ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι επόμενες εκλογές διεξάγονται με απλή αναλογική. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές γιατί η σταθερότητα προϋποθέτει αυτοδυναμία. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι δεν επιθυμεί κυβέρνηση ηττημένων. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όμως εγκαλείται γιατί δεν δημοσιοποιεί  με ποιον θα συνεργαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Κυβερνητική συνεργασία χωρίς στέρεα προγραμματική σύγκλιση σε βασικές προτεραιότητες για τη χώρα δεν έχει προοπτική. Αντίθετα οδηγεί τους πολίτες σε αντισυστημικές επιλογές. Σταθερές κυβερνητικές συνεργασίες είναι όσες γίνονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων με αφετηρία συγκεκριμένες αξίες και ιδέες.

Σε συνθήκες κρίσης προκύπτουν συνεργασίες μεταξύ κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές και προγραμματικές θέσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προϋποθέτουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Τέτοια συνεργασία ήταν αυτή μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012. Η συγκυβέρνηση εκείνη λειτούργησε σε βάρος του ΠΑΣΟΚ όταν έγινε προσπάθεια να μετατραπεί σε στρατηγική συνεργασία ενώ ήταν αναγκαία για την εθνική επιβίωση.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αυτοπροσδιορίζεται ως Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην υπαρκτή διαίρεση Αριστερά/Δεξιά εντάσσεται, όπως όλα, στην Αριστερά εκφράζοντας πολιτικά και το Κέντρο. Αυτή η οριοθέτηση καθιστά αδύνατη την προγραμματική σύγκλιση με τη ΝΔ. Στη διαίρεση Ευρωπαίων/ευρωσκεπτικιστών είναι υπέρ της συμμετοχής στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, δίνοντας μάχες για θεσμικές αλλαγές στην ευρωζώνη. Στην διαίρεση παγκοσμιοποίηση/αντιπαγκοσμιοποίηση έχει πάρει θέση υπέρ ενός πολυπολικού κόσμου και της ανάγκης για ανοικτούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς δίνοντας κομβική θέση στις πολιτικές για μείωση των ανισοτήτων.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτάσσουμε την ανάγκη για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις, πιο δυναμική ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των κρίσεων, πιο συνεκτική ώστε ο νέος πλούτος και τα νέα εισοδήματα με πολιτικές παρεμβάσεις να διαχέονται προς όλους.

Θέτουμε ως προτεραιότητα το δίκαιο πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα να παράξουν νέο πλούτο, νέα εισοδήματα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αμοιβές που εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Να αποκτήσει η χώρα ένα δίκαιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα για τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας και την προστασία όσων πλήττονται από κρίσεις και μετασχηματισμούς.

Με βάση αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να βρει σημεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Στην πολιτική,  πέρα από τις αξίες και τις ιδέες βαρύνοντα ρόλο διαδραματίζουν η συγκυρία, ο συσχετισμός των δυνάμεων, η στάση των κομμάτων και οι επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε στην αντιμετώπιση της κρίσης το 2010. Επικρότησε επιθέσεις στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τις ακραίες συμπεριφορές τις προκαλούν τα δύσκολα μέτρα. Ταυτίστηκε με το αφήγημα της ΝΔ για την χρεοκοπία της χώρας μεταθέτοντας τις ευθύνες για τα μνημόνια στο ΠΑΣΟΚ συσκοτίζοντας τα πραγματικά αίτια της κρίσης και τα μέσα εξόδου από αυτήν. Το 2015 συνεργάστηκε με την εθνικιστική ακροδεξιά των ΑΝΕΛ και όχι με το ΠΑΣΟΚ ή/και το ΠΟΤΑΜΙ. Άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη προσφεύγοντας σε οπερετικό δημοψήφισμα πριν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

Δεν αρκεί να συμφωνούμε  στην ανάγκη για μείωση των ανισοτήτων πλούτου και εισοδημάτων. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στους ανοικτούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς, στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία πιο ανθεκτική. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται λογικές «με το καλό ή με το άγριο», αρνείται την αυτοκριτική για το παρελθόν, δεν εξηγεί πως η οικονομία θα γίνει πιο δυναμική και αδυνατεί να διατυπώσει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φαντάζει ανέφικτη.

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Εσύ Μπίγδη έλεγες ότι με το ΠΑΣΟΚ φάγαμε όλοι καλά. Καλά φάγανε τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ και όσοι ήταν μέλη της συμμορίας του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Οι υπόλοιποι έφαγαν μόνο φόρους, τέλη και εισφορές, καθώς και ξύλο από τα ΜΑΤ του Σημίτη. Μέχρι τους συνταξιούχους έδερνε ο αλήτης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Για αυτό και το 44% έγινε 4% κατόπιν και είναι κάπου στο 8% είναι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ενεργοί πολίτες θα το πολεμήσουμε παντού σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

 2. Χαίρομαι ιδιαίτερα που καινούργιοι σχολιαστές με πολιτισμένο τρόπο και ήθος , συν την ειλικρίνεια με την διαύγεια που τους διακατέχει σαν Δημοκράτες Έλληνες, στο να σχολιάζουν την επικαιρότητα
  Ε π ω ν ύ μ ω ς !!!
  Φαίνεται πεντακάθαρα ότι είναι από… την πληοψηφια .
  Εκείνη του 44% που επανερχόμαστε…., και όταν χρειαστεί με τον καινούργιο μας αρχηγό,
  αν ο σύντροφος Ανδρουλάκης δεν μας εκτοξεύσει στο 15% στις πρώτες κάλπες, για να προοδεύσουμε την χώρα από τα σκαριά αυτής της πράξης από εκεί που την αφήσαμε το 20011.
  Πάμε φίλοι μου ,
  ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ και ΨΗΛΩΤΕΡΑ !

 3. Θ.Τ. 2:09 26/02/2023

  Α Κ Ρ Ι Β Ω Σ » . . .προτεραιότητα (σ)το δίκαιο πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας . . .» Γιατι αν δεν ειναι δικαιος και διαφανης δεν θα πετυχει και ο αναγκαιος πρασινος και ψηφιακος μετασχηματισμος. Αλλωστε για την περιβαλλοντικη κριση .δεν φταιει γενικα κι αοριστα «ο ανθρωπος», αλλα το σημερινο συστημα , οχι ο «ΟΗΕ» αλλα το «Νταβος»

 4. Alkinoos 16:47 25/02/2023

  Ο Φίλιππος Σαχινίδης…
  Πάντα είναι κατανοητός..
  Πάντα αναφέρεται σε αλήθειες ..
  Χωρίς να χαϊδεύει αυτιά..
  Και βέβαια αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παραδεχτεί το λάθος παρελθόν του..
  Αλλά δυστυχώς ούτε και ο Ανδρουλάκης !!

 5. Πολύ σωστά αγαπητέ Δημοσθένη.

 6. Ετσι μπραβο.Σταρατες κουβεντες!!!!

 7. Να , μια πολύ σημαίνουσα , ήρεμη προοδευτική δίκαια. Θεσης που στοχαστικά αλλά επεξεργασμένα και με γνώση μετατρέπεται σε δύναμη του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής .
  Να και ένας μελλοντικός αρχηγός της παράταξης μας που έχει προωθήσει με επιτυχία ότι έχει αναλάβει.στον δημόσιο Βίο του ,με τιμή και ήθος για δικαιοσύνη και που ποτέ δεν τον συγκίνησαν οι εξουσιες. Και οι καρέκλες σε διακυβερνησεις . Βαπλως έκανε καλή δουλειά όπου βρέθηκε !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.