ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗ SALLVA ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΠΗ ΣΤΑ ΕΠΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ…

Η Πρωτοχρονιά στη Βραζιλία δεν είναι όπως το καρναβάλι όμως έχει τη γοητεία του. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο πάντως αξίζει. Η γιορτή στην Κοπακαμπάνα με τους καριόκας είναι φαντασμαγορική, ισάξια με το διάσημο καρναβάλι, με το ίδιο μπρίο και την ίδια ξέφρενη διασκέδαση. Δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάει στο Ρίο, αλλά στην Μπραζίλια, στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Εκεί θα γίνει, ανήμερα της πρωτοχρονιάς, η ορκομωσία του Προέδρου Λούλα, στην οποίαν έχει προσκληθεί να παραστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Αλέξη στο μακρινό αυτό ταξίδι (η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 11.000 χιλιόμετρα) τον συνοδεύουν η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα, τα δυο τους παιδιά και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη και μόνο μια επίσκεψη, πριν την επιστροφή, στο Ρίο μπορεί να αποζημιώσει την οικογένεια Τσίπρα. Σίγουρα, ένα δείπνο στη Sallva, με θέα τη λίμνη Pontao de lago sul αξίζει, όμως να φας σολομό tartare και caprese ταπιόκας στο Ετουάλ ή το Ντον Πασκουάλ στο Ρίο είναι άλλη εμπειρία. Και σίγουρα η Μπέτυ και τα παιδιά θα ήθελαν να τη ζήσουν, όπως και να ανεβούν στο λόφο Κορκοβάντο για να δουν το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή.

Για τον Τσίπρα και τον Καλπαδάκη τα αξιοθέατα καλά είναι, αλλά γι’ αυτούς μεγαλύτερη αξία έχει η σημειολογία του ταξιδιού. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι της επιστροφής του Τσίπρα στην εξουσία. Όπως ο αριστερός Λούλα επανήλθε στην εξουσία, νικώντας τον δεξιό Μπολσονάρο, υπέρ του οποίου ήταν ο Μητσοτάκης, έτσι και ο Τσίπρας μπορεί να επανέλθει νικώντας τον δεξιό Κυριάκο. Μάλιστα, οι συνεργάτες του Τσίπρα θυμίζουν πως το 2012, λίγους μήνες αφ’ ότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθη αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης επισκέφθηκε τη Βραζιλία και εκτός από την τότε Πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ είδε και τον Σίλβα, ο οποίος τον συνεβούλευσε για το τι πρέπει να κάνει προκειμένου να κερδίσει την εξουσία, αλλά και του επέστησε την προσοχή λέγοντάς του «Αλέξη, έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου, δρόμο όχι εύκολο, δρόμο δύσκολο, θα πέσεις και θα πρέπει να σηκωθείς, γιατί οι χώρες, παντού και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, έχουν… νόμιμους ιδιοκτήτες που δεν θα σταματήσουν ποτέ να διεκδικούν την ιδιοκτησία τους». Το 2015 ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, το 2019 τις έχασε και τώρα μετά την πτώση προσπαθεί να ξανασηκωθει, ελπίζοντας να κερδίσει τον Μητσοτάκη και όχι τους …νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας, οι οποίοι άλλωστε τον έχουν αποδεχθεί αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει πλέον στις συστημικές δυνάμεις και δεν απειλεί -ούτε και θέλει- να ανατρέψει το καθεστώς της αστικής δημοκρατίας.

