ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μομφή» από Τσίπρα, διπλός αντιπερισπασμός από Μητσοτάκη

Πόλεμος μέχρις εσχάτων με υποκλοπές, Καλογρίτσα και… Novartis

Διαστάσεις πολιτικής τρικυμίας λαμβάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τις χθεσινές εξελίξεις και τον «φάκελο-φωτιά» που ενεχείρισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Εξάλλου, η πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να εξαντλήσει όλα τα θεσμικά περιθώρια διαλεύκανσης της υπόθεσης θα συνεχιστεί και σήμερα, με το Μαξίμου να καταρτίζει τόσο τη γραμμή άμυνας όσο και τους… αντιπερισπασμούς στο πεδίο της σκανδαλολογίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας χθες το απόγευμα ενέταξε στο κάδρο της υπόθεσης και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την πρωτοβουλία του να ζητήσει να γίνει δεκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να τής εκφράσει την ανησυχία του για την διολίσθηση στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτεύματος -κάτι που έκανε στις 6 χθες το απόγευμα. Σημειωτέον ότι εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος είχε αποστείλει και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς το πόρισμα των ερευνών του, που κατά πληροφορίες περιέχει τους τηλεφωνικούς αριθμούς που έχουν υποστεί «επισύνδεση» και ανήκουν σε στρατιωτικούς, συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργούς. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη δήλωσή του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, έκανε λόγο για «αποτροπιασμό», ενώ ευθέως αξίωσε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Κινητοποίηση και μομφή

Με βάση αυτή την πολιτική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, είναι προφανές ότι το «κλίμα» και οι πληροφορίες ότι σήμερα θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής «κουμπώνουν» απολύτως με την προτροπή του προέδρου του κόμματος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να κάνει ό,τι θα έκανε ο πρωθυπουργός οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας». Εξάλλου, σήμερα έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στη Βουλή, καθώς είτε πρόκειται περί μομφής είτε όχι, είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάβει «μείζονα πολιτική πρωτοβουλία», όπως λένε όσοι ξέρουν. Μεταξύ των σεναρίων, εκτός από την κατάθεση πρότασης μομφής, είναι να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιότητα τα ονόματα που αντιστοιχούν στους «επισυνδεθέντες» τηλεφωνικούς αριθμούς που αναφέρονται στο πόρισμα της ΑΔΑΕ.

Διπλός αντιπερισπασμός

Στην κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, ήδη οργανώνουν την άμυνά τους. Ο Γιάννης Οικονόμου ήδη από χθες επιτέθηκε στην ΑΔΑΕ και την περιέγραψε ως συμπράττουσα στο πολιτικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε μία μακροσκελή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε μία αλληλουχία γεγονότων, υπονοώντας ότι υπήρξε κοινός σχεδιασμός Τσίπρα-Ράμμου για να έρθει σε δύσκολη θέση  η κυβέρνηση και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως και να έχει, στο Μαξίμου δε θα περιοριστούν στο να απαντήσουν απλώς στις κατηγορίες Τσίπρα ή στο να οχυρωθούν από τις αποκαλύψεις για να προστατεύσουν το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιθέτως, ειδικά εφόσον υπάρξει κατάθεση πρότασης μομφής, το τριήμερο που θα ακολουθήσει στη Βουλή θα θυμίζει… γενικευμένο πόλεμο σκανδαλολογία: κατά πολλούς, δεν είναι τυχαίο ότι χθες, «γαλάζιοι» και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προέβαλλαν… δεόντως τα «ημερολόγια» της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα. Ο πρώτος, λοιπόν, αντιπερισπασμός της κυβέρνησης θα αφορά στο δίδυμο Παππά-Αρτεμίου, που περιγράφονται στο ημερολόγιο ως συνδαιτημόνες του Χρήστου Καλογρίτσα. Πέραν, όπως των τεκταινομένων στο Ειδικό Δικαστήριο, η κυβέρνηση θα «απαντήσει» και με το σκάνδαλο Novartis, αξιοποιώντας πολιτικά και επικοινωνιακά την σύλληψη για απάτη του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», κατά κόσμον Φ. Δ. «Τέτοιας αξιοπιστίας ήταν όσοι προσπάθησαν να βάλουν φυλακή 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα», θα είναι το βασικό επιχείρημα του  Μαξίμου, σε μία σκληρή τριήμερη κόντρα διαρκείας, που θα δίνει και τον τόνο της ατμόσφαιρας που θα διαμορφωθεί στη δημόσια σφαίρα στον δρόμο προς τις κάλπες…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Για μια ακόμη φορά στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει για λάφυρο την κιλότα του καραγκιόζη μυταρά. Εδώ και επτά χρόνια τον έχει κάνει γιο γιο τον ξεφτίλα τον Αλέξη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.