ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έρχεται διπλή αύξηση για τους συνταξιούχους στο τέλος Φεβρουαρίου

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των αυξημένων συντάξεων, 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχοι είδαν μετά από 12 χρόνια επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους. Η αύξηση «τρέχει» από 1/1/2023. Ωστόσο, τα αναδρομικά του Ιανουαρίου θα πληρωθούν τέλη Φεβρουαρίου με τις συντάξεις Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη πληρωμή οι συνταξιούχοι θα δουν διπλή αύξηση.

Από το σύνολο του 1,7 εκατομμυρίου δικαιούχων, περίπου 1,4 εκατομμύριο συνταξιούχοι είδαν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%.

Περίπου 300.000 συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά.

Περίπου 700.000-800.000 συνταξιούχοι δεν είδαν καμία αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

Από την τελευταία κατηγορία, 260.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά, ενώ 515.000 λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς, πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας, δημόσιους υπαλλήλους.

Οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ. Με την αύξηση του 7,75%, δηλαδή 77,5 ευρώ τον μήνα, η προσωπική διαφορά τού εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112,5 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση του εισοδήματος του εν λόγω συνταξιούχου.

Πώς θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά

Για να βρείτε την προσωπική σας διαφορά (θετική, αρνητική) μπορείτε να εισέλθετε στον ιστότοπο του e-EFKA, στην ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους. Στη συνέχεια, από τη λίστα των υπηρεσιών θα επιλέξετε «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης». Εισερχόμενοι στην υπηρεσία με τους κωδικούς TAXIS θα μπορέσετε να εκτυπώσετε το ενημερωτικό σημείωμα που έχει αναλυτικές πληροφορίες για τη μηνιαία πληρωμή της σύνταξής σας. Στο σημείωμα θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά, τις κρατήσεις σας, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής σας.

Πηγή: http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.