ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμία

Τσίπρας: Γενικευμένο το αίσθημα της αδικίας και της διεύρυνσης των ανισοτήτων

Η ακρίβεια, οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά, τα υπερκέρδη των εταιρειών που διαχειρίζονται το ρεύμα μαζί με τα όσα καταγράφονται στο ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία 24ωρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λαμία, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην πόλη

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι πολλά πράγματα αλλάζουν στον τόπο, αφού έτσι κι αλλιώς οι εκλογές έρχονται, όπως είπε. Η χώρα μας δεν κάνει εξαγωγή προϊόντων, αλλά εξαγωγή διαφθοράς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει: «Με την διαφορά ότι εκεί λειτουργούν οι θεσμοί και συλλαμβάνονται, ενώ στη χώρα μας κινδυνεύουν να συλληφθούν αυτοί που καταγγέλλουν».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύοντας στους κεντρικούς δρόμους της Λαμίας συνομίλησε με αρκετούς επαγγελματίες, καθώς επισκέφθηκε αρκετά καταστήματα, ενώ συζήτησε και με πολίτες ιδίως για τα θέματα της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έχει πάει τη χώρα πάρα πολύ πίσω. Το γενικευμένο αίσθημα της αδικίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, η πολιτική αυτή που μας οδήγησε στην χρεοκοπία πριν από κάποια χρόνια, η πολιτική αυτή που θέλει τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι, τους πλούσιους όμως και τους ισχυρούς να γίνονται ισχυρότεροι, είναι μία πολιτική που δεν μας αξίζει. Η διεύρυνση των ανισοτήτων δεν μας αξίζει, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά μπορεί να επιστρέψει ξανά στη χώρα η δικαιοσύνη.

Στη δήλωσή του, ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή, δεν ήταν προγραμματισμένο να απευθυνθώ σε εσάς αλλά θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και θέλω πραγματικά να πω δυο σκέψεις έτσι όπως μου 'ρχονται περνώντας από την αγορά της Λαμίας, συνομιλώντας με τους ανθρώπους που δίνουν την μάχη καθημερινά, την μάχη της επιβίωσης σε πολύ - πολύ δύσκολες συνθήκες. Ότι αυτό που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι ένα συναίσθημα βαθιάς αδικίας, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και απόγνωσης διότι αυτό που λείπει και πρέπει να επαναφέρουμε είναι η ελπίδα και η προοπτική και να ξαναγυρίσει η κοινωνική συνοχή στον τόπο. Η χώρα μας δυστυχώς έχει γίνει η χώρα με τις αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα, έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς, έχουμε τις μεγαλύτερες ανισότητες, τώρα τελευταία έχουμε και ένα ακόμα χαρακτηριστικό πρωτιάς. Εξάγει η χώρα αλλά δεν εξάγει προϊόντα, εξάγει διαφθορά στην Ευρώπη. Έχουμε αρχίσει να εξάγουμε διαφθορά. Η διαφορά όμως ποια είναι; Η διαφορά είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν. Υπάρχει δικαιοσύνη που συλλαμβάνει τους επίορκους ενώ στην Ελλάδα απειλούνται με σύλληψη αυτοί που αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα και όχι αυτοί που διαπράττουν τα σκάνδαλα. Αυτή είναι μία μεγάλη διαφορά. Φανταστείτε, θα μπορούσε πουθενά αλλού, σε οποιαδήποτε φιλελεύθερη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία να σταθεί έστω ένα λεπτό μία κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός όταν αποκαλύπτεται ότι είχε στήσει ένα παρακύκλωμα παράνομων υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων υπουργών, δημοσιογράφων, δικαστών, επιχειρηματιών, ακόμα και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσαν να σταθούν έστω και ένα λεπτό; Ίσως μονάχα σε χώρες όπως το Κατάρ θα μπορούσαν να σταθούν. Όχι όμως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έχει πάει τη χώρα πάρα πολύ πίσω. Το γενικευμένο αίσθημα της αδικίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, η πολιτική αυτή που μας οδήγησε στην χρεοκοπία πριν από κάποια χρόνια, η πολιτική αυτή που θέλει τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι, τους πλούσιους όμως και τους ισχυρούς να γίνονται ισχυρότεροι, είναι μία πολιτική που δεν μας αξίζει. Η διεύρυνση των ανισοτήτων δεν μας αξίζει. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά μπορεί να επιστρέψει ξανά στην χώρα η δικαιοσύνη. Μπορεί να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια στις τιμές. Μας λένε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Η αλήθεια είναι ότι η αισχροκέρδεια είναι made in Greece, δεν είναι εισαγόμενη. Διότι τούτη την ώρα πραγματοποιείται μία τρομακτική αναδιανομή πλούτου μέσα από τις υψηλές τιμές που βρίσκει κανείς στην αγορά, στο σούπερ μάρκετ, κυρίως στις υψηλές τιμές στην ενέργεια. Η κυβέρνηση κρατά ψηλά το ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, προκειμένου να αυξάνει τα δημόσια έσοδα, λεηλατώντας την μεσαία τάξη και τους αδύναμους, για να δίνει κάποιες επιδοτήσεις προκειμένου να διατηρούνται οι υψηλές τιμές από τις ενεργειακές εταιρείες, να κρατιέται δηλαδή αλώβητη η αισχροκέρδεια. Πιστεύουμε ότι ο τόπος πρέπει να γυρίσει σελίδα και αν κάτι μυρίζει στην ατμόσφαιρα δεν είναι οι εκλογές που έρχονται έτσι κι αλλιώς αλλά η ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και η μεγάλη επιθυμία του ελληνικού λαού για μία πολιτική αλλαγή που θα ξαναφέρει στον τόπο την δικαιοσύνη, που θα σταματήσει την αισχροκέρδεια, τις ανισότητες, θα στηρίξει τους αδύναμους, θα επαναφέρει την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε και από εδώ από την Λαμία. Να είστε καλά καλή δύναμη σας ευχαριστώ».

Αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση με συνδικαλιστές και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο εργατικό κέντρο της πόλης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το νοσοκομείο της Λαμίας και θα συζητήσει με τους εργαζομένους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.