ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με την έρευνα Deloitte

H Αθήνα στο top 10 της Ευρώπης για ξενοδοχειακές επενδύσεις

Η Ελλάδα κατατάσσεται, σύμφωνα με την έρευνα Deloitte, ως μία από τις πλέον ανερχόμενες χώρες σε επενδύσεις τουρισμού από το εξωτερικό.

Σε ένα γενικότερο οικονομικό περιβάλλον αστάθειας και αυξανόμενου κόστους, ο ελληνικός τουρισμός παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και το 2023, με την Αθήνα ειδικά να φιγουράρει στο top 10 των πιο ελκυστικών ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις και τη χώρα συνολικά να βρίσκεται επίσης σε ανοδική πορεία, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, ως ξενοδοχειακός επενδυτικός προορισμός ανά την Ευρώπη.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η τελευταία μελέτη για την «Ευρωπαϊκή Ξενοδοχειακή Βιομηχανία το 2022» της γνωστής εταιρείας Deloitte, η οποία βλέπει σε αυτή τη συγκυρία σημαντικές προοπτικές στη χώρα μας για τον κλάδο, τόσο σε σχέση με το πιο «παραδοσιακό» κομμάτι που αφορά τη δημιουργία ή και την ανακατασκευή μονάδων, κυρίως στις ανώτερες κατηγορίες σε εδραιωμένους ή και λιγότερο εδραιωμένους, ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς, όσο και γενικότερα τα ταξίδια σε συνδυασμό με την τεχνολογία.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις προ ημέρων η Deloitte συγκέντρωσε στα γραφεία της μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα startups/scaleups στη χώρα μας, στον χώρο του λεγόμενου «travel tech», που εστιάζουν δηλαδή στο κομμάτι των ταξιδιών/τουρισμού σε συνδυασμό με την τεχνολογία, φέρνοντας κοντά τις εν λόγω εταιρείες με επενδυτές που ενδιαφέρονται για τον κλάδο.

Από την επενδυτική κοινότητα συμμετείχαν ονόματα όπως οι DECA, Uni.Fund, Metavallon VC, Big Pi Ventures, Elikonos Capital Partners, Dolphin Capital Partners, Eurobank, Ampersand, ενώ μεταξύ των startups/scaleups που συμμετείχαν ήταν οι Ferryhopper, M-hospitality, Triparound, Clio Muse Tours, TravelMyth, Ten06, IconicGuest, TLT Services, Ihost, Travel12, Host hub, Kyvernitis, Surprice Car Rentals, FigameGroup, Apifon, Relevance, Welcome Pickups, IconicGuest.

Το «παρών» έδωσαν και θεσμικοί φορείς, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE) αλλά και το Entreprise Greece, o φορέας που εισπράττει αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του, έχουν ενταχθεί έως σήμερα 24 στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού με προϋπολογισμό 4,5 δισ. ευρώ.

«Ο κλάδος ήδη επανήλθε πολύ σύντομα στα νούμερα του 2019, κάτι που είναι εντυπωσιακό, και επιβεβαιώνει ακριβώς το γιατί τελικά βρίσκεται τόσο ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών. Βλέπουμε επίσης μια τάση ανάπτυξης των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων – πέραν φυσικά και των μεγάλων deals που έγιναν μέσα στο 2022 με μεγάλα και γνωστά ονόματα της αγοράς», δηλώνει ο κ. Βασίλης Καφάτος, επικεφαλής του κλάδου Τουρισμού και Φιλοξενίας της Deloitte (Partner, Clients & Industries Leader και Tourism & Hospitality Sector Leader), προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο από μεγάλα funds όσο και από εδραιωμένες ξενοδοχειακές αλυσίδες. «Η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή ο ένατος πιο δημοφιλής επενδυτικός προορισμός για ξενοδοχεία το 2023 και η Ελλάδα κατατάσσεται, σύμφωνα με την έρευνα Deloitte, ως μία από τις πλέον ανερχόμενες χώρες σε επενδύσεις τουρισμού από το εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.