ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών

Κατεπείγουσα διαδικασία άρσης της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει κινήσει η Πρόεδρος Μέτσολα, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών.

Έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η Πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης.

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», ανέφερε η Πρόεδρος Μέτσολα.

Η Πρόεδρος Μέτσολα θα εκφράσει επίσης τις προθέσεις της για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των ισχυόντων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.

Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην JURI. Η επιτροπή εγκρίνει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η Πρόεδρος θα κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή.

Η Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.