ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Πώς να κάνετε vegan τη Caesar Dressing

Μία από τις αγαπημένες και πιο δημοφιλείς σαλάτες είναι σίγουρα η Caesar και αυτό οφείλεται κυρίως στo κρεμώδες ντρέσινγκ της, το οποίο έχει πλούσια γεύση. Όμως, ακόμα κι αν βγάλουμε το κοτόπουλο και το τυρί από τη σαλάτα, η σως έχει αντζούγιες, οπότε αν ακολουθείτε μία vegan -ακόμα και vegetarian- διατροφή, η Caesar δεν είναι κατάλληλη. Όμως, υπάρχουν μερικές μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε ώστε να γίνει vegan και να μην χάσει καθόλου σε νοστιμιά.
Επιπλέον, είναι αρκετά εύκολο στην παρασκευή του και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο κρεμώδες και γευστικό. Το συγκεκριμένο ντρέσινγκ είτε ακολουθείτε μία vegan διατροφή, είτε όχι, σίγουρα θα κάνει την σαλάτα απολαυστική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι τα υλικά και ένα μπλέντερ.

Το υλικό που χρειάζεστε
Δεν υπάρχει λόγος να μουλιάσετε ξηρούς καρπούς ή να αναζητήσετε δυσεύρετα υλικά. Για να πετύχετε την κρεμώδη υφή χρειάζεται απλώς λίγο ταχίνι. Θα προσθέσει γεύση στη σως χωρίς όμως να την κατακλύσει. Επίσης, η παρμεζάνα στη σαλάτα αλλά και τη σως μπορεί να αντικατασταθεί από διατροφική μαγιά.

Για το ταχίνι
Το ταχίνι θα το βρείτε στα περισσότερα παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Χρησιμοποιείστε ένα χωρίς προσθήκη κάποιας γεύσης. Όπως και το φυσικό φυστικοβούτυρο, έτσι και το ταχίνι τείνει να διαχωρίζεται όσο «κάθεται». Ανακατέψτε το καλά ώστε το λάδι να ενσωματωθεί στην πάστα πριν τη χρήση. Επίσης, όπως και το φιστικοβούτυρο, όταν προστίθεται υγρό στο ταχίνι γίνεται πιο παχύρρευστο αντί να αραιώσει. Αυτό συμβαίνει επειδή το ταχίνι αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από υδατάνθρακες και όταν προστίθεται λίγο υγρό, τα μόρια έλκονται από αυτό, δημιουργώντας σβόλους. Πρέπει να προστεθεί αρκετό υγρό ώστε το ταχίνι να αραιώσει.

Ο ρόλος της διατροφικής μαγιάς
Στα περισσότερα σπίτια που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή, υπάρχει και η διατροφική μαγιά στα ράφια της κουζίνας. Οι νιφάδες της είναι εξαιρετικά θρεπτικές και η γεύση θυμίζει παρμεζάνα. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται πολύ στις συνταγές που απαιτούν το συγκεκριμένο τυρί – όπως οι μακαρονάδες. Στη συγκεκριμένη συνταγή η διατροφική μαγιά προσθέτει μία γεύση τυριού που είναι και χαρακτηριστική του ντρέσιγνκ. Επίσης, μπορείτε να πασπαλίσετε μερικές νιφάδες πάνω από τη σαλάτα.

Η συνταγή:

Υλικά για έξι μερίδες

4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ταχίνι – ανακατεμένο καλά
1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί ή άλμη κάπαρης
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού αγαύη ή σιρόπι σφενδάμου
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι – προσθέστε περισσότερο αν θέλετε πιο αλμυρή γεύση
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, προσθέστε περισσότερο αν θέλετε έξτρα
γεύση.
1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ, προσθέστε το σκόρδο, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, τη διατροφική μαγιά, το ξύδι ή την άλμη, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη σάλτσα σόγιας, την αγαύη ή το σιρόπι σφενδάμου, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό.
Ασφαλίστε το καπάκι του μπλέντερ και χτυπήστε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει πολύ λείο – για περίπου 2 λεπτά. Ρίξτε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό ενώ αναμειγνύετε, προσθέτοντας έως και 2 επιπλέον κουταλιές της σούπας όσο χρειάζεται δηλαδή, για να επιτύχετε την επιθυμητή σύνθεση.
Δοκιμάστε το ντρέσινγκ και προσθέστε περισσότερο αλάτι και μαύρο πιπέρι αν χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως ή αποθηκεύστε στο ψυγείο έως και 5 ημέρες. Πριν το σερβίρισμα, ανακατέψτε το. Αν είναι πολύ πηχτό το ντρέσινγκ μετά την ψύξη, ανακατέψτε ζεστό νερό (1/2 κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά) ώστε να αραιώσει.

Tip1: Το ντρέσινγκ μίας σαλάτας πρέπει να είναι αρκετά αραιό ώστε να ‘φεύγει’ εύκολα από ένα κουτάλι. Ωστόσο, αν το θέλετε για ντιπ ή ως άλειμμα, τότε πρέπει η σως να είναι πιο παχύρρευστη η σύνθεσή της.
Tip2: Αποθηκεύστε τη στο ψυγείο και όχι στην κατάψυξη. Η σως έχει την τάση να διαχωρίζεται όταν ξεπαγώνει και θα αλλοιωθεί η σύνθεσή της.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.