ΚΟΣΜΟΣ

Καλεί ο Αντόνιο Γκουτέρες

ΟΗΕ - Δυτική Όχθη: Να σταματήσουν άμεσα οι «παράνομοι» επικοισμοί

Ακόμη 10 Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν και άλλοι 80 τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα να σταματήσει η «παράνομη» εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την «τρομοκρατία», εν μέσω ενός νέου κύματος βίας στη Δυτική Όχθη.

«Κάθε νέος οικισμός είναι ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο για την ειρήνη. Κάθε εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη, όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσει. Και, την ίδια στιγμή, η υποκίνηση της βίας είναι αδιέξοδη. Τίποτα δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία που πρέπει να απορριφθεί από όλους» είπε ο Γκουτέρες στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την Άσκηση των Αναπαλλοτρίωτων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού.

Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε το 1975 και συνεδριάζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη σήμερα, την ώρα που 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας 16χρονος, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Στις 26 Ιανουαρίου στην Τζενίν, σε άλλη επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων, σκοτώθηκαν επίσης 10 Παλαιστίνιοι.

Ο Γκουτέρες είπε ότι η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι η πιο κρίσιμη εδώ και χρόνια καθώς οι εντάσεις έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, την ώρα που η «ειρηνευτική διαδικασία» έχει παγώσει.

«Η άμεση προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να εμποδίσουμε την κλιμάκωση, να περιορίσουμε τις εντάσεις και να επαναφέρουμε την ηρεμία», είπε ο Γκουτέρες που μίλησε παρουσία του Παλαιστίνιου πρεσβευτή στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.