Μάλιστα, ορισμένοι της Ομπρέλας, που επιμένουν αριστερά και ριζοσπαστικά, θεωρούν πως ακόμη και η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου για τη θέση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στη συνεχή μετατόπιση του Τσίπρα προς το Κέντρο. «Θέλει ένα κόμμα απολίτικο», λένε παραγνωρίζοντας πως η Τσαπανίδου έχει μια ξεχωριστή και πολύχρονη επαγγελματική διαδρομή στη δημοσιογραφία και κατά συνέπεια μπορεί να βοηθήσει στον τομέα της επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και με κόσμο πέραν των κομματικών τειχών. Αυτό άλλωστε ήταν και το κριτήριο για την επιλογή της. Είναι γυναίκα, όμορφη, αναγνωρίσιμη, χωρίς αντιθέσεις, «γράφει στο γυαλί», έχει δουλέψει σχεδόν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ως εκ τούτου ξέρει καλά τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, μεταξύ των οποίων και μεγάλοι επιχειρηματίες. Ενδεχομένως, δεν είναι «ατακαδόρος», όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος ούτε …τέρας πολιτικής μορφώσεως, αλλά τις πολιτικές παρεμβάσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και τα πρωτοκλασάτα στελέχη στον τομέα ευθύνης τους, ενώ την επικοινωνιακή στρατηγική, μέχρι τις εκλογές, θα συνεχίζουν να την χαράσσουν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Ανδριόπουλος, ο Μπάμπης Παπαδάκης και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στον πρωϊνό καφέ της Κουμουνδούρου. Σε κάθε περίπτωση είναι βλακώδες ακόμη και να προφέρεται ως επιχείρημα ότι η Πόπη σηματοδοτεί τη διεύρυνση προς το Κέντρο και θα φέρει ψήφους ακόμη και από την κεντροδεξιά. Η Τσαπανίδου δεν είναι πολιτικός που έχει εκλογικό ακροατήριο. Ούτε η παρουσία της θα διαμορφώσει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι που ανέλαβε να κοινοποιεί και να υπερασπίζεται στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε Σταύρος Θεοδωράκης είναι ούτε Γιώργος Καρατζαφέρης ούτε Τράγκας, που είχαν οπαδούς και διείσδυση σε τμήμα του εκλογικού σώματος και η ένταξή τους σε κάποιο κόμμα θα του προσέθετε και ένα μικρό ποσοστό ομοδόξων τους. Ο Τσίπρας έκανε μια επαγγελματική και όχι μια πολιτική μεταγραφή. Τη βιτρίνα του κόμματος του, με γυναικείο πρόσωπο, ανανέωσε. Τελεία και παύλα.

Εξάλλου, η Πόπη Τσαπανίδου μέχρι τις εκλογές θα είνα εκπρόσωπος τύπου, μετά θα κάθεται στα έδρανα του κοινοβουλίου. Η συμφωνία περιλαμβάνει, όπως λένε αξιόπιστες πηγές, και εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, λένε πηγές από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια μετά τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη και τον καθηγητή ιατρικής στο Χάρβαρντ Όθωνα Ηλιόπουλο η Τσαπανίδου είναι η τρίτη που θα εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις 15 θέσεις του Επικρατείας ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει πέντε, όσες και η ΝΔ. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να λάβει τέσσερεις εάν έλθει δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ εκλέξει δύο βουλευτές. Το πιθανότερο είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν από πέντε έδρες και τα μικρότερα κόμματα, εφόσον στη Βουλή μπει και ο Κασιδιάρης, από μία. Αν Κασιδιάρης και Βαρουφάκης δεν πιάσουν το όριο του 3% το ΠΑΣΟΚ θα λάβει σίγουρα δύο έδρες και η ΝΔ ενδεχομένως έξι, εάν είναι πρώτο κόμμα. Ο Τσίπρας δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιά θα είναι, μετά την Τσαπανίδου, η δεύτερη γυναίκα που θα εκλεγεί στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο άνδρας που θα καταλάβει την πέμπτη θέση στη λίστα των εκλογίμων της Κουμουνδούρου. Κάποιοι, εκ των συνεργατών του, υποστηρίζουν ότι το καλύτερο θα ήταν να είναι πρόσωπα που κάνουν «γκελ» στην κοινωνία ακόμη και για συναισθηματικούς λόγους, όπως η πολύπαθη Ιωάννα Παλιοσπύρου. Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την Κωνσταντίνα Κουνέβα στην ευρωβουλή. Για την εκλόγιμη πέμπτη θέση περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ένας αριστερός που ανήκει μεν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απολαμβάνει, λόγω των επαγγελματικών του δεξιοτήτων, ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ειδικά για τις εκλόγιμες θέσεις ο Τσίπρας μπορεί να έχει αποφασίσει ποιούς/ές θέλει όμως για τους υποψήφιους βουλευτές θα αποφασίσει μετά τα Φώτα. Όταν θα επιστρέψει από την Βραζιλία και τα …παγανά έχουν ξαναγυρίσει στα έγκατα της γης θα συνεδριάσουν η Εκτελεστική και η Πολιτική Γραμματεία για να μελετήσουν τα νέα δεδομένα από την απογραφή και τις αλλαγές που επέρχονται στις έδρες των εκλογικών περιφερειών και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να επικυρώσει τις αποφάσεις όσον αφορά τους υποψήφιους βουλευτές. Και κυρίως για να συζητήσουν την εκλογική στρατηγική του κόμματος. Για τον Τσίπρα το 2022 δεν ήταν άσχημη χρονιά. Έκανε συνέδριο, τον εξέλεξαν θριαμβευτικά αρχηγό, ήλεγξε πλήρως το κόμμα του, μείωσε σημαντικά τη δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ και η συζήτηση επιστροφής του στην πρωθυπουργία καθώς και η συμμαχία με ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης έχουν πλέον ακροατήριο και δεν μπορούν να αποκλειστούν. Επιπροσθέτως, πιστοποιήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικά το δεύτερο μεγάλο κυβερνητικό κόμμα στη χώρα και διεκδικεί να νικήσει ή να χάσει με μικρή διαφορά στις εκλογές.

