ΚΟΣΜΟΣ

Προβλέπει Ουκρανός υπουργός

Θα μπούμε στην Κριμαία ως τον Δεκέμβριο, ο πόλεμος τελειώνει την άνοιξη

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δεν αποκλείει την πιθανότητα η Ρωσία να προχωρήσει και σε πυρηνικό πλήγμα.

Την αισιοδοξία του ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιστρέψει στην Κριμαία ως τα τέλη Δεκεμβρίου και ότι ο πόλεμος πιθανόν θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη της ερχόμενης άνοιξης, εξέφρασε ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, υποστράτηγος ε.α. Βολόντιμιρ Χαβρίλοφ.

Σε συνέντευξή του στο Sky News είπε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει να μάχεται αν δεν εξασφαλίσει τη νίκη. Ζήτησε δε «πρόσθετη στήριξη» από την ΕΕ για τον χειμώνα.

Ο Χαβρίλοφ ερωτήθηκε για την πιθανότητα ρωσικής πυρηνικής επίθεσης και απάντησε ότι είναι μικρή μεν, «αλλά θα ήταν δραματικό για όλους». «Ένας Θεός ξέρει τι σενάριο θα παιχθεί», είπε ακόμη, αλλά ένα τακτικό πυρηνικό πλήγμα «δεν είναι απειλή που θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τον πόλεμό μας».

Για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, ο Χαβρίλοφ είπε ότι αυτό θα γίνει μόνον όταν οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν κάθε ίντσα ουκρανικού εδάφους. Αυτό περιλαμβάνει την Κριμαία, που προσάρτησαν το 2014, και τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν από τότε οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Η απόφαση μέσα στην κοινωνία της Ουκρανίας είναι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Δεν έχει σημασία ποιο σενάριο είναι στο τραπέζι. Έχουμε πληρώσει φόρο αίματος, καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για όσα έχουμε ήδη πετύχει και όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή το “πάγωμα” της σύγκρουσης θα είναι μόνον η συνέχιση αυτού του πολέμου κατά της ύπαρξης της Ουκρανίας ως έθνους», εξήγησε.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου τη Χερσώνα και οι ρωσικές υποχώρησαν στην ανατολική (αριστερή) όχθη του Δνείπερου. Ο Ουκρανός αξιωματούχος ερωτήθηκε αν αυτό ενισχύει τις πιθανότητες να επιτευχθούν και άλλοι στόχοι, όπως η ανακατάληψη της Κριμαίας και απάντησε ότι «είναι θέμα χρόνου και φυσικά θα προτιμούσαμε να γίνει αυτό το συντομότερο».

Για αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ένας «μαύρος κύκνος», δηλαδή μια απροσδόκητη εξέλιξη, στη Ρωσία, όπως μια αιφνίδια κατάρρευση του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Μπορεί να μπούμε στην Κριμαία, για παράδειγμα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι πιθανό, δυνατό. Δεν αποκλείεται έτσι να γίνει», πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτημα για τη διάρκεια του πολέμου, ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ως στρατιωτικός είναι σημαντικό να είναι προετοιμασμένος για μια μακρά μάχη εάν η Ρωσία μπορέσει να ενισχύσει τις δυνάμεις της. «Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα πάρει λίγο χρόνο. Αλλά η αίσθηση μου είναι ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα έχει τελειώσει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.