ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Τσεχία: Η ΕΕ σφίγγει τον κλοιό για την Τουρκία - Κυρώσεις στις τρίτες χώρες που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της Ρωσίας

Απόφαση με την οποία προστίθεται η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στον κατάλογο των εγκλημάτων.

Την επιβολή κυρώσεων κατά τρίτων κρατών (κράτη που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ή των υπηκόων τους, όταν καταστρατηγούν τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, αποφάσισαν ομόφωνα οι 27, με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία της ΕΕ, «το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα ομόφωνα απόφαση με την οποία προστίθεται η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στον κατάλογο των εγκλημάτων με ευρωπαϊκή διάσταση που περιέχονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ. Η ΕΕ έχει θεσπίσει σειρά περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και είναι αναγκαίο τα μέτρα αυτά να εφαρμόζονται πλήρως. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικούς ορισμούς του τι συνιστά παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και ποιες ποινές πρέπει να επιβάλλονται στις περιπτώσεις που αυτά παραβιάζονται. Το γεγονός αυτό οδηγεί ενδεχομένως σε διαφορετικούς βαθμούς επιβολής των κυρώσεων και δημιουργεί κίνδυνο καταστρατήγησης των μέτρων αυτών, με πιθανό αποτέλεσμα τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις να μπορούν να διατηρούν την πρόσβασή τους στα περιουσιακά τους στοιχεία και να συνεχίζουν να στηρίζουν τα καθεστώτα κατά των οποίων στρέφονται τα μέτρα της ΕΕ».

Η συμπερίληψη της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων στον κατάλογο των εγκλημάτων με ευρωπαϊκή διάσταση είναι το πρώτο από τα δύο βήματα για τη διασφάλιση παρόμοιου βαθμού επιβολής των κυρώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και την αποτροπή προσπαθειών καταστρατήγησης ή παραβίασης των μέτρων της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Πάβελ Πλάτζεκ, υπουργός Δικαιοσύνης της Τσεχίας, «η ΕΕ αντέδρασε με αποφασιστικότητα στον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Έχει θεσπίσει πρωτοφανή αριθμό κυρώσεων για να πλήξει την οικονομία της Ρωσίας και να εξουδετερώσει την ικανότητά της να συνεχίσει αυτή την επίθεση. Για να στεφθεί με επιτυχία η εφαρμογή τους απαιτείται κοινή προσπάθεια, και η σημερινή απόφαση αποτελεί απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να σταματήσουν τυχόν απόπειρες καταστρατήγησης αυτών των μέτρων».

«Ρωγμή» στις κυρώσεις κατά Ρωσίας η παράκαμψη που προσφέρει η Τουρκία στις εξαγωγές πετρελαίου

Η Ρωσία συγκεντρώνει λιγότερα χρήματα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της, όμως η Τουρκία καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, μια «ρωγμή» στις κυρώσεις, έχει προειδοποιήσει ανεξάρτητο κέντρο ερευνών.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), που έχει την έδρα του στη Φινλανδία, η Ρωσία συγκέντρωσε 21 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από όλα τα προϊόντα μειώθηκαν, με εξαίρεση το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν από την πλευρά τους κατά 14% στα 7,5 δισ. ευρώ και βρίσκονται πλέον κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

Η ΕΕ αποφάσισε ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές της πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, με μερικές εξαιρέσεις. Έχει ήδη βάλει τέλος στις αγορές της άνθρακα, όμως αυτό δεν αφορά προς το παρόν το ρωσικό αέριο, από το οποίο είναι πολύ εξαρτημένη.

Το CREA προειδοποιεί πάντως εναντίον μιας νέας παρακαμπτήριας οδού μέσω της οποίας το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκει το δρόμο του προς τις δυτικές χώρες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.