ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον ΣΚΑΪ

Β. Κικίλιας: Ρεκόρ με 31 εκατ. επιβάτες στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

Για τις επιδόσεις της τουριστικής σεζόν και τις προοπτικές για το 2023, την άρρηκτη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό αλλά και για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση με αφορμή σημερινό δημοσίευμα των Times, όπου γίνεται λόγος για ενδείξεις συμβιβασμού σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία των αρχαιολογικών μνημείων και των μουσείων στο ελληνικό τουριστικό προϊόν αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ξέρω -και το γνωρίζουν όλοι- ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την επαναφορά των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν θα μπορούσα να γνωρίζω ακριβώς ποιες είναι οι συζητήσεις, όμως τουρισμός και πολιτισμός, και οι άνθρωποι του τουρισμού και του πολιτισμού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Και αυτή είναι μια μεγάλη κληρονομιά για τη χώρα. Πολιτιστική κληρονομιά και τουριστική κληρονομιά μαζί».

Αναφορικά με τα πρόσφατα στοιχεία της Fraport για την ταξιδιωτική κίνηση του 2022 που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι τα 31 εκατ. επιβάτες -αριθμός μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2019- επιβεβαιώνουν τη φετινή επιτυχία και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, της πρωτογενούς παραγωγής, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των εκατοντάδων επαγγελμάτων που εφάπτονται στον τουρισμό, σε μια χρονιά με πολλαπλές κρίσεις και δυσκολίες.

Σχετικά με τις προοπτικές για το 2023, τόνισε ότι η σεζόν θα είναι ισχυρή -παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες- επισημαίνοντας ότι και το 2022 ήταν μια χρονιά με πολλές αντιξοότητες. Όπως είπε, παρόλο που όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία με επακόλουθα τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και ενώ ορισμένοι θεωρούσαν ότι η χρονιά θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό, με σκληρή δουλειά και στοχευμένη στρατηγική, ήρθαν εξαιρετικά αποτελέσματα με 3 δισ. ευρώ υπερ-πλεόνασμα στα ταξιδιωτικά έσοδα σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι το δίλημμα για την κοινωνία είναι ξεκάθαρο, σημειώνοντας: «Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν αυτή την πορεία της χώρας και αυτόν τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει διαχειριστεί σε πολύ υψηλό επίπεδο όλες τις κρίσεις και όλες τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα στηρίζοντας πολλαπλώς την ελληνική κοινωνία, ή αν θέλουν να επιστρέψουμε σε αυτά τα νωπά ακόμα που ζήσαμε από το 2015 μέχρι το 2019».

Τέλος για την εκλογική του περιφέρεια, την Α' Αθήνας, ο κ. Κικίλιας δήλωσε «ήμουν, είμαι και θα είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης στα πολύ-πολύ δύσκολα, το απέδειξα αυτό, και κρινόμαστε από τις πράξεις μας, όχι από τα λόγια μας» προσθέτοντας ότι η εγκληματικότητα και το μεταναστευτικό παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των πολιτών. Υπογράμμισε, ωστόσο, τη σημαντική ευρωστία που έχουν φέρει οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές. «Οι επενδύσεις -οι ξενοδοχειακές, των καταλυμάτων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος- φέρνουν κίνηση, φως, κόσμο, έσοδα και ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.