ΚΟΣΜΟΣ

«Ήρθε ο καιρός να ρίξουμε τον δικτάτορα»

Ισραήλ: Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά της κυβέρνησης

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση οργάνωσης κατά της διαφθοράς με σύνθημα: «Για να σωθεί η Δημοκρατία» - Δείτε βίντεο.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ κατά της πολιτικής του κυβερνώντος συνασπισμού, που φέρνει μαζί κόμματα της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και της εβραϊκής υπερορθοδοξίας, φοβούμενοι αντιδημοκρατική εκτροπή.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση οργάνωσης κατά της διαφθοράς με σύνθημα: «Για να σωθεί η Δημοκρατία» και να αποτραπεί «η ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος» στο Ισραήλ που ισχύει από την ίδρυσή του το 1948.

Τα κόμματα του κέντρου, της αριστεράς και η συμμαχία των αραβικών κομμάτων Hadash-Taal κάλεσαν τους Ισραηλινούς να διαδηλώσουν, κυρίως κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που παρουσιάσθηκε στις 4 Ιανουαρίου από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διώκεται για σειρά υποθέσεων διαφθοράς.

🔴 LIVE: Anti-government protests in Tel Aviv

Ζητούν επίσης, την παραίτηση του πρωθυπουργού εξαιτίας της εμπλοκής του στις υποθέσεις διαφθοράς.

Μαζί τους, οι αντιτιθέμενοι στον εποικισμό της Δυτικής Οχθης και κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που ανησυχούν για την παρουσία ανοικτά εχθρικών προς τους ομοφυλόφιλους υπουργών στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην πλατεία Χαμπίμα με συνθήματα στα εβραϊκά και τα αραβικά δείχνουν το ευρύ φάσμα των διεκδικήσεων: «Ήρθε ο καιρός να ρίξουμε τον δικτάτορα», «Κυβέρνηση Ντροπής», «Δεν υπάρχει Δημοκρατία μαζί με Κατοχή», «Ο Μπίμπι δεν θέλει δημοκρατία, δεν θέλουμε φασίστες στην Κνεσέτ», «Το Ιράν είναι εδώ», «Αγάπα τον Πλησίον σου ως Εαυτόν».

Η πρωτοβουλία για την διαδήλωση ανήκει στο Κίνημα της Μαύρης Σημαίας που είχε οργανώσει την μακρά εκστρατεία αμφισβήτησης του Νετανιάχου από τον Ιούλιο 2020 μέχρι τον Ιούνιο 2021 με αίτημα την παραίτηση του Νετανιάχου λόγω των σκανδάλων διαφθοράς στα οποία είναι αναμεμειγμένος.

Σειρά ομιλητών αναμένονταν στο βήμα της πλατείας Χαμπίμα. Ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς που κάλεσε την Παρασκευή μέσω του Twitter «ολόκληρο τον ισραηλινό λαό, της αριστεράς και της δεξιάς, να διαδηλώσει για την διαφύλαξη της ισραηλινής δημοκρατίας». «Είναι ένα πρώτης τάξεως καθήκον του πολίτη».

https://youtu.be/Nv3vzSDOutM

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.