ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλινωδεί στην προεκλογική του τακτική

Μπρος «χαλαρή» ψήφος, πίσω αυτοδυναμία...

Εμφανής είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για την εκλογική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί ενόψει των εκλογών του 2023, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να πάρει σταθερή απόφαση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός να παλινωδούν διαρκώς, «βοηθώντας» τον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να «μαδά τη μαργαρίτα» αναφορικά με την προεκλογική τακτική του, κάτι που φαίνεται στα «μπρος-πίσω» που εφαρμόζει τόσο ο ίδιος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ως προς το κεντρικό αφήγημα που ξεδιπλώνουν ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Η παγίδα των δύο εκλογών

Από τη μία, δηλαδή, ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι αν οι πολίτες προεξοφλήσουν ότι η χώρα οδηγείται σε διπλές εκλογές, τότε θα αισθανθούν περισσότερο «χαλαροί» να δείξουν στις εκλογές της απλής αναλογικής τη δυσφορία, την αγανάκτηση και την απογοήτευσή τους για την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση που δε θα «πιάνουν» εύκολα τα σκληρά εκλογικά διλήμματα που θα θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού οι πολίτες θα είναι πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσει και νέα αναμέτρηση.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, αφού αν το κυβερνών κόμμα εισπράξει σοβαρή απογοήτευση και φθορά στην πρώτη εκλογική μάχη, τότε μπορεί να ανατραπούν πλήρως οι εντυπώσεις και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να αποτελεί αχαρτογράφητα ύδατα. Αν, δηλαδή, η Δεξιά πληγεί από την αποχή ή αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι ψηφίσουν άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, τότε η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει ένα κόμμα απολύτως αποδυναμωμένο, με ελάχιστη ή και καθόλου διαφορά με τον δεύτερο. Αυτή, όμως, η εικόνα μπορεί να καταστεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χρειαστεί να δώσει την εκλογική μάχη της δεύτερης φοράς από μία θέση που δεν είχε φανταστεί ποτέ: όχι από τη θέση ενός πρωθυπουργού που διεκδικεί επανεκλογή με αυτοδυναμία, αλλά ενός πρωθυπουργού που παλεύει να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό και την πρωτιά στην κάλπη.

Καθαρό αφήγημα

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο Μαξίμου καταλαβαίνουν ότι τα ποσοστά των πολιτών στις μετρήσεις που θέλουν να αποφευχθεί η διπλή εκλογική αναμέτρηση και να βρεθεί τρόπος σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές, κάθε άλλο παρά ασήμαντα είναι. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι πολίτες που «ξορκίζουν» την αστάθεια είναι συνήθως συντηρητικοί, «νοικοκύρηδες» και ελεύθεροι επαγγελματίες –δηλαδή προνομιακά εκλογικά κοινά της ΝΔ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι πρέπει να το... ξανασκεφτεί. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για μην εισπράξει την φθορά της κυβέρνησης στην κάλπη της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μετριάσει τις εντυπώσεις ότι είναι προεξοφλημένη η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας ότι «εγώ δεν μιλάω για διπλές εκλογές, αλλά για τις επόμενες εκλογές που έχουν μεγάλη σημασία».
Ωστόσο, ταυτοχρόνως, δημοσκόποι έχουν επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι επιμένει να μιλάει για αυτοδυναμία και για επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, τόσο πιστώνεται ότι, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, έχει το πλέον «καθαρό» πολιτικό αφήγημα.
Μόνο που αν ζητάει αυτοδυναμία, διακινδυνεύει τη «χαλαρή» ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας της πρώτης κάλπης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση «νοθεύει» το αφήγημά του. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.