ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταλύτης εξελίξεων η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή

Όλοι εναντίον όλων στο δρόμο προς τις κάλπες

Ατμόσφαιρα «όλοι εναντίον όλων διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό, αρκετές εβδομάδες, κατά τα φαινόμενα, πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καθημερινά κονταροχτυπιούνται εφ’ όλης της ύλης, το διάβημα του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή επίσης δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα, ενώ «φωτιά» έχει μπει και στην «προοδευτική διακυβέρνηση», αφού οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο όμως και με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 σίγουρα δεν διάγουν τις καλύτερες περιόδους τους.

Πόλωση μέχρις εσχάτων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την ασυνήθιστη κίνηση που ανακοίνωσε χθες επί της ουσίας «σπρώχνει» τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές -προσπαθεί τουλάχιστον- σε μία συγκυρία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και από τον «χρησμό» που εξέφρασε σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από το Τόκιο, είναι ακόμη σε φάση… μαδήματος της εκλογικής μαργαρίτας. Όπως και να έχει, είναι προφανές ότι σήμερα, μιλώντας στο κλειστό γήπεδο «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει την προεκλογική περίοδο, με «σκληρό ροκ» αλλά και χαρακτηριστικά «Ανένδοτου», με το ρίσκο ίσως να «καεί» στην προθέρμανση -αν οι εκλογές αργήσουν πολύ.
Στην κυβέρνηση, πάντως, διαπιστώνουν πως παρά την εξάντληση όλων των θεσμικών εργαλείων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν θα υποχωρήσει εύκολα από το προσκήνιο. Συν τοις άλλοις, οι απανωτές και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την «Greek Mafia» φέρνουν σε δύσκολη θέση για μία ακόμη φορά το Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εμφανίζεται ως αδύναμος κρίκος, καίτοι χθες τον κάλυψε απολύτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προοδευτικός» πόλεμος

Βεβαίως, το σκηνικό «όλοι εναντίον όλων» αφορά και στα κόμματα που περιλαμβάνονται στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικής διακυβέρνησης. Η πόλωση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την εκτίμηση που εξέφρασε η Πόπη Τσαπανίδου ότι τυχόν συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι προϊόν εκβιασμού, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επανέρχεται χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για… «σταλινικές πρακτικές». Όμως, τεταμένες είναι και οι σχέσεις της Κουμουνδούρου με τον Περισσό, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση θεώρησαν ότι η στάση του ΚΚΕ στις υποκλοπές είναι όχι απλώς υπονομευτική της προσπάθειας να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αναδειχθεί το μέγεθος της θεσμικής εκτροπής, αλλά και υποστηρικτική προς την κυβέρνηση. Αν, σε αυτή την εξίσωση βάλει κανείς και τις «παγωμένες» σχέσεις του ΜέΡΑ25 με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε καθίσταται σαφές ότι είτε οι εκλογές αργήσουν είτε όχι, στο πολιτικό σκηνικό συγκεντρώνεται αρκετή καύσιμη ύλη για να προκαλέσει αρκετές εκρήξεις και μεγάλες φωτιές…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.