ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ…

Ο δρόμος που γλιστράει μες τους λόφους είναι στρωμένος με ναπάλμ. Ο στίχος είναι από το τραγούδι των Χειμερινών Κολυμβητών «Ο δρόμος». Τον θυμήθηκα όταν άκουσα τον Τσίπρα να λέει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ότι έχει γίνει χειμερινός κολυμβητής. Με τη ΝΔ να συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και με τα επιδόματα στους ψηφοφόρους να πέφτουν σαν το χαλάζι ο δρόμος του Τσίπρα προς τα κυβερνητικά έδρανα όντως θυμίζει δρόμο στρωμένο με ναπάλμ. Θα πρέπει να υπάρξουν δραματικές ανατροπές για να μπορέσει να κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος το νήμα στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.

Βέβαια, στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι μπορούν να πετύχουν την πολιτική ανατροπή, στην οποίαν ο αρχηγός τους ομνύει κάθε ημέρα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και μετά. Και το ελπίζουν επειδή, όπως λένε, η γεωμετρική καμπύλη των δημοσκοπήσεων, όσο καθυστερούν οι εκλογές, τους ευνοεί. Τουλάχιστον, αυτό τους λέει ο Δημήτρης Μαύρος της MRB, αλλά και ανιχνεύει στις αναλογιστικές μελέτες του ο Κώστας Πουλάκης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που για τέσσερις δεκαετίες ασχολείται επισταμένως με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ καταγράφει χαμηλές πτήσεις ακόμη και στην Κρήτη (σύμφωνα με την MRB παίρνει 14,9% έναντι 38,9% του ΣΥΡΙΖΑ και 26% της ΝΔ) και μάλιστα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με την Εύα Καϊλή κάνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο αισιόδοξη για την τελική έκβαση της μάχης όταν οι ψηφοφόροι θα κληθούν να διαλέξουν αφενός ποιός θέλει να τους κυβερνήσει και αφετέρου εάν επιθυμούν πολιτική αλλαγή ή θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά η Δεξιά.

Αναφερόμαστε στο ΠΑΣΟΚ επειδή αφενός το ποσοστό που θα λάβει θα καθορίσει εν πολλοίς και το συσχετισμό ανάμεσα στα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα και αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη ή τη δεύτερη κάλπη. Και αφετέρου γιατί μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Καταργκέϊτ, τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου συζητούν για τις πολιτικές, αλλά και τις προσωπικές, αντοχές του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη. «Θα αντέξει ο Ανδρουλάκης τις πιέσεις των συμφερόντων να μην συνταχθεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ;», αναρωτιούνται. Μάλιστα, κάποιοι αποφαίνονται ότι «θα τον περάσουν …πριονοκορδέλα τα γκρι κοστούμια, οι ακροκεντρώοι και τα φιλικά προς την κυβέρνηση μήντια για να μην υπάρξει σύμπλευση με τον Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Νίκο. Στο ΠΑΣΟΚ είχε έτοιμο οργανωτικό μηχανισμό και κέρδισε εύκολα την ηγεσία, ενώ στην ευρωβουλή οι μέρες ήταν ανέμελες. Τώρα θα φανεί αν έχει μέταλλο ηγέτη», λένε. Και συμπληρώνουν: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το όνομα, την ιστορία, τη δική του πορεία πριν γίνει αρχηγός, είχε εκλεγεί με 44% πρωθυπουργός και μπορούσε να αντέξει τις πιέσεις, ενώ ο Αλέξης τρέφεται από τις συγκρούσεις. Έτσι ανεδείχθη αρχηγός, έγινε πρωθυπουργός και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή». Εξυπακούεται ότι το ενδιαφέρον των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει μπόλικη δόση υποκρισίας αφού ο πόθος τους είναι τακτικά να στερήσει από τον Μητσοτάκη την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία και στρατηγικά να το λεηλατήσουν πολιτικά και εκλογικά ώστε υπό τον τίτλο «Προοδευτική Συμμαχία» να ηγεμονεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Πόθος απόλυτα θεμιτός στον υφιστάμενο πολιτικό διαγκωνισμό, ενδεχομένως και παραγωγικός για το μέλλον της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης, εφόσον ο «γάμος» των δύο κομμάτων συμβεί σε συνθήκες διακυβέρνησης, με όρους άσκησης εξουσίας, μέσω προγραμματικού συνεδρίου και κοινών ψηφοδελτίων.

