ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα WiFor

Σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προγραμμάτων της HDB στην Ελληνική Οικονομία

Σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προγραμμάτων της HDB στην Ελληνική Οικονομία

Εξαιρετικά σημαντικά και ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα της μελέτης επιρροής  της χρηματοδοτικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB  που διενεργήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά από το Ινστιτούτο WifoR.

Στην μελέτη αποτιμήθηκε ο αντίκτυπος των χρηματοδοτικών εργαλείων της HDB για την περίοδο από το 2019 έως και το 2021 σε οικονομικούς δείκτες (GVA και Απασχόληση), ενώ για πρώτη φορά προστέθηκαν επιπλέον, περιβαλλοντικοί (εκπομπές αερίων θερμοκηπίου -Greenhouse Gas Emissions GHG) και κοινωνικοί δείκτες (ποιότητα αμοιβών – quality of wages QW).

Όπως καταγράφει η μελέτη

  • Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB εισέφερε στο ΑΕΠ 7,7 δις € , στήριξε000 θέσεις εργασίας, ενώ με τη βοήθεια των προγραμμάτων της εκταμιεύθηκαν νέα δάνεια ύψους 8,4 δις ευρώ.

Όσον αφορά στους νέους δείκτες, για το περιβάλλον και τις κοινωνικές επιπτώσεις που για πρώτη φορά μετρήθηκαν σε αντίστοιχη έρευνα, παρατηρείται πως οι εκπομπές αερίων ως απόρροια των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από τα προγράμματα της HDB, είναι χαμηλότερες στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To θέμα των ρύπων θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό.

Σήμερα στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Η μεταφορά προϊόντων από το εξωτερικό, είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

  • Οι παρεμβάσεις της HDB στοχεύουν στην υποστήριξη επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον στη χώρα μας, όχι μόνο από Ελληνικούς αλλά και από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, στο νέο δείκτη quality of wages - ο οποίος αξιολογεί εάν ο μισθός των εργαζομένων έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους - με τις υψηλότερες τιμές δεικτών να συνεπάγονται θετικότερη κοινωνική επίδραση, στην Ελλάδα ο αντίκτυπος είναι θετικός, άμεσα και έμμεσα, κατά 440 εκ. ευρώ.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης:

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.