Το 2023 και μάλιστα στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι τις κάλπες θα χρειαστεί μεγάλος κόπος και μεγαλύτερη προσπάθεια για να μην ηττηθεί για δεύτερη φορά από τον Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές και κάποιοι που τον εχθρεύονται, ακόμη και στο κόμμα του, του αποδώσουν, όπως σφόδρα το επιθυμούν, και πρωτίστως για να τον παροπλίσουν πολιτικά, τον χαρακτηρισμό «λούζερ». Πάντως, και ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον Τσίπρα, η αλήθεια είναι πως ο τέως πρωθυπουργός εκτός από ηγετική στόφα έχει επιδείξει και αξιοπρόσεκτες πολιτικές αντοχές. Μάλιστα, εάν καταφέρει να κόψει, έστω και με μία ψήφο διαφορά, πρώτος το νήμα των εκλογών θα έχει καταφέρει μια από τις μεγαλύτερες επιστροφές στην Μεταπολίτευση, κάτι που μόνον ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει καταφέρει. Για να το πετύχει χρειάζεται:

  1. Να παρουσιάσει ομάδα διακυβέρνησης, την οποίαν να εμπιστευθούν οι ψηφοφόροι για τις πολιτικές και τεχνοκρατικές τους ικανότητες τους να ηγηθούν της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που οι επιπτώσεις από την κλιματική, ενεργειακή και υγειονομική κρίση είναι σοβαρές και σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και την αποδυνάμωση της ΕΕ, καθιστούν το γεωπολιτικό περιβάλλον της κυριολεκτικά εύφλεκτο. Προσώρας, πλην ορισμένων προσώπων, η ελκυστική και ικανή ομάδα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν έχει εισέτι παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις κυριαρχεί η τοξικότητα από συμπεριφορές του παρελθόντος. Ο κόσμος στις εκλογές πρωτίστως θα ψηφίσει για πρωθυπουργό και ομάδα διακυβέρνησης και δευτερευόντως κόμμα με ιδεολογοπολιτικά κριτήρια. Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι ηγεσίες φαίνεται ότι έχουν το προβάδισμα έναντι των κομμάτων.
  2. Να έχει ελκυστικούς υποψήφιους. Δεν είναι τα κομματικά βιογραφικά, αλλά οι αποτελεσματικοί τελάληδες του εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος, οι πολιτικοί «νευροδιαβιβαστές» αυτοί που θα φέρουν τις ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις βουλευτικές κάλπες καταγράφεται ο αριθμός των ψήφων που έλαβαν τα κόμματα και όχι το ποσοστά των εσωκομματικών ομάδων. Καλώς ή κακώς, αρέσει δεν αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ -και πρώτα απ’ όλους ο Τσίπρας- θα κριθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και όχι από το αν τα ιδρυτικά του στελέχη διέσωσαν την αριστερή τους ψυχή. Τα «ψηφαλάκια» που θα φέρουν οι υποψήφιοι είναι το μείζον για τον Τσίπρα και όχι αν είναι «ιστορικά στελέχη», «κεντρικοεπίτροποι», «γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών» ή έχουν πολλά «ένσημα» στις κομματικές συνεδριάσεις και τις διαδηλώσεις. Όσο πάντως καθυστερεί να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες των νέων προσώπων να ανταγωνιστούν τους υφιστάμενους βουλευτές και τους πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα, στα οποία η Κουμουνδούρου έχει πρόσβαση ή ακόμη και τον έλεγχο.
  3. Να δώσει υπόσταση στην προοδευτική διακυβέρνηση. Μέχρι τώρα εμφανίζεται ως το άθροισμα βουλευτών για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία. Η προοδευτική διακυβέρνηση για να γίνει ελκυστική θα πρέπει να έχει αφήγημα, πρόγραμμα, θεσμικές αλλαγές και πρωταγωνιστές. Μέχρι τώρα αυτά απουσιάζουν. Έχουμε μόνο επικλήσεις για την αναγκαιότητά της και σλόγκαν. Μόνον που τα σλόγκαν δεν είναι, όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν, λύσεις
