ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις κάλπες

Ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία, ψάχνει… ημερομηνία

Στη δίνη των εκλογικών σεναρίων βρίσκεται για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται μάλλον σε μία κατάσταση όπου «μετράει» αντιδράσεις, ώστε να «ζυγίσει» τις επιλογές του.

Εξάλλου, για μία ακόμη φορά, ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πυροδότησε τα σενάρια αυτά και τα κρατά «αναμμένα», με κάθε κίνηση και δήλωσή του. Το περασμένο σαββατοκύριακο, μάλιστα, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο και τις συναντήσεις που είχε με στελέχη της ΝΔ, με παράγοντες της Morgan Stanley και με τον βασιλιά Κάρολο τον Γ’, είχε αναπτύξει μία σχεδόν προεκλογική δραστηριότητα: μέσα σε μερικές μόλις ημέρες, είχε επισκεφθεί με τον αρμόδιο υπουργό ένα αστυνομικό τμήμα ώστε να αναδείξει και τις νέες πρακτικές στο κομμάτι της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, είχε πραγματοποιήσει περιοδεία στην αγορά της Καλλιθέας, είχε πει το περίφημο «μυρίζει εκλογές» και αμέσως μετά επέλεξε να προσεγγίσει ειδικά απολιτικά κοινά, εμφανιζόμενος στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Όλα στο τραπέζι

Και, αν υποτεθεί ότι η φράση «μυρίζει εκλογές» ήταν μία… αυθόρμητη κίνηση ή ένα λάθος της στιγμής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για την διορθώσει. Αντιθέτως, από το Λονδίνο εξήγησε ότι θα πάμε σε διπλές κάλπες που δεν πρέπει να «τρομάξουν» τους επενδυτές, γιατί θα παρεμβληθούν «μόνο» 4 ή 5 εβδομάδες μίας προσωρινής κυβέρνησης. Επίσης, έθεσε εκ νέου και τον στόχο της αυτοδυναμίας, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος ξεδιπλώνει ήδη εκλογικό σχεδιασμό.
Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι αναζητεί παράθυρο ευκαιρίας για να ορίσει μία εκλογική ημερομηνία. Σημειωτέον ότι στην εξίσωση έχει μπει φέτος και η Κυριακή του Πάσχα, αφού ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να έχουν τελειώσει όλα ως τότε. Όμως, με δεδομένο ότι το Πάσχα πέφτει νωρίς, στις 16 Απριλίου, αυτό σημαίνει ότι για να έχουν τελειώσει όλα ως τότε, θα πρέπει ο εκλογικός κύκλος να έχει ανοίξει το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μετά τα Χριστούγεννα ή το πολύ ως τα μέσα Ιανουαρίου, ρισκάροντας τα αυξημένα κόστη στη θέρμανση και τη συσσώρευση της λαϊκής δυσφορίας λόγω της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και να ζητήσει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής, επικαλούμενος «εθνικό λόγο», όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Σενάρια ή… σχέδια:

Βεβαίως, παρά τα παραπάνω, η πραγματικότητα είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές άφηνε να «ξεχειλώσουν» εκλογικά σενάρια για να τα «μαζέψει» αμέσως μετά. Συν τοις άλλοις, συνομιλητές του επιμένουν ότι η εξάντληση της τετραετίας θα αποτελεί «σταθερή απόδειξη προσήλωσης στους θεσμούς» για τον πρωθυπουργό. Όμως, τις προηγούμενες φορές, δεν είχε ατύπως ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.