ΕΛΛΑΔΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Βιντεοσκοπημένη παρέμβαση έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ», χθες το απόγευμα, στη Λέσχη Αξιωματικών, με θέμα το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση, έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτατος, τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η Εκκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της. «Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγιούς εκκλησιαστικής συνείδησης», σημείωσε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το Ουκρανικό, αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία ωστόσο δεν το παραδέχεται.

«Η ηγεσία της Εκκλησίας της Μόσχας προσπαθεί να επιβάλει μια νέα εκκλησιολογία, η οποία ανατρέπει την εκκλησιαστική τάξη επί τη βάσει νέων δεδομένων. Πρέπει όμως να κατανοήσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μόνη εγγύηση για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία θα περιπέσει στη δίνη των εθνικισμών, στην εσωστρέφεια της αυτάρκειας, στην περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου», δήλωσε. Και προσέθεσε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας εξακολουθεί να κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ευθύνεται για τις εντάσεις στις ορθόδοξες σχέσεις, ενώ «αυτή είναι που δημιουργεί τις εντάσεις, αυτή που εισπήδησε αντικανονικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αμαυρώνοντας την εικόνα της Ορθοδοξίας στα μάτια του χριστιανικού κόσμου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εξάλλου, τόνισε πως η ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας θεωρεί ότι η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιούργησε σχίσμα στην Ορθοδοξία. «Για εμάς αυτό δεν ευσταθεί. Η χορήγηση του Αυτοκεφάλου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ενότητα της Ορθοδοξίας ως έμπρακτη έκφραση της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της μακραίωνης εκκλησιαστικής πρακτικής. Είναι οι πράξεις της Εκκλησίας της Ρωσίας που απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας και όχι η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα του ουκρανικού λαού», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ουκρανούς να έχουν Αυτοκέφαλη Εκκλησία, επειδή θέλει να τους καταδυναστεύει, εκείνη θέλει να μετατρέψει την Ορθοδοξία σε συνομοσπονδία Εκκλησιών για να έχει λόγο. Η απροκάλυπτη αλαζονική και ηγεμονική νοοτροπία της θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο λόγο.

Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο είναι τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και δεν μπορεί να το ακυρώσει καμία προπαγάνδα και κανένας πόλεμος. Η Εκκλησία της Ρωσίας επιδιώκει αδίστακτα τη μητροκτονία. Είμαστε όλοι μάρτυρες της καταστροφής που εκτυλίσσεται επί ουκρανικού εδάφους. Πρέπει να επιτευχθεί αμέσως η κατάπαυση του πυρός», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και απηύθυνε πρόσκληση σε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν ήδη πράξει να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας:

«Καλούμε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν κάνει ακόμη να προχωρήσουν στην αναγνώριση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και η Εκκλησία της Ρωσίας να ζητήσει συγγνώμη για όσα δεινά έχει προκαλέσει στην ορθοδοξία.

Οι υπαινιγμοί περί συνδέσεως του πολέμου με το χορηγηθεί Αυτοκέφαλο είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας για να συγκαλυφθεί το έγκλημα που διαπράττεται σήμερα στην Ουκρανία.

Ο Ορθόδοξος ουκρανικός λαός ποτέ δεν θα αποδεχθεί να συνεχίσει να υπάγεται η εκκλησία του στο Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο ευλόγησε την εισβολή στην πατρίδα του», σημείωσε με έμφαση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.