  4. Να αναιρέσει την αντίληψη που έχει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων για την προηγούμενη διακυβέρνηση από την «πρώτη φορά αριστερά». Οι πολίτες για να δώσουν την ψήφο τους ξανά στον Τσίπρα πρέπει να σταματήσουν να τον αντιμετωπίζουν ως τον πρωθυπουργό της υπερφορολόγησης, της «κωλοτούμπας» για το μνημόνιο και το δημοψήφισμα, της αλλοπρόσαλλης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και πολλά άλλα για τα οποία η αλήθεια είναι έχει παραδεχθεί τα λάθη του και έχει ζητήσει ακόμη και συγγνώμη, υποσχόμενος ότι δεν θα τα επαναλάβει.
  5. Να προχωρήσει σε αμφίπλευρη διεύρυνση. Ουσιαστική, σοβαρή και παραγωγική. Καλές είναι οι δύο βουλευτίνες που πήρε από το κόμμα του Βαρουφάκη, αλλά χρειάζεται κάτι πιο δυνατό. Και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Εξυπακούεται ότι δεν συνιστούν διεύρυνση κάποιες «πολιτικές λινάτσες», όπως χαρακτηρίζει προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιπτώσεις πρώην βουλευτών και υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με δηλώσεις τους δηλώνουν πρόθυμοι να εγκατασταθούν στην Κουμουνδούρου και να υπηρετήσουν τον Τσίπρα.
  6. Να πείσει ότι είναι καλύτερος διαχειριστής των κρατικών υποθέσεων από τον Μητσοτάκη. Μπορεί να μην έχει το διεθνές λούστρο του πρωθυπουργού, όμως οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν αυτόν που θα καλυτερεύσει τα δικά τους οικονομικά, που θα γεμίσει τα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και όχι αυτόν που εκθειάζουν οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι και τα ξένα funds μήντια. Για να το καταφέρει χρειάζεται να αποδείξει ότι θα είναι καλύτερος οικονομικός διαχειριστής και δεν θα ξανακάνουν οι δικοί του υπουργοί …παλαβομάρες. Για να το καταφέρει θα πρέπει να δώσει κάποια στιγμή στη δημοσιότητα τις εξειδικεύσεις του κυβερνητικού του προγράμματος και να παρουσιάσει αναλυτικά τις «έξι εθνικές προτεραιότητες» που εξήγγειλε στη ΔΕΘ.
  7. Να βρει τα εκλογικά διλλήματα, ειδικά σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με έντονο το άρωμα των λεγόμενων εθνικών θεμάτων και της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Τα οικονομικά και λόγω υποκλοπών και το κράτος δικαίου είναι οι αιχμές της αντιπολιτευτικής και εκλογικής στρατηγικής του Τσίπρα, όμως χρειάζεται να πείσει ότι αυτός μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα από τον Μητσοτάκη και τα σύνορα και τα συμφέροντα της χώρας και ας έχει καταψηφίσει τον αμυντικό προϋπολογισμό και σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όπως ίσως τον συμβούλευσε και ο Λούλα, στην συνάντηση που είχαν, ο Τσίπρας εν όψει των εκλογών θα πρέπει να ρισκάρει. Να κάνει κινήσεις «out of the box», όπως με την Τσαπανίδου. Όταν ρισκάρεις ίσως χάσεις, όμως όταν δεν παίρνεις το ρίσκο πάντα χάνεις…

48 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ότι και να γράφει κάποιος εγκάθετος εδώ μέσα, η απόλυτη καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε αυτόν τον αλήτη τον Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Ο Παπανδρεισμός και κατόπιν ο Σημιτισμός είναι οι υπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό και την χρεοκοπία της Ελληνικής οικονομίας. Αυτή η Εβραική μαιμού που καθημερινά πίνει τον καφέ της στο Κολωνάκι ευθύνεται για όλα. Σε άλλη σοβαρή χώρα και όχι στην μπανανία Ελλάδα, αυτός ο αλήτης θα ήταν ήδη φυλακή. Άντε με το καλό να την κάνει για να ξεβρωμίσει ο τόπος. Στα τσακίδια και στον αγύριστο το σκουλήκι. Δεν θα βαφτίζουνε κάποιοι ευεργέτες τους δήμιους και τους πολιτικούς εγκληματίες της Ελλάδας. Αυτός που τα γράφει εδώ μέσα, έχει πάρει χοντρά λεφτά για να το κάνει. Είναι το ίδιο σκουλήκι με τα αφεντικά του. Πρακτικές της πράσινης μαφίας.

