ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή

Μιχ. Κατρίνης: Ενεργοποιήθηκε η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης για την διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης εξέφρασε, μιλώντας στη Βουλή, την έντονη αντίθεση του κόμματος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι καταργεί μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες."Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνάει, δεν πουλάει την ιστορία του. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία. Υπερασπιζόμαστε το ΕΣΥ, τα τρία αυτά γράμματα αποτελούν μέρος της ιστορίας μας,'' τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Ωθεί τους γιατρούς να αναζητήσουν πρόσθετη αμοιβή από τους ασθενείς, τους ωθεί στον ιδιωτικό τομέα και στέλνει τους πολίτες στις ιδιωτικές κλινικές και κέντρα», τόνισε ο κ. Κατρίνης .

Επισήμανε ότι εξωθεσμικά κέντρα συντάσσουν νομοσχέδια που στρέφονται εναντίον της δημόσιας υγείας και της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Και υπάρχει μια πρόθυμη και έτοιμη από καιρό κυβέρνηση για να τα συνυπογράψει και να τα ψηφίσει, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας.

"Είναι δεδομένη η δυσανεξία και η απέχθεια που τρέφει η συντηρητική παράταξη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενοχλεί γιατί το ΕΣΥ, ένα από τα πλέον προσβάσιμα συστήματα υγείας παγκοσμίως αποτελεί έναν εμπνευσμένο θεσμό με την υπογραφή της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ενοχλεί γιατί το ΕΣΥ, ως φιλοσοφία, αντίληψη και περιεχόμενο, διαχωρίζει τη συντηρητική παράταξη από τη δημοκρατική παράταξη", υπογράμισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής. Υποστηριξε ότι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση:

-Προσφέρει τους γιατρούς του ΕΣΥ ως βορά και φθηνό εργατικό δυναμικό στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο τομέα της υγείας, τα οποία θέλει να ευνοήσει.

-Στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες , που καλούνται να πληρώσουν για να μπορούν να χειρουργηθούν, να κάνουν μια εξέταση . Για αυτό και διατηρούνται οι μεγάλες λίστες στα χειρουργεία. Για να έρθει αυτό το νομοσχέδιο και να στέλνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

"Προφανώς μετά την μετατροπή της δημόσιας υγείας σε πεδίο λεηλασίας θα ακολουθήσει η συγχώνευση ή η κατάργηση περιφερειακών νοσοκομείων και δημόσιων δομών υγείας", σημείωσε.

Ο κ. Κατρίνης ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία που περιλαμβάνουν:

-Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

-Ενιαίο και Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης.

-Σύγχρονα Δημόσια Νοσοκομεία, με επαρκείς πόρους , ολοήμερη λειτουργία και αύξηση των αμοιβών για το προσωπικό, με την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

-Μέτρα στήριξης για τους νέους γιατρούς.

-Ψηφιακό Μετασχηματισμό της υγείας.

- Δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους.

-Μισθολογικά, φορολογικά , βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.