγεγραμμένη και επιτυχημένη θητεία στο υπουργείο των Οικονομικών όπου αφήσατε προοδευτικό εργο με δικαιοσύνη και ισότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες,
    όχι μονάχα τους πολιτικούς σας φίλους ή, ομοϊδεάτες σας !
    Οι ιδέες σας πάντα Προωθούν οφέλη στην μεσαία και κατώτερη οικονομική τάξη του πληθυσμού μας , στους λεγόμενους “ μη έχοντες ή κατέχοντες “
    παρ´όλον ότι και σαν ιδέες μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν Υιοθετημένες από όλες τις πολιτικές παρατάξεις της πατρίδας μας για το καλό όλων μας !

    Γράφετε εδώ και πολύ σωστά , “ Οι νεοφιλελεύθεροι δεν απευθύνουν έκκληση προς τις επιχειρήσεις να μην αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους “, και συνέχεια το ίδιο σωστά ότι
    “ Νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο επιβαρύνονται -εν μέσω ακρίβειας- από την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων τους.“
    H δε Αξιωματική αντιπολίτευση μάταια και απαξιωτικά ασχολείται μονάχα με το πως θα κλέψει τους ψήφους της μικρομεσαίας τάξης των συμπολιτών μας στις επόμενες εκλογές, με τα δικά της ψέματα και αντιπολίτευση που αποβλέπει μονάχα σε κέρδη στις προσεχείς κάλπες.
    Τούτο δοθέντος, θα ήθελα κ. Σαχινίδη μου .
    να καταγράψετε η να λάβετε υπόψην σας την εξής ιδεα/πρόταση μου, όσον αφορά την φορολόγηση στην μετάβιβαση ακινήτων στην χώρα μας .
    Η φορολογία τους να γίνεται από τον πωλητή και όχι από τον αγοραστή όπως γίνεται τώρα .
    Αντί να πετσοκόβεται η προσπάθεια των νέων νοικοκυριών στην απόκτηση , ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους !
    Ο πωλητής έτσι , θα φορολογείται στο κέρδος και την υπεραξία που κέρδισε , μείον φυσικά το τι ξόδεψε για να τις τυχόν ανακαινίσεις που έκανε ….
    Αυτό το τελευταίο θα σημαίνει ότι θα παρέχει και όλες τις αποδείξεις , με το ΦΠΑ που πλήρωσε αντί τα πάντα να γίνονται στην … ζούλα και στο σκότος !
    Σας παρακαλώ κ. Σαχινίδη ,
    αν το βρίσκεται αυτό Δίκαιο για την οικονομία , την ισότητα , την Διαύγεια ή, την πρόοδο μας , προτείνατε το και στ ´αλλα τα κόμματα .
    Τέλος ενώ η ΝΔ του Κυργιάκου Μητσοατακη εξασφάλισε την απαλλαγή φόρου στις γονικές παροχές για Δυσθεόρατα ποσά δεν μειώνει τον ΦΠΑ στους απλούς φτωχούς πολίτες , ούτε και τον εισπράττει από τους «κλεφτάραδες»που τον παρακρατούν με τις τεχνικές τους ….
    Το ίδιο έγινε και ίσως χειρότερα από την μαφιόζικη διακυβέρνηση του Τσίπρα, πριν .
    Έτι συντηρείται η οικονομική αδικία στην πατρίδα μας !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.