  2. Τον καθαρό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ τον είδαμε όλοι μας προχθές να τον εκφράζει ο Νάσος Ηλιόπουλος στην αντιπαράθεση του με τον Υπουργό ανάπτυξης τον Άδωνι Γεωργιάδη. Αυτή είναι η αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ όπως την εκφράζει ένας από τους κηφήνες του κόμματος της Πλατείας Κουμουνδούρου. Από το πρωί αυτή η αριστερή λινάτσα ξημερωβραδιάζεται στα καφέ και στα μπιστρό της Πλατείας Συντάγματος. Αύριο αυτό το ρεμάλι θα περιμένει να του αναθέσει κάποιο Υπουργείο ο Τσίπρας. Για αυτό η Ελλάδα έχει τα χάλια που έχει. Από κάτι τέτοιους γελοίους και φθηνούς πολιτικούς.

  3. Μακρυά από το σημερινό δίπολο της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη και την Ψευδοαριστερά της Πόπης……..
    Εμπεριέχουν αμφότεροι τον Κωστακαραμανλησμό που μας έχει Καθηλώσει στην μιζέρια .

  4. Αγαπητέ Γιώργο ,
    σου ανταποδίδω τις ευχές σου για τις γιορτές και σε συγχαίρω το μετρημένο ,λογικό και γεμάτο αλήθειες σχόλιο σου .
    Στο μόνο που δεν συμφωνώ είναι η πολιτική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ – Kίνημα Αλλαγής για την ανάληψη της εξουσίας με το Σύριζα ακόμη και αν την συζητούσε ή , την ενέκρινε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου … !
    Το Σύριζα όπως έχει διαμορφωθεί από τότε που το ανέλαβε ο Τσίπρας είναι της Ψευδοαριστεράς κόμμα και μόρφωμα για την απάτη στον Ελληνικό Λαό .
    Μακριά από την φιλοσοφία την Διαγωγή και τους συμβολισμούς που έχτισαν στην αριστερά (όχι με Σοβιετική νοοτροπία ) οι αείμνηστοι Λ. Κύρκος , Μ. Παπα&ιαννακης , Μ. Γλέζος , ακόμη και ο Μίκης Θεοδωράκης ή , ο επιζών Αλαβάνος….
    Όλοι οι πραγματικοί αριστεροί έχουν προδοθεί από τις πράξεις και την διαγωγή του Αλέξη Τσίπρα .
    Κι ´ αν ακόμη φύγει μετά τις επόμενες ή , τις μεθ´επόμενες εκλογές που έρχονται σύντομα, πως Διανοείσαι ότι ο προνοητικός , προοδευτικός , διορατικός και πρώτος δημοκράτης στην πατρίδα μας με φόντο και τρόπους να βοηθάει όλη την ανθρωπότητα μέσω του πολέμου του στην κλιματική αλλαγή και την αισχροκέρδεια του διεθνούς κεφαλαίου και των τραπεζών Παγκοσμίως ;
    Με αυτούς που τον πρόδωσαν για μια καρέκλα
    Μακριά λοιπόν άπό το σημερινό δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και
    Της ΔΔ.
    Δεν θελουμε καρέκλες εμείς της βάσης υ ούτε και την αρχή.
    Αν δεν βασίζεται σε Α Ρ Χ Ε Σ !

    ΥΓ. Γιατί δεν αναφέρεις και το επώνυμο σου , κάλε μου φίλε ;
    Τι φοβάσαι ;

  5. Αγαπητέ και αξιότιμε κύριε «Φελνίκο», χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
    Εύχομαι ολόθερμα υγεία και περίσσεια έμπνευσης!!!
    Έχουμε ανάγκη από άρθρα σαν το σημερινό.

