ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός επικρίνει την αδράνεια των Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε σήμερα στον Βλαντίμιρ Πούτιν τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία σε αυτή την περιοχή για την οποία ερίζουν το Γερεβάν και το Μπακού.

Το Γερεβάν κατηγορεί Αζέρους μαχητές ότι έχουν αποκλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου μια ζωτικής σημασίας διαδρομή που συνδέει την Αρμενία με εδάφη που ελέγχονται από Αρμένιους αυτονομιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές των χρόνων του 1990 και όπου οι κάτοικοι φοβούνται πως θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση.

Ο αποκλεισμός, που επέβαλαν μερικές δεκάδες άνθρωποι που εμφανίζονται ως οικολόγοι ακτιβιστές, έλαβε χώρα παρά την παρουσία μιας ρωσικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης που έχει αναπτυχθεί έπειτα από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έβαλε τέλος σε έναν πόλεμο ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν το 2020.

Ο αποκλεισμένος διάδρομος του Λατσίν "θα έπρεπε να τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων στρατιωτών της ειρήνης και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυήθηκε την ελεύθερη κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων" στον άξονα αυτόν, δήλωσε ο Πασινιάν στη διάρκεια συνάντησής του με τον Πούτιν στο περιθώριο συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών που προήλθαν από το σοβιετικό μπλοκ στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοανατολική Ρωσία.

Όμως "φαίνεται πως ο διάδρομος Λατσίν δεν είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων στρατιωτών της ειρήνης. Και, βέβαια, θα ήθελα να συζητήσω αυτή την κατάσταση και τις επιλογές που υπάρχουν", πρόσθεσε κατά την έναρξη της συνάντησης αυτής που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε στον Πασινιάν μια "λεπτομερή συζήτηση" για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ ήταν επίσης παρών στη σύνοδο κορυφής της Αγίας Πετρούπολης, όμως καμία δημόσια συνάντηση με τον Πασινιάν δεν έχει ανακοινωθεί.

"Καταφέραμε να συζητήσουμε και οι τρεις", χθες, Δευτέρα, είπε ο Πούτιν, χωρίς ωστόσο να λέει ξεκάθαρα αν ο Πασινιάν και ο Αλίεφ συναντήθηκαν απευθείας ή αν ο Ρώσος ηγέτης είχε συζητήσεις με τον καθέναν χωριστά.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντιπαρατέθηκαν στις αρχές των χρόνων του 1990 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν πόλεμο που οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων και έληξε με τη νίκη της Αρμενίας.

Όμως το Μπακού πήρε την εκδίκησή του στη διάρκεια ενός δεύτερου πολέμου που κόστισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους το φθινόπωρο του 2020 και του επέτρεψε να ανακαταλάβει πολλά εδάφη.

Η Μόσχα θεωρεί τον Καύκασο ως την πίσω αυλή της, αλλά είναι απασχολημένη με την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.