ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την ομιλία του

Γ. Βαρουφάκης: «Kερκόπορτα» το νομοσχέδιο του υπ. Πολιτισμού για την ανταλλαγή αρχαιοτήτων

«Η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται γι΄αυτές τις συζητήσεις, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής», δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, στην ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε στα Γλυπτά Παρθενώνα. Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "κερκόπορτα" για συμφωνίες ανταλλαγών αρχαιοτήτων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η στρατηγική Μητσοτάκη για διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης περί ιδιοκτησίας από τη συζήτηση για την τοποθεσία τους, και η συμφωνία "ανταλλαγών", σημαίνουν ομηρία και των Μαρμάρων και των ανταλλαχθέντων εκθεμάτων-γλυπτών.

«Με τα ανταλλάγματα μιλάμε για ομηρία. Όχι μόνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που είναι όμηροι σε αυτή την τρισάθλια και σκοτεινή αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο, αιώνες τώρα, αλλά και ομηρία των εκθεμάτων γλυπτών που θα το;yς στείλετε», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Όταν ξεκινάς τη συζήτηση, έχεις δημιουργήσει νέα δεδομένα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρoσέθεσε: «δύο είναι τα τινά. Το ένα είναι να κλείσει η συμφωνία. Αυτό θα είναι νίκη κατά κράτος του κ. Όσμπορν και μια πολιτική, νομική, ηθική ήττα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ανθρωπότητα. Θα έχετε παραδεχθεί ουσιαστικά, το δικαίωμα του Βρετανικού Μουσείου να δημιουργήσει συνθήκες ομηρίας για τα ελληνικά γλυπτά χωρίς να έχει απεμπολήσει ούτε κατά ένα μικρό νιοστό τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα, επί των μαρμάρων που αυτοί ονομάζουν Ελγίνεια. Η δεύτερη πιθανότητα είναι τελικά, μετά την κατακραυγή που θα φάτε, και μετά τις εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση, είτε η δική σας ή η επόμενη, τελικά να αναγκαστεί να πει όχι. Ξέρετε τι δώρο είναι αυτό για τον Όσμπορν; Ξέρετε πώς θα σας παρουσιάσουν; Θα σας παρουσιάσουν ότι ενώ αυτοί καλή τη πίστη πήγαν να διαπραγματευθούν με εσάς, στη βάση του δανεισμού- σας έκαναν όποια εξυπηρέτηση μπορούσαν να κάνουν, σας είχαν προτείνει αρχικά το 25%, μετά το έκαναν 50%, σου λένε θα είμαστε συνάδελφοι και συνέταιροι, και ότι εσείς είπατε όχι- και τότε θα μας παρουσιάσουν ως τους δύσκολους εταίρους και θα έχει ξεπλυθεί το βρετανικό μουσείο. Θα είναι μια νίκη των κλεπταποδόχων αρχαιοκάπηλων του Βρετανικού Μουσείου».

«Πρέπει να ντρέπεστε που ξεκινήσατε καν αυτές τις συζητήσεις, χωρίς κάποια ενημέρωση της Βουλής», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «τα μεγάλα μουσεία-κλεπταδόχοι του κόσμου, είτε είναι το Λούβρο είτε είναι το Μετροπόλιταν είτε είναι το Βρετανικό Μουσείο, βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, από τη δική τους κοινή γνώμη που απορρίπτει το αυτοκρατορικό μοντέλο της λεηλασίας» και «το 58% της βρετανικής κοινής γνώμης θέλει όχι μόνο να επιστρέψουν τα γλυπτά στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και να πολιτογραφηθούν και ως ελληνικά».

«Εσείς τι κάνετε; Τους δίνετε συγχωροχάρτι; Ξεκινάτε συζητήσεις με εκκίνηση ότι είναι δικά τους; Ντροπή του κ. Μητσοτάκη. Εσείς κ. Μενδώνη δεν είστε Υπουργός Πολιτισμού, διακοσμητική είστε. Δεν συμμετείχατε καν, δεν σας πήραν καν στο Λονδίνο», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Όπως δε υπογράμμισε ότι το σημερινό ν/σ, θα μείνει στην ιστορία ως "κερκόπορτα" για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με δεδομένο ότι περιλαμβάνει διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια, «δηλαδή για επαίσχυντες συμφωνίες τύπου Συλλογής Στερν και ανταλλαγές "ένα προς ένα" εκθεμάτων από τα ελληνικά Μουσεία με αρχαιοκαπηλικά ευρήματα Μουσείων του εξωτερικού».

Ειδικότερα ως προς το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε: «Μιλάτε για οικονομική αυτοτέλεια. Τι σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια ενός μουσείου, σαν το αρχαιολογικό μουσείο; Σημαίνει ότι το κράτος νίπτει τας χείρας του. Λέει, "πάρτε ένα κονδύλι, και αν δεν βγείτε, τι να κάνουμε; Πηγαίνετε να βρείτε άλλα λεφτά;". Αυτό δεν σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια; Είναι σαν και αυτό που κάνατε με τα πανεπιστήμια ή στα νοσοκομεία, με τη συνολική εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό που δεν είναι ικανός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νοσοκομείων, τώρα των μουσείων, έτσι ώστε το Μουσείο να πέσει στην αγκαλιά των γνωστών χορηγών».

«Καταστρέφετε, κατακερματίζετε το κοινωνικό αυτό κεφάλαιο, χωρίς αιδώ ή σκέψη: Αυτή είναι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών: Κατακερματισμός της Συλλογικής-Κοινοτικής Ευθύνης φυλάκων-καθαριστριών-αρχαιολόγων. Κατακερματίζετε την αρχαιολογική υπηρεσία και αποκόπτετε πέντε μουσεία-διαμάντια», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε: «στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχετε διορίσει την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο ΔΣ. Ερώτηση: αν η κυρία Βαρδινογιάννη είχε 800 ευρώ στην τράπεζα και ένα δυάρι στο Παγκράτι, θα την είχατε διορίσει; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Αναξιοκρατία και αυταρχισμός, αυτά τα δύο "Α" σας χαρακτηρίζουν».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι «η ιδεολογική ηγεμονία της ολιγαρχίας παντού», δηλαδή «τα αεροδρόμια σε Frapport, ΔΕΗ, Υγεία, Μετροπόλιταν, Εθνική Ασφαλιστική στη CVC, "κόκκινα" δάνεια σε funds και ο Πολιτισμός στα ευαγή ιδρύματα κυρίως Νιάρχου-Ωνάση».

«Δεν μιλάμε για απλές χορηγίες. Μιλάμε για πλήρη ιδρυματοποίηση του Πολιτισμού με νέες πτυχές όμως», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Τα ίδια ιδρύματα που πλέον μετατρέπουν τη δυτική πλευρά της Εθνικής Πινακοθήκης σε διαφημιστικό μπάνερ που βροντοφωνάζει "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", ανέλαβαν και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, την ψυχική υγεία παιδιών κι εφήβων. Αυτή είναι η συνολική σας αντίληψη, η απολίτιστη αντίληψη σας για τον πολιτισμό».

Στο κλίμα αυτό, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθύνθηκε στην παριστάμενη υπουργό Πολιτισμού και δήλωσε: «Καταφέρατε να κάνετε εκείνο που εμείς, της Αριστερής Παράταξης, δεν πετύχαμε ποτέ: Να ενώσετε τον κόσμο του θεάτρου, της μουσικής, των τεχνών τόσο που να έχουν γίνει πλέον ένα παλλόμενο, εύλογα εξαγριωμένο, κίνημα ανατροπής σας! Σας ευχαριστούμε».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πλειστηριασμών και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου: «Τί περιμένατε από τον 'Αρειο Πάγο; Αν δεν θέλατε τέτοιες αποφάσεις, δεν έπρεπε να έχετε ψηφίσει τέτοιους νόμους! Αυτό το blamegame μεταξύ σας θα ήταν ξεκαρδιστικό αν δεν ξεδιπλωνόταν την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας ξεσπιτώνονται λόγω των δικών σας επιλογών». Αναφέρθηκε όμως και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Κυρίες και κύριοι της ΝΔ: Ναι, είναι αλήθεια. Αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλαν το νερό στο αυλάκι, υπακούοντας την τρόικα υπέρ της οποίας εσείς της ΝΔ ανακράζατε "Βάστα Γερούν". Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ: Φτάνει πια ο εμπαιγμός των ανθρώπων που κάποτε σας πίστεψαν. Τι θα πει ΠΝΠ μέχρι τις εκλογές;

Πρώτον, ξεχάσατε πως κάποτε λέγατε πως οι ΠΝΠ παραβιάζουν κάθε έννοια δημοκρατίας; Ή τις θυμηθήκατε επειδή έχετε αυτοεγκλωβιστεί σε μια αποχή από τη ψηφοφορίες της Βουλής; Δεύτερον, και μετά τις εκλογές; Ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ είπε ότι δεν θα καταργήσετε τον "Ηρακλή" αλλά ότι το θέμα είναι τα 23 δισ. των δημόσιων εγγυήσεων στα αρπακτικά να μην εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Δεν καταλαβαίνετε. Να σας το κάνω λιανά: επιτάχυνση των πλειστηριασμών».

Για μια ακόμα φορά, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την κατάργηση του "Ηρακλή". «Εμείς λέμε να καταργηθεί ο "Ηρακλής", εσείς τι λέτε; Τίποτα, γιατί έχετε δεσμευτεί σε αυτή τη λεηλασία. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου που δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, για τη δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, την ξανά καταθέτω για άλλη μια φορά στα πρακτικά», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.