ΕΛΛΑΔΑ

Aπό τις 12:00 έως τις 15:00

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Δυναμικότητα είχε η σημερινή συγκέντρωση των δικηγόρων έξω από το υπουργείο Εργασίας κατά της μη αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών με την είσοδο του 2023, ενώ την ίδια στιγμή είχαν «παγώσει» για τρεις ώρες οι διαδικασίες στα δικαστήρια, καθώς η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους είχε κηρύξει αποχή των δικηγόρων, από τις 12.00 ως τις 15.00.

Ειδικότερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έξω από το υπουργείο Εργασίας (επί της οδού Πανεπιστημίου) για «την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για την Κυβερνητική αδιαφορία στην οικονομική στήριξη του κλάδου και στην επίλυση των προβλημάτων του», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συγκέντρωση, πέραν των προέδρων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι: Γεώργιος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Ρούσκας, πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων, Αθανάσιος Δεβλιώτης, πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χαλκιαδάκης, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του προέδρου Νίκου Γιάννη, ενώ παρόντες ήταν και οι αυτοαπασχολούμενου δικηγόροι.

«Βαθιά κοινωνικά ανάλγητο μέτρο η αύξηση των εισφορών»

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι «η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/20213 επιβαρύνει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά όλους τους δικηγόρους, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή οικονομική θέση του κλάδου τους» και «η αύξηση των εισφορών είναι ένα βαθιά κοινωνικά ανάλγητο μέτρο που θέτει τους δικηγόρους, ιδίως τους νέους και πλέον αδύναμους, υπό διωγμό» και συνέχισε:.

«Την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων (μη θέσπιση ενιαίου κανονισμού παροχών, μη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις άμισθες μαχόμενες δικηγόρους, μη καταβολή πιστωτικών υπολοίπων της παράλληλης απασχόλησης κ.λπ.)

Βεβαίως, τα ασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι αποκομμένα από το σύνολο των οικονομικών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, για τα οποία η Κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά: την κατάργηση, άλλως μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, απαλλαγή των δικηγόρων από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας κλπ.

Ο υπουργός, δυστυχώς, από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ως φαίνεται, ακούει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο υπουργός, μετά την παντελώς αδικαιολόγητη άρνησή του επί ένα μήνα τώρα αλλά ακόμα και σήμερα να δεχθεί τους εκπροσώπους της Ολομέλειας αποτελεί πλέον personanongrata για τους δικηγόρους. Επιδεικνύει προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά και μάλιστα προς τους συναδέλφους του. Δεν έχει θέση ανάμεσά μας».

Τέλος, μετά την άρνηση του υπουργού Εργασίας να δεχθεί τους θεσμικούς εκπροσώπους του δικηγορικού κλάδου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θυροκολλήθηκε στο υπουργείο Εργασίας ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις υπογραφές 16.618 δικηγόρων της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.