ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για την 79η επέτειο του Ολοκαυτώματος

Παρουσιάστηκε στα Καλάβρυτα η ταινία μικρού μήκους «Καλάβρυτα - Γκερνίκα»

   Η ταινία μικρού μήκους, «Καλάβρυτα - Γκερνίκα», της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, παρουσιάστηκε στο πολύκεντρο πολιτιστικό κέντρο των Καλαβρύτων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 79η επέτειο του Ολοκαυτώματος.

   Μιλώντας η Ισμήνη Σακελλαροπούλου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την ταινία της τόνισε ότι «ζωντανεύει την ιστορία των δύο μαρτυρικών πόλεων, δηλαδή το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 και τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα, από γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα στις 26 Απριλίου του 1937».

   Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Ισμήνη Σακελλαροπούλου, «μία από τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες της ιστορίας των δύο μαρτυρικών πόλεων είναι ότι τόσο το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, όσο και ο βομβαρδισμός της Γκερνίκα έγιναν ημέρα Δευτέρα». 

   Ακόμη, η Ισμήνη Σακελλαροπούλου λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «βλέποντας κάποιος την ταινία, που έχει 20λεπτη διάρκεια, θα δει τι έγινε στην Γκερνίκα, η οποία είναι γνωστή από τον πίνακα του Πικάσο, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι την συγκλονιστική της ιστορία, ενώ παράλληλα θα μάθει και το πώς συνδέονται οι δύο πόλεις μέσα από το Ολοκαύτωμα και τον βομβαρδισμό».

   Η ταινία μικρού μήκους, «Καλάβρυτα - Γκερνίκα», προβλήθηκε πρόσφατα στο 64ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους ΖΙΝΕΒΙ του Μπιλμπάο της Ισπανίας και είναι μέρος του σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Διεκδικώντας την Ελευθερία».

   Σύμφωνα με την Ισμήνη Σακελλαροπούλου, το σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ αποτελεί συμπαραγωγή του «ΖΙΝΕΒΙ Film Festival» και του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ενώ στην συνέχεια συμμετείχε και η ΕΡΤ». «Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, «για ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ τριών Ελλήνων και τριών Βάσκων δημιουργών, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, ενώ στην δική μου ταινία συμπαραγωγός είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

   Μιλώντας για τους συντελεστές της ταινίας, η Ισμήνη Σακελλαροπούλου λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «συμμετέχουν ως αφηγητές οι ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου, Γιάννης Βούρος και Μαίρη Βιδάλη, ο Παναγιώτης Καρμάτης που ερμηνεύει τον Βάσκο, η Βίκυ Μαραγκάκη που ερμηνεύει την Καλαβρυτινή, ενώ συμμετέχει και ένα μικρό παιδί ο Λευτέρης Μπαμπινιώτης που ερμηνεύει τον μικρό Πικάσο».

   Όπως συνεχίζει, «οι δραματοποιήσεις είναι βασισμένες στις μαρτυρίες της Καλαβρυτινής, Βικτώριας Τσοκανά, αλλά και σε μαρτυρίες Βάσκων μέσα από βιβλία που υπάρχουν στο μουσείο της Γκερνίκα». 

   Όσον αφορά την σχέση της με τα Καλάβρυτα, η Ισμήνη Σακελλαροπούλου αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είμαι από τα Καλάβρυτα εδώ πήγαινα σχολείο, ενώ τόσο η ταινία, "Καλάβρυτα - Γκερνίκα", όσο και το προηγούμενο ντοκιμαντέρ μου, με τίτλο "Δικαίωση3368", σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ήταν ένας τρόπος για να επανασυνδεθώ με τον τόπο μου, αφού έλειπα για πολλά χρόνια στην Κύπρο, διότι είμαι εκπαιδευτικός - θεατρολόγος». 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.