ΕΛΛΑΔΑ

Διαθέσιμα 75 εκατομμύρια λίρες

Ταμείο πυρηνικών καυσίμων άνοιξε η Βρετανία για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ειδικό ταμείο της, με διαθέσιμα 75 εκατομμυρίων λιρών (102,2 εκατ. ευρώ), που έχει σκοπό την τόνωση της εγχώριας παραγωγής καυσίμων για πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό με ουράνιο, είναι πλέον ανοικτό και δέχεται αιτήσεις.

Το ταμείο, η δημιουργία του οποίου είχε αναγγελθεί τον Ιούλιο, θα προσφέρει δωρεές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μετατροπής ουρανίου, στάδιο-κλειδί στη διαδικασία παραγωγής καυσίμων για πυρηνικούς αντιδραστήρες από το μέταλλο αυτό.

Θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή αιτήσεων ως την 20ή Φεβρουαρίου, διευκρινίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Στη Ρωσία αναλογεί σήμερα περί το 20% της δυναμικότητας μετατροπής ουρανίου σε διεθνή κλίμακα.

«Οι παγκόσμιες τιμές του αερίου, που βρίσκονται σε ύψος-ρεκόρ, γεγονός οφειλόμενο στην παράνομη εισβολή του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία, υπογράμμισαν την ανάγκη για περισσότερη ντόπια ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά επίσης και πυρηνική ενέργεια παραγόμενη στο Ηνωμένο Βασίλειο - με την ανέγερση περισσότερων εργοστασίων και την ανάπτυξη της εγχώριας δυναμικότητας παραγωγής καυσίμων», συνόψισε ο βρετανός υφυπουργός Ενέργειας και Κλίματος Γκρέιαμ Στιούαρτ.

Ήδη ως και 13 εκατομμύρια λίρες από τα διαθέσιμα του ταμείου έχουν διατεθεί στην εγκατάσταση παραγωγής πυρηνικών καυσίμων Σπρίνγκφιλντς, στη βορειοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Οι προμήθειες ενέργειας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής πολλών κυβερνήσεων, καθώς ο πόλεμος που ξέσπασε όταν ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022 πυροδότησε κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς θα μείωνε την εξάρτηση του ΗΒ από το φυσικό αέριο, η καύση του οποίου συνεισέφερε το 45% του ενεργειακού μείγματος της χώρας το 2021.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωνε πως θα αποκτήσει το 50% των μετοχών του υπό ανέγερση πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Sizewell C, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.