Εκτός από αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει όμως και δυσθυμία καθώς βλέπουν οι μέρες να κυλούν και ακόμη να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων. Ούτε ο Τσίπρας έχει ανακοινώσει τα ελκυστικά, από άποψη προσόντων, βιογραφικού και κοινωνικής αποδοχής,πρόσωπα με τα οποία προτίθεται να κυβερνήσει σε περίπτωση που κερδίσει, όπως λέει, τις εκλογές. Από τις αρχές Νοεμβρίου η ανακοίνωση των ονομάτων κάθε εβδομάδα μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα. Λέγεται ότι το 80% των υποψηφίων είναι έτοιμο, αλλά ούτε έστω το «τυράκι» των 30 υποψηφίων, που, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, θα προκαλέσει θετικά αισθήματα στους ψηφοφόρους, δεν έχει δοθεί προς «βρώσιν» στις εκλογικές περιφέρειες και ιδιαίτερα σε αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί εκλογικά και θα πρέπει οι υποψήφιοί του να τρέχουν να μαζεύουν ψήφους. Τώρα πάμε για ανακοινώσεις μετά τα Φώτα και αφού προηγουμένως συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για να τα εγκρίνει.

Τα λεγόμενα από ορισμένους, ευτυχώς λίγους, ότι μπορεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάσει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με αντικείμενο την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων μάλλον ηχεί ως κακόγουστο αστείο. Μόνον κάποιος πολιτικά ηλίθιος θα μπορούσε να πει «μαζί με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα πάρτε κι έναν δικό μας νέο και πολλά υποσχόμενο υποψήφιο στην Αιτωλοακαρνανία, την Φθιώτιδα και την Δράμα για να γλυκαθείτε». Μπορεί να έχουν προβλήματα επικοινωνίας στην Κουμουνδούρου, αλλά τουλάχιστον καταλαβαίνουν πως σε περίπτωση που ανακοινώσουν μέσα στις γιορτές ονόματα υποψηφίων αυτά όχι μόνο θα χαθούν, αλλά θα δοθεί και η εντύπωση ότι εκλογικά διακατέχονται από αυτοκτονικό ιδεασμό.

Και επειδή αναφερόμαστε στους υποψηφίους να πούμε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η «μεταγραφή» των δύο γυναικών βουλευτών (Μπακοδήμα και Αδαμοπούλου) από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ουσιαστικά κλείνει και τη φιλολογία περί διαρροών προς τα αριστερά, στην οποίαν επιδίδονται τα μέλη της Ομπρέλας. «Αντί να φεύγουν, μας έρχονται από αριστερά. Κατά συνέπεια ο Φίλης, ο Σκουρλέτης και οι άλλοι σύντροφοι της Ομπρέλας πρέπει να σταματήσουν να μάς λένε να αφήσουμε τη μάχη του Κέντρου και να μετακινηθούμε πιο αριστερά», υποστηρίζει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τον Τσίπρα δεν τον ενοχλούν οι αριστερές επικλήσεις του Φίλη και των λοιπών της Ομπρέλας. Κάθε άλλο, θέλει την κόκκινη πατίνα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνος που τον ενοχλεί και θέλει να τον «τελειώσει» είναι ο Βαρουφάκης. Τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι τους κεντρώους ψηφοφόρους, τους νοικοκυραίους, τη μεσαία τάξη και τους «κυρ Παντελήδες» -αυτούς δηλαδή που πρέπει να κερδίσει για να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές- τους απωθεί και μόνον η ιδέα να βρεθεί σε θέση κυβερνητικής ευθύνης ο Γιάννης Βαρουφάκης. Τους θυμίζει το σκοτεινό και καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα σενάρια που θέλουν να σχηματίζεται προοδευτική κυβέρνηση με το ΜΕΡΑ25 κάνει καλό στον Βαρουφάκη και κακό στον Τσίπρα, ενώ αποτελεί και ανάχωμα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη τον Γιάνη δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό.

Πάντως, κακό στον Τσίπρα δεν κάνει μόνον ο Βαρουφάκης, κάνουν και οι φωστήρες του διευθυντηρίου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αποφάσισαν, σε συννενόηση, φυσικά, με τον αρχηγό τους, να αλλάξουν τη γραμμή για το food pass και αντί να το υπερψηφίσουν, όπως έλεγαν επί τριήμερο στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις τα στελέχη τους, ουσιαστικά να το καταψηφίσουν και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο, δηλώνοντας «παρών», κάτι που δεν ταιριάζει σε κόμμα εξουσίας, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα πάντως δεν είναι το «άδειασμα» των στελεχών (μεταξύ των οποίων και ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για το θέμα, ο υπεύθυνος Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και πολλοί άλλοι βουλευτές, που, κατά δήλωσή τους, αισθάνθηκαν «καραγκιόζηδες», για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται), αλλά η σύγχυση άμα και η απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ενώ συμφώνησαν να δοθεί επίδομα 600 ευρώ στους αστυνομικούς, αρνήθηκαν να δοθούν έστω και «ψίχουλα» στους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. «Χαρακίρι και μποναμά στον Μητσοτάκη», το χαρακτηρίζει η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, σημειωτέον, δεν ασπάζονται την αιτιολογία («το food pass ήρθε σε ένα άρθρο με τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, με την οποίαν διαφωνούμε επειδή είναι πολύ μικρή») που τους τους οδήγησε στο «παρών».

