ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ενδεχόμενη κλιμάκωση μπορεί να θέσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε κίνδυνο και το 2023

Οι επενδυτές βλέπουν την επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές μετά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Έναν χρόνο μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, το ράλι των μετοχών της Ευρώπης εξακολουθεί να κινδυνεύει από μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου.

Ενώ οι μετοχές της περιοχής έχουν ανακάμψει από την πτώση που παρατηρήθηκε αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας, είναι τώρα πιο ευάλωτες σε απότομους κλυδωνισμούς μετά το φετινό ράλι κατά σχεδόν 8%. Εάν ο πόλεμος επιδεινωθεί, όχι μόνο θα ενισχύσει τη γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, αλλά και την πίεση στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξάνοντας την οικονομική κατήφεια και επιβαρύνοντας τα εταιρικά κέρδη.

«Είναι σαφές ότι η αγορά βλέπει μικρότερους κινδύνους σε σύγκριση με την αρχή του πολέμου, και ενώ τα στοιχεία του ράλι είναι κατανοητά, το περιθώριο ασφαλείας στις ευρωπαϊκές μετοχές έχει πλέον διαβρωθεί», αναφέρει, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Σοφί Λουντ – Γέιτς, επικεφαλής αναλύτρια μετοχών στην Hargreaves Lansdown. «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απροσδόκητη κλιμάκωση ή αστάθεια είναι πιθανό να οδηγήσει σε απότομη αντίδραση της αγοράς».

Ο κύριος δείκτης αναφοράς των ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσε ράλι το 2023, καθώς οι ενδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τροφοδότησαν την οικονομική αισιοδοξία. Αλλά ο πόλεμος είναι πάντα στο μυαλό των επενδυτών, με τους διαχειριστές κεφαλαίων σε έρευνα της Bank of America Corp. να βλέπουν την επιδείνωση των γεωπολιτικών ανησυχιών ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές, μετά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Οι περισσότεροι δεν αναμένουν ειρηνευτική συνθήκη φέτος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.