ΚΟΣΜΟΣ

EE

Ζ. Μπορέλ: Τον επόμενο χρόνο η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης θα είναι λειτουργική

Η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης (rapid deployment capacity) της Στρατηγικής Πυξίδας θα είναι λειτουργική τον επόμενο χρόνο, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.

«Το στρατιωτικό προσωπικό θα παρουσιάσει στους υπουργούς δύο σενάρια στα οποία θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης που αποτελεί τον πυρήνα της πυξίδας. Πρέπει να είναι λειτουργική, πρακτικά τον επόμενο χρόνο» σημείωσε. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν είναι πεπεισμένος ότι την επόμενη χρονιά η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης θα είναι λειτουργική ή θα εξακολουθήσουν να γίνονται συζητήσεις για σενάρια, ο κ. Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι «την επόμενη χρονιά η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης θα είναι λειτουργική. Αυτό λέει η πυξίδα, αυτό θα συμβεί». Παράλληλα, αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς στρατούς σημείωσε ότι «πρέπει να είναι διαλειτουργικοί».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «θα εξετάσουμε επίσης πώς να προωθήσουμε πρακτικά την εφαρμογή της αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού. Σε λιγότερο από τρεις μήνες αυτή η αποστολή, θα είναι λειτουργική».

Προσέθεσε ότι «15.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν σε διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη» υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η αποστολή θα βρίσκεται στον πυρήνα της στρατιωτικής μας στήριξης στην Ουκρανία».

«Ζούμε σε μία κατάσταση στην οποία το πεδίο ασφάλειας της Ευρώπης αλλάζει. Είναι προφανές ότι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Όλη η ήπειρος υποφέρει από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτική άμυνάς μας, την κοινή πολιτική μας στην ασφάλεια και την άμυνα» τόνισε τέλος ο Ζοζέπ Μπορέλ.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.