    Φίλοι συναναγνώστες του, ιδιαίτερα ενδιαφέροντος, αυτού άρθρου, που, επίσης, σας απευθύνω τις θερμές μου ευχές, επιτρέψτε μου την υποθετική ερώτηση:
    «Σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν, και η διαφορά από τη Ν.Δ. είναι πάνω από το -6%, θα έχει ο κ. Τσίπρας την τόλμη και το θάρρος να παραιτηθεί από την ηγεσία του χώρου, και να το εννοεί;
    Θα κάνει ποτέ έμπρακτη τη συγγνώμη του για τις «αυταπάτες», που με τόσο απαξιωτικό τρόπο αποκάλεσε τις τότε ενέργειες του κόμματός του, συμπλέοντας ουσιαστικά με την ακροδεξιά, απέναντι στη δοκιμαζόμενη χώρα και το λαό της;

    Δεν έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια ο κ Τσίπρας ή μετά ο κ. Μητσοτάκης, που ποτέ δεν τόλμησαν να διατυπώσουν, με ευθύτητα και ειλικρίνεια, τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση που αντιμετώπισε η χώρα πριν την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης.
    Μόνη τους προσπάθεια ήταν η μικροκομματική εκμετάλλευση του ανείπωτου προβλήματος, ψαρεύοντας σε «θολά νερά»!

    Σήμερα, ένας πλειοψηφικός χώρος στερείται δυναμικής ηγεσίας. Όχι λόγω ανυπαρξίας προσωπικοτήτων, αλλά λόγω της εγωιστικής (και καθόλου αριστερής αντίληψης) διατήρησής της.

    Ναι, ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε πλέον τον χώρο του στην ακροδεξιά (ηθελημένα ή/και εκβιαζόμενος). Δεν είναι μόνο οι υποκλοπές που ενισχύουν αυτή την άποψη.

    Αν, ως λαός και ως πολίτες, δεν αντιδράσουμε, η επικράτηση του βαθέως κράτους της ακροδεξιάς θα ακυρώσει και τα εναπομείναντα θετικά βήματα που έγιναν από το 1981 και μετά (και χωρίς να υποτιμούμε το πισωγύρισμα της περιόδου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη). Η δεύτερη τετραετία δεξιάς διακυβέρνησης θα είναι πολύ επώδυνη. Ο λαός θα αναγκαστεί να υποστεί όλες τις συνέπειες της πολιτικής προετοιμασίας που αναπτύχθηκε στην πρώτη τετραετία και μάλιστα με τη δικαιολογία «μας ψηφίσατε για να τα υλοποιήσουμε»!.

    Μία τίμια λύση θα ήταν η δημιουργία ενός νέου σχηματισμού, που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση, κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με την ανάληψη της ευθύνης ανασύστασης της κοινωνίας σε οικονομική και κοινωνιολογική βάση με στόχο τη συνοχή, την αποδοχή και τη σύμπνοια/συνεργασία των κοινωνικών ομάδων, σε βάθος τετραετίας,

    Όχι, δεν μπορεί αυτό να γίνει στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύγκλισης κομμάτων. Η δεξιά θα κάνει το παν να αποτρέψει να αναδειχθούν οι υγιείς προθέσεις του εγχειρήματος. Θα επιτείνει τις διασπαστικές τάσεις – ως μετρ, άλλωστε της λογικής «διαίρει και βασίλευε».

    Ισχυρή μου άποψη είναι ότι, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί για τη χώρα σημαντικότατο κεφάλαιο, πέραν των άλλων, ευρύτατης διεθνούς αναγνώρισης, που μας είναι πολυτέλεια, ως χώρα, να το αφήσουμε αναξιοποίητο.

  6. Ότι και να χορεύει Τάσο η Γεροβασίλη, είναι και παραμένει τσιράκι του Τσίπρα, άθλια και μπαλότσα. Ιδιωτικό θεραπευτήριο δικό της στην Άρτα και μάλιστα κάποιοι τραμπούκοι χάλαγαν τον αξονικό τομογράφο στο Δημόσιο Νοσοκομείο της περιοχής για να της στέλνουν ασθενείς δηλαδή πελατεία και χρήματα. Καλό σου βράδυ Τάσο και να έχεις ένα καλό τριήμερο.

  7. ΤΑΣΟΣ 21:45 05/01/2023

    ΜΑΡΓΑΡΊΤΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΨΈΜΑΤΑ.
    Η ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΔΕΝ ΧΟΡΕΎΕΙ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ ΜΟΝΟ ΖΕΪΜΠΈΚΙΚΟ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΧΟΡΕΎΕΙ.
    καληνύχτα

  8. ΤΑΣΟΣ 21:04 05/01/2023

    ΜΑΡΓΑΡΊΤΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΨΈΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2012 -2015 ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΕΓΙΝΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΤΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ

    ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΉΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΚΑ ΧΑΝΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ
    ΔΙΑΦΗΜΊΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΛΟΥΣΑΝ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ

    ΤΩΡΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΑ ΔΟΎΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.