Και μάλιστα «χαρακίρι και μποναμά» σε μια στιγμή που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από τις υποκλοπές, αλλά και μπήκε, λόγω Σπυράκη και Αβραμόπουλου, στο ίδιο κάδρο, αυτό της διαφθοράς των ευρωπαίων αξιωματούχων, με το ΠΑΣΟΚ, λόγω Καϊλή. Μπορεί τα αδικήματα και οι παραβάσεις της γαλάζιας ευρωβουλευτού και του τέως κοινοτικού επιτρόπου να μην είναι ίδιες ή ανάλογης βαρύτητας με της ΚΑΤΑΡαμένης Εύας όμως η γενική εικόνα ζημιώνει εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν ωφελείται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όσο δεν αλλάζει η εντύπωση των ψηφοφόρων του 2019 για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τους λόγους που τους καταψήφισαν παρότι έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος και άφησαν 37 δις στα ταμεία.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το τελευταίο διάστημα, και κατ’ εξοχήν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του. Και μάλλον τα καταφέρνει. Ο Τσίπρας στις εκλογές του 2023 δεν θα είναι ο «κόκκινος αντιμνημονιακός αντάρτης» του 2015 ούτε ο «αριστερός με τις ταξικές μεροληψίες για τη μεσαία τάξη και τη φορολογία» του 2019, θα είναι ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα θέλει να έχουν γι’ αυτόν οι πολίτες, ένας μετριοπαθής κεντροαριστερός πολιτικός, που έχει μάθει από τα λάθη του και θέλει να υπάρξουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, τους θεσμούς και όχι καθεστωτική αλλαγή, όπως ήταν στο παρελθόν το όνειρο του ιδίου και των συντρόφων του. Εξάλλου, ακόμη και να το ήθελε δεν θα μπορούσε να το κάνει αφού οι «πράσινοι», του ΠΑΣΟΚ, υπερτερούν των «κόκκινων», του ΚΚΕ και του ΚΚΕεσωτ., στο κόμμα του. Το ίδιο και στη νέα Βουλή. Οι κεντροαριστεροί βουλευτές θα είναι περισσότεροι από τους αριστερούς ριζοσπάστες.

Στις γιορτές ο Αλέξης θά έχει το χρόνο και χωρίς οχλήσεις να καταλήξει στα πρόσωπα και στη στρατηγική για τις εκλογές, οι οποίες δεν θα γίνουν, όπως φαίνεται να πίστευε, τον Ιανουάριο. Παρά τα όσα δημοσίως λένε αυτός και οι συνεργάτες του οι εκλογές την άνοιξη τον βολεύουν περισσότερο από τον χειμώνα. Ο Μητσοτάκης θα αποφασίσει, όπως είπε, στο βουνό πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες. Ο Τσίπρας δεν έχει παρά να περιμένει και ενδεχομένως, αν ο καιρός είναι καλός, να πέσει στη θάλασσα ακόμη και ανήμερα των Φώτων. Όχι για να πιάσει τον σταυρό, αλλά επειδή πλέον είναι χειμερινός κολυμβητής. Αν και μια βουτιά στο Σούνιο για να πιάσει τον σταυρό θα ήταν ένας απίστευτος επικοινωνιακός ρούμπος…

21 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δεν θα πάρουμε στα σοβαρά ούτε τον κομμουνιστή της Φιλοθέης τον ανερμάτιστο Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά ούτε και τον Σπύρο Στραβόλαιμο. Ήθελα να ήξερα που πας και τους βρίσκεις όλους αυτούς κολαούζε του ΠΑΣΟΚ, Δημοσθένη Μπόγδη. Έχουμε δική μας άποψη και δεν χρειαζόμαστε καθοδήγηση από εσένα. Αποστροφή και αηδία μας προκαλούν αυτά που κάθεσαι και γράφεις πρωτοχρονιάτικα. Είσαι πραγματικά γελοίος. Σίγουρα για να διαφημίζεις τον Στραβόλαιμο αυτός θα είναι με το κλεφτοπασόκ. Καλή χρονιά κύριε Φελέκη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.