ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ

O Μιχάλης Τσαμάζ Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα απονέμει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημιακού ιδρύματος, «η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς στη συνεδρίαση της στις 7.2.2023 αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στον κ. Μιχαήλ Τσαμάζ, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, μετά από την εισήγηση και την ομόφωνη Απόφαση του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Όπως σημειώνεται, «η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα ανακοινωθεί».

Η απόφαση της Συγκλήτου στηρίχθηκε στη συμβολή του επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ στην ανάδειξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας μέσα από την επιχειρηματική του δράση, αλλά και στην προσφορά του στον Ελληνισμό και την κοινωνία.

Επιχειρηματικότητα και οικονομία

Υπό τη διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ, ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί παράδειγμα επιχείρησης που επιλέγει στρατηγικά να βλέπει την κρίση ως ευκαιρία και να βγαίνει μπροστά.

Το 2010, ο Όμιλος ΟΤΕ, ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, είχε βαριές δομές και διαδικασίες, με συνέπεια να λειτουργεί με πολύ υψηλό κόστος και να μην είναι ανταγωνιστικός. Για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, η διοίκηση Τσαμάζ υλοποίησε μια σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών υποχρεώσεων, που του επέτρεψε, εν μέσω κρίσης, να επενδύσει 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς. Παράλληλα, υλοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα ριζικού μετασχηματισμού του Ομίλου σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας. Εκσυγχρόνισε τα συστήματα και τις διαδικασίες, απλοποίησε τις εσωτερικές δομές, άλλαξε την κουλτούρα, έβαλε τον πελάτη στο επίκεντρο. Μείωσε το εργασιακό κόστος με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και ανανέωσε το προσωπικό, προσφέροντας εργασία σε ταλαντούχους νέους. Παράλληλα, σχεδιάστηκαν και λανσαρίστηκαν καινοτόμα προϊόντα και υψηλές ταχύτητες internet, ενώ ο ΟΤΕ δραστηριοποιήθηκε σταδιακά σε νέες αγορές: COSMOTE TV, ICT, ηλεκτρονικές πληρωμές (Payzy), online παραγγελίες φαγητού (ΒΟΧ), COSMOTE Insurance.

Το 2016, ο Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ο Όμιλος υλοποίησε ταχύτατα ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360° ψηφιακού μετασχηματισμού, σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την εσωτερική λειτουργία του. Χάρη στα υπερσύγχρονα δίκτυα και τα έργα ICT που υλοποίησε, ο Όμιλος ΟΤΕ καθιερώθηκε ως δύναμη ψηφιακού μετασχηματισμού για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τη χώρα.

Η στρατηγική συνεχούς μετασχηματισμού αυτά τα 12 χρόνια, απέδωσε καρπούς. Ο Όμιλος ΟΤΕ σήμερα:

  • Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ.
  • Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες (>60% των επενδύσεων του κλάδου) κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα (5 δισ. ευρώ στη δεκαετία και επιπλέον 3 δισ. μέχρι το 2027).
  • Είναι το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Στη δεκαετία 2012-2022 η μετοχή του αυξήθηκε κατά 407%, κάνοντας outperform τον ευρωπαϊκό δείκτη τηλεπικοινωνιών (-25%).
  • Δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
  • Είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.
  • Είναι μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του Ομίλου Deutsche Telekom (αντιπροσωπεύει το 30% των εσόδων του Ομίλου στον τομέα της Ευρώπης).

Ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω κρίσης υπό την ηγεσία Τσαμάζ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Harvard Business School. H κορυφαία Σχολή στο είδος της πραγματοποίησε τη μελέτη περίπτωσης (case study): "OTE: Managing in Times of National Crisis", η οποία είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές και διδάσκεται σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.

Προσφορά στον Ελληνισμό και την κοινωνία

 Υπό τον Μιχάλη Τσαμάζ, ο ΟΤΕ έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες στη χώρα που υιοθέτησαν, ήδη από το 2011, τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις ενέταξαν στο σύνολο της στρατηγικής της εταιρείας και σε κάθε λειτουργία και δράση της. Ως αποτέλεσμα, ο Όμιλος έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο σε 4 πυλώνες: κλιματική ουδετερότητα, κυκλική οικονομία,  συμπερίληψη & ίσες ευκαιρίες στην εργασία, και ψηφιακή κοινωνία για όλους, ενώ ανέλαβε επικεφαλής της στρατηγικής sustainability για 10 εταιρείες του Ομίλου Deutsche Telekom στην Ευρώπη.

Εκτενής είναι η κοινωνική συνεισφορά, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά μακροχρόνια προγράμματα είναι:

  • Το Πρόγραμμα Υποτροφιών με πάνω από 750 υποτρόφους τα τελευταία 20 χρόνια και προσφορά €7 εκατ.
  • Η στήριξη 60 οργανισμών που στηρίζουν παιδιά με προσφορά €9 εκατ.
  • Η δημιουργία και ο εξοπλισμός 19 Τμημάτων Επειγόντων περιστατικών σε ελληνικά νοσοκομεία της χώρας που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως.
  • Η σημαντική οικονομική στήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, με προσφορά €2 εκατ.

 Με πρωτοβουλία του επικεφαλής του  Ομίλου ΟΤΕ, το 2015 δημιουργήθηκε το COSMOTE HISTORY, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη κι έθιμά της. Συνολικά, το COSMOTE HISTORY έχει παράξει πάνω από 150 ντοκιμαντέρ (>1000 ώρες πρωτότυπου προγράμματος), και είναι διαθέσιμο δωρεάν στα ελληνικά σχολεία.

 Βιογραφικά στοιχεία

Ο Μιχάλης Τσαμάζ γεννήθηκε το 1959 στην Καισαριανή και μεγάλωσε στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας, ενώ η μητέρα του ήταν από τα Χανιά Κρήτης. Είναι πατέρας δύο παιδιών.

Διευθυντική θέση πρώτης γραμμής ανέλαβε μόλις σε ηλικία 32 ετών όταν έγινε marketing manager πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα. Ήδη από το 2001, κατείχε σειρά θέσεων ευθύνης στον ΟΤΕ, με ηγετικό ρόλο στην εξυγίανση των διεθνών δραστηριοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών του Ομίλου στο εξωτερικό, σε όλη την έκταση των Βαλκανίων, καθώς και μέλος του ΔΣ της ΕΕ, στη Μεγάλη Βρετανία. Ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ στις 3 Νοεμβρίου του 2010, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής του Ομίλου.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ από τον Ιούλιο του 2016, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έχει οριστεί επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ.

Ο κ. Τσαμάζ έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.