ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη: Πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» -Πού «χτυπά»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε σήμερα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας με αφορμή την έξαρση της γρίπης και τη συνύπαρξη με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, το αδιαχώρητο επικράτησε σε εφημερίες του Σισμανόγλειου, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. «Υπήρχαν πολλά περιστατικά, που ενώ είχε τελειώσει η εφημερία, είχαν μείνει στα επείγοντα. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει, υπήρχε πάντα, υπάρχει, και εάν δεν λυθεί με τους τρόπους με τους οποίους εισηγηθήκαμε και γνωρίζοντας πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ» είπε η Ματίνα Παγώνη.

Παγώνη για εφημερίες

Η κυρία Παγώνη τόνισε πως είναι σημαντικό για κάθε υπουργείο και κάθε υπουργό «να κάνει σωστή κατανομή εφημέρευσης του πακέτου των νοσοκομείων που εφημερεύουν. Έχει σημασία πόσα και ποια νοσοκομεία εφημερεύουν την ημέρα. Το θέμα είναι τεχνικό, πρέπει να μπουν συγκεκριμένες ομάδες τις ημέρες που εφημερεύουν, να νοικοκυρευτούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να ενισχυθούν τα τμήματα στις κλινικές» συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.
Παγώνη για ιώσεις και κορωνοϊό

Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού, γνωστό ως «Όρθρος», βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμισι μήνες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Συνολικά 93 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, αναφέρει ο Οργανισμός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τη γεωγραφική κατανομή τους. Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως είναι πολύ μεταδοτική μετάλλαξη και βάσει στοιχείων αφορά το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Σημειώνεται πως η μετάλλαξη «Όρθρος» ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου αποτελεί το 23,1% των κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.