ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση, όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις εκλογές

Τα πολλαπλά μέτωπα επιταχύνουν (;) τις κάλπες

Αντιμέτωπη με διαρκή «αγκάθια» βρίσκεται η κυβέρνηση και, μάλιστα, σε μία εξαιρετικά «ευαίσθητη» περίοδο: σε μία συγκυρία, δηλαδή, που ο πρωθυπουργός «μαδά τη μαργαρίτα» για τις τελικές του αποφάσεις αναφορικά με το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Ωστόσο, η στρατηγική να κλείνε μέτωπα κάθε άλλο παρά τού «βγαίνει».

Ο προβληματισμός στο Μαξίμου περισσεύει, αφού η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν είναι τόσο εύκολος ο σχεδιασμός «κλείνω μέτωπα, μοιράζω λεφτά και ανακοινώνω εκλογές εν μέσω θετικού ή έστω ουδέτερου πολιτικού κλίματος». Ενώ, δηλαδή, η επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πολιτικό και μιντιακό περιβάλλον που θα αποτελέσει το «προλειασμένο» έδαφος για να ανακοινώσει κάλπες, τελικώς τα γεγονότα αποδεικνύονται… «πεισματάρικα».

Στα σχοινιά

 

Για παράδειγμα, όπως κατέστη σαφές χθες από τις υπαινικτικές και εξαιρετικά «ανοιχτές» απαντήσεις του Γιάννη Οικονόμου, το θέμα της Σοφίας Νικολάου ουδόλως λήξαν θεωρείται. Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την αποκάλυψη της εφημερίδας Documento για το πόρισμα του ΣΔΟΕ που αποδεικνύει υπερτιμολογήσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ στις απευθείας αναθέσεις που έχει υπογράψει ως Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής η κ. Νικολάου, ο φθιωτός πολιτικός τα άφησε όλα ανοιχτά: «Η κα Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις. Η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι σε εξέλιξη και σταθμίζονται όλα τα δεδομένα που αφορούν τους υποψηφίους. Η κα Νικολάου ισχυρίζεται ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ που ήρθε σε χρόνο ρεκόρ στην κατοχή της εφημερίδας σας, την αδικεί. Θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα. Υποψηφίους ανακηρύσσουν τα πρωτοδικεία». Με άλλα λόγια, το θέμα δεν έχει τελειώσει και στο Μαξίμου θα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα: όχι μόνο την ουσία της υπόθεσης, αλλά και κατά πόσον τούς «παίρνει» να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της υπόθεσης αυτής.

 

«Βράζουν» οι ομάδες

 

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, το πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί το Μαξίμου δεν είναι μόνο η Σοφία Νικολάου, που επιμένει ότι «πληρώνει» το γεγονός ότι… έκανε δύσκολη τη ζωή του Κουφοντίνα, αλλά και ευρύτατες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες που «βράζουν». Προφανώς, δηλαδή, και δεν ταιριάζει με εικόνα κυβέρνησης που διεκδικεί την επανεκλογή της το… ξύλο και τα χημικά που επεφύλαξαν χθες τα ΜΑΤ έξω από το Μέγαρο Μουσικής σε εκπαιδευτικούς (!) λίγο πριν αφιχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει το «παρών» σε μία εκδήλωση-απολογισμό της θητείας της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας.

Ταυτοχρόνως, χθες κατέρρευσε και σαν χάρτινος πύργος όλη η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε με την προσωπική του παρέμβαση να εκτονώσει το μέτωπο των καλλιτεχνών. Παρά την σχεδόν τρίωρη συζήτηση που είχε με εκπροσώπους τους στο Μαξίμου και την συμβιβαστική πρόταση που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να επιστρέψουν τις προτάσεις ως απαράδεκτες και να διαμηνύσουν ότι «θέλουν δικαιώματα, όχι επιδόματα». Η ηχηρή συναυλία που διοργανώθηκε χθες βράδυ έξω από το -κατειλημμένο- «REX» δείχνει, άλλωστε, ότι τα πράγματα δε θα εξελιχθούν ομαλά σε αυτό το πεδίο για το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Επιτάχυνση εξελίξεων

 

Στο πλαίσιο αυτό, την ώρα που στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει «ωριμάσει» η 9η Απριλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, φαίνεται ότι τα τελευταία 24ωρα καλλιεργείται ένας προβληματισμός μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεφύγει» από όλα τα παραπάνω με έναν πολιτικό αιφνιδιασμό: φέρνοντας, δηλαδή, τα πάντα νωρίτερα -κάτι που μπορεί να σημαίνει όχι μόνο σενάριο για εκλογές στις 2 Απριλίου, αλλά ακόμη και στις 26 Μαρτίου…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.