ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΕΚΤ να αναθεωρήσει το στόχο του 2% αντί να τιμωρεί τους εργαζόμενους με ανεργία

Η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, και οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ ότι οι αυξήσεις αυτές θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα βυθιστεί σε βαθύτερη ύφεση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις.

Αυτή είναι η επιλογή της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη γιατί θεωρούν πως η αξιοπιστία στο θέμα επίτευξης του βασικού στόχου είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το ρόλο τους στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Έτσι, παραβλέπουν τη φύση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και αδιαφορούν για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιθετικής επιτοκιακής πολιτικής τους.

Η άριστη πολιτική παρέμβασης για μια κεντρική τράπεζα, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της προσφοράς και όχι να καθηλώσει με βία τη ζήτηση, οδηγώντας μαζικά στην ανεργία τους εργαζόμενους.

Αυτό προϋποθέτει:

 1. Δημοσιονομική πολιτική που δίνει έμφαση στις επενδύσεις και όχι στη στήριξη της κατανάλωσης
 2. Νομισματική πολιτική που υποβοηθά τις επενδύσεις σε νέους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και διευκολύνει την αποδέσμευση κεφαλαίων από προβληματικούς τομείς
 3. Αποτελεσματικό συντονισμό της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο συντονισμός της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε μια θεσμικά ατελή νομισματική ένωση, όπως η ευρωζώνη, ήταν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο από τη συγκρότησή της. Οι δημοσιονομικές πολιτικές όμως των 19 μελών της ευρωζώνης είναι εντελώς ασυντόνιστες μεταξύ τους. Η Γερμανία, για παράδειγμα, που διαθέτει μεγάλο δημοσιονομικό χώρο, ετοιμάζει παρέμβαση ύψους 200 δις ευρώ για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια. Αντίθετα, η Ελλάδα, που έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, πρέπει να προχωρήσει από πρωτογενές έλλειμμα το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Οι θεσμικές ατέλειες στην λειτουργία της ευρωζώνης θα αντιμετωπίζονταν μερικώς σε αυτήν τη δύσκολη για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά συγκυρία αν τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ ήταν πιο ευέλικτα ως προς το χρόνο επίτευξης του στόχου για τον πληθωρισμό.

Αν ήταν διατεθειμένα να ακολουθήσουν μια πιο ήπια πολιτική μέχρι να αδρανοποιηθούν οι εξωγενείς παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ και των «γερακιών» της ΕΚΤ προκύπτει ότι στόχος τους είναι η ταχύτερη επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον ενδογενής. Επικαλούνται τον κίνδυνο εμπέδωσης πληθωριστικών προσδοκιών που θα τροφοδοτήσουν αιτήματα για αυξήσεις μισθών. Αυτά με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Παραβλέπει όμως η ΕΚΤ ότι με την επιθετική επιτοκιακή πολιτική το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ θα μειώνεται ενώ των κερδών θα αυξάνεται. Άρα η πολιτική της είναι μεροληπτική ως προς το ζήτημα της αναδιανομής.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι προφανής η σύγκρουση μεταξύ της προκυκλικής νομισματικής πολιτικής και της αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής. Η τελευταία, εκ των πραγμάτων, θα υποχωρήσει σύντομα καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού ειδικά για χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη βαθύτερη ύφεση. Άρα θα αυξηθεί η ανεργία και οι ανισότητες.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποτελεί σύμπτωση ότι μεταξύ των οικονομολόγων έχει ξεκινήσει η συζήτηση για αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για τον πληθωρισμό. Ο στόχος του 2% της ΕΚΤ δεν υπαγορεύτηκε από κάποια θεωρητική προσέγγιση. Υπήρξε το τυχαίο αποτέλεσμα μιας δήλωσης ενός πρώην υπουργού Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας που οδήγησε την κεντρική τράπεζα της χώρας που μόλις είχε κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της το 1989 να το θέσει ως στόχο. Στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά και του Ην. Βασιλείου για να υιοθετηθεί τελικά και από τη FED και την ΕΚΤ.

Όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση, ο Ολ. Μπλανσαρ, τότε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, είχε προτείνει στις κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν τον στόχο του 2% και να υιοθετήσουν το 4%. Υποστήριξε τότε ότι με το νέο στόχο η νομισματική πολιτική θα είχε μεγαλύτερο περιθώριο στη μείωση των επιτοκίων όταν είναι αναγκαία χωρίς να περιορίζεται από το κατώτατο όριο του 0%.

Τα όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία έδειξαν ότι είχε δίκιο ο Ολ. Μπλανσάρ και όχι οι κεντρικές τράπεζες που φοβήθηκαν να υιοθετήσουν την πρότασή του γιατί υποστήριξαν ότι αν υιοθετήσουν το 4% θα μειωθεί η αξιοπιστία τους. Η στρατηγική άσκηση που ολοκλήρωσε πέρυσι η ΕΚΤ ήταν τελικά απογοητευτική γιατί δεν προσπάθησε να εμπεδώσει τα μαθήματα αυτά.

Η παρούσα συγκυρία καθιστά αναγκαία την επανεξέταση από την ΕΚΤ του στόχου για τον πληθωρισμό. Ο Ολ. Μπλανσάρ, για παράδειγμα, προτείνει ως στόχο το 3%. Αν υιοθετηθεί από την ΕΚΤ τότε η ευρωζώνη δεν θα κινδυνεύσει από μια νέα βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ΕΚΤ να αποδείξει ότι οι επιλογές της στη νομισματική πολιτική δεν στοχεύουν στο να ευνοούν αποκλειστικά τον κόσμο του κεφαλαίου αλλά ότι μεριμνά και για τους εργαζόμενους. Διαφορετικά στο όνομα διασφάλισης της δικής της αξιοπιστίας διακινδυνεύει μια νέα έξαρση του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού σε μια συγκυρία που το Qatargate έχει ενεργοποιήσει τα πιο ισχυρά αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά σε όλη την ΕΕ.

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Προσπαθεί ο ρουφιάνος του κλεφτοπασόκ ο Δημοσθένης Μπόγδης, να ξεπλύνει την καταχράστρια Ευρωπαικού χρήματος, την σεσημασμένη πλέον κλέφτρα, την Εύα Καιλή. Έτσι κάνει ο Μπόγδης με τις κλοπές και τα οικονομικά εγκλήματα του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Τους ξεπλένει κανονικά και με το αζημίωτο πάντα. Δεν είμαστε παιδάκια για να καταπίνουμε αμάσητα τα ψέματα του έμμισθου ρουφιάνου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπόγδη. Η Καιλή είναι κλέφτρα όοως και αρκετοί άλλοι από το ΠΑΣΟΚ και θα μείνει στην μπουζού.

 2. Είναι πολύ έντιμη και χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ο πρώην υπουργός
  της υγιέστατης διακυβέρνησης 2009-2011 της Χώρας μας με το ΠΑΣΟΚ .
  Είπε ο Πρώην υπουργός για την κ. Καϊλή :
  «Τώρα μαθαίνουμε ότι ή ίδια ήξερε τί είχαν οι βαλίτσες που είχε στο σπίτι αλλά δεν είχε την πολιτική ευαισθησία ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ειδοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα όσα συνέβαιναν,
  ούτε να απειλήσει τον σύζυγό της ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του όπως έκανε ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2011 στον τότε Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
  Τότε, μέσα στο κόμμα της, ήξερε ποιο ήταν το εθνικό συμφέρον ενώ τώρα, «μέσα στο σπίτι της» και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπερδεύτηκε από ό,τι φαίνεται».

 3. Ποια χούντα πολέμησες ρε πισωγλέντη Μπόγδη, προδότη; Ένας τουρίστας ήσουν ξαι απών όπως ήταν ο Λαλιώτης και ο Πέτρος Κωστόπουλος την περίοδο της χούντας. Σκουπιδιάρη και λαμόγιο του ΠΑΣΟΚ. Μας παρουσιάζεις τους κλέφτες και τους προδότες σαν Εθνικούς ευεργέτες. Η Καιλή, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Τσοχατζόπουλος, ο Πάχτας, ο Νεονάκης, ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος δεν τα άρπαξαν ρε αλήτη; FEMA μου καλή χρονιά με υγεία. Εσύ έχεις ήθος και προσωπικότητα. Ο Μπόγδης είναι ένας ρουφιάνος και μάλιστα σε διατεταγμένη αποστολή υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Έφτασε στο έσχατο σημείο να παρακαλάει τον Ανδρουλάκη να αφήσει την μάσα και την κονόμα στην Ευρωβουλή και να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο ξεφτιλισμένος.

 4. Συμφωνώ με τον αρθρογράφο που πέφτει διάνα.
  Σε όλα τα οικονομικά θέματα ή προβλήματα για μας .
  Είναι άλλωστε ο κ. Σαχινίδης πολύ ειδικός και οι οικονομικές του ιδέες και προτάσεις καλό δεν κάνουν μονάχα στην πολιτική παράταξη που υπάγεται ,
  κάνουν καλό για τον Λαό μας και την Ελλάδα μας.
  Σαν πολίτης του κόσμου που είναι και αυτός με προσόντα μελλοντικού ηγέτη της παράταξης,
  θέλω να του υπενθυμίσω κάτι πιο απλό αλλά το ίδιο αναγκαίο .
  Γράφω απο την φιλόξενη δεύτερη μου πατρίδα ,
  αυτήν που με περισυνέλεξε , εμένα τον πολιτικό φυγά από την δικτατορία της Χούντας το 1967 την οποία πολέμησα . Μου έδωσε έτσι η δεύτερη μου πατρίδα , Ελευθερία και Δημοκρατικά δικαιώματα .
  Αποδέχθηκε εμένα και τις ελεύθερες ιδέες μου με τις οποίες πολέμησα την φασιστική χούντα των Συνταγματαρχών στην γενέτειρα μου ανοιχτά και ΕΠΟΝΥΜΩΣ ….
  Μέχρι που πήγαν στα τσακίδια !
  Θα αποδεχθώ τώρα ένα προϊόν της ντροπής της ελληνικής ιστορίας που είναι οι οπαδοί στην Ελλάδα της χούντας υπό την ονομασία Χρυσή Αυγή με τον ρατσισμό και τους νεοναζί τρόπους των ;
  Αυτων που συγκαλύπτουν ΝΔ και Σύριζα για τους ψήφους των; Ποτέ των ποτών !
  Επισκέπτομαι τώρα για τις γιορτές και οικογενειακούς λόγους την δεύτερη μου πατρίδα κάνοντας ότι μπορώ να κάνω γνωστό στους συμπολίτες μου εδώ την επιθετική στάση της γείτονας μας Τουρκίας υπό τον δικτάτορα ΕΡΝΤΟΓΑΝ και γίνομαι αντιληπτός από μεγάλη μερίδα των όσων μιλάω ….
  Ελλήνων της διασποράς , των φιλελλήνων και όσων έχουν καταφέρει να αισθάνονται Έλληνες στην καρδιά τους !
  Έχω την ευκαιρία να ζήσω πάλι την ζεστασιά της αγάπης των Ελλήνων της διασποράς .
  Να επικυρώσω τα συμπεράσματα μου και να συμβάλω όσο γίνεται στην πρόοδο, περιγράφοντας ορισμένες αλήθειες.
  To εθνικό μας συμφέρον στο θέμα της εκπροσώπησης των αποδήμων Ελλήνων δεν είναι να εισαχθούν αντιπρόσωποι τους στην Ελληνική Βουλή .
  Είναι πιό απλό !
  Να ψηφίζουν από όπου στον κόσμο και να βρίσκονται, για κόμματα και υποψήφιους στην περιοχή της οποίας είναι γραμμένοι σε κάποιο Δήμο , σε οικογενειακή μερίδα όπως κάνουν και οι ετεροδημότες των Αθηνών ….
  ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ όμως !
  Σε τέτοια μερίδα να είναι ευπρόσδεκτος/η , όχι μόνον κάποιος /α που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και μετανάστευσε , αλλά ακόμη αν ένας γονιός ή, και παππούς ή, Γιαγιά του /της ΕΙΝΑΙ ή , ΗΤΑΝ Έλληνας ή Ελληνιδα !
  Τώρα αν θέλει να εκλεγεί ο ίδιος/α , η επιστολή δεν έχει θέση .Να μεταναστεύσει ΟΙΚΑΔΕ ο ίδιος/α, να εγγραφεί σε κάποια ΔΟΥ που να πληρώνει τους φόρους του. , μαζί και
  ν ´αποβάλει τυχόν περισσότερες , υποικοοτητες αν έχει κρατώντας μόνον την ΕΛληνικη !
  Σύντροφε Ανδρουλάκη ,
  Βλέπω και καταλαβαίνω την δυσκολία ή , μάλλον
  την πρόθεση του δίπολου ΝΔ και Σύριζα να μην κατανοούν την σπουδαιότητα της συμμετοχής στη εκλογή της προτίμησης των αποδήμων συμπατριωτών μας και έτσι την πρόοδο της κοινωνίας μας !
  Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί μπλέκεσαι και συ στα δικά τους σφετεριστηκά τερτίπια με τους απόδημους Έλληνες .
  Το θέμα είναι τόσο απλό που λύνεται με ένα φάκελο από κάποιο προξενείο και μια σφραγίδα ταχυδρομείου της μόνιμου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.
  Άντε επιτέλους , παραιτήσου από ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ !!!
  να ψηφίσεις και συ , αφού ο Αλέξης και ο Κυριάκος , έτσι που το παν θα σου απαγορεύσουν και σένα να ψηφίσεις !
  Βλέπεται την σθυμμαχια. Των ακρων στα σχόλια μέχρι τώρα ;

 5. FEMA 19:15 28/12/2022

  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
  ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΩ.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!

 6. FEMA μου δεν λέει τίποτα Κυριάκος. Πρώτον γιατί και να θέλει δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων θεωρείται δεδομένη και ορίζει τα πάντα, ακόμα και τις ζωές μας. Δεύτερον είναι η κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία στην οποία υποκλίνονται όλοι ακόμα και οι αριστεροί σε εισαγωγικά, τύπου Λούλα και Τσίπρα. Οπότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί την πέατημένη.

 7. FEMA 11:50 28/12/2022

  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
  Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?

 8. Η Παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι κανόνες της, επιβάλλονται στους λαούς μέσω ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ε.Ε. ΝΑΤΟ και άλλους τέτοιους οργανισμούς που στόχο έχουν την πλήρη και ολοκληρωτική ισοπέδωση και υποταγή των λαών.

 9. Η ΕΚΤ είναι μια κλίκα, καλύτερα είναι μια συμμορία Μασόνων και τραπεζιτών, τις αποφάσεις της οποίας όλοι εσείς οι λεγόμενοι Ευρωληγούρηδες ακολουθείτε με ευλαβική προσήλωση. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες χέστηκαν αν θα υπάρξει ύφεση, στασιμοπληθωρισμός, ανεργία και θύματα με Ευρωπαίους πολίτες. Για αυτούς πρωταρχικό ρόλο παίζουν τα τραπεζικά κέρδη των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης και όχι οι άνθρωποι. Αυτούς ακολουθούσε πιστά σαν σκυλάκι ο Κώστας Σημίτης (Ααρών Αβουρής) και επίσης ο αριστερός κατά τα άλλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πήγαινε και συναντούσε την Κριστίν Λανγκάρντ στην φωλιά του ΔΝΤ στην Νέα Υόρκη για να του δώσει στόχους και κατευθύνσεις. Μοιραίοι και άβουλοι πολιτικοί, μαριονέτες των τραπεζιτών της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Η